Atatürk ve Ak Parti
Yine ‘Atatürk yaşasaydı’ demagojisi… Daha önce yazmıştım, Atatürk veya başka bir büyük lider hakkında “yaşasaydı…” diye ileri sürülen iddiaların hepsi boş spekülasyondur. Çünkü “yaşasaydı” diye düşünürken kendi zihnimizdeki kalıplarla kurgu yapmış oluruz. Bir başkası da kendi zihnindeki kurgularla farklı bir demagoji yapmış olur.
AK Parti Genel Başkan yardımcısı Nihat Zeybekçi’nin sözleri de böyle bir demagoji:
“Şunu net söylüyorum, Atatürk yaşasaydı CHP'li olmazdı, olamazdı… Atatürk bugün sağ olsaydı inanın bana tüm kalbimle ve samimiyetimle söylüyorum AK Parti'ye üye olurdu."
‘ATATÜRK’E DÖNMEK’
Zeybekçi otoyollardan falan bahsediyor. Her iktidarın yaptığı yeni eserler, daha öncekilerin yapamadığı eserlerdir. AK Parti, IMF tarafından “Türkiye kaplan ekonomi olma yolunda” sözleriyle övülen, yabancı sermaye girişinin başladığı reforme edilmiş bir ekonomi devralmıştı. Bunu unutmamak lazım.
Kaldı ki bir iktidar sadece eserleriyle değil, genel siyasetiyle ve bana göre bilhassa hukuka saygısı/saygısızlığı gibi birçok açıdan değerlendirilir…
Eğer Zeybekçi “bugün Atatürk’e en yakın parti” diye konuşsaydı, tahlil etmeye değerdi.
Çünkü dünya görüşü bakımından değil ama yönetim metotları bakımından Atatürk’e en yakın parti Ak Parti’dir.
Meclis’te CB sistemi önergesi görüşülürken Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın sözlerine bakın:
“Bizim yaptığımız Atatürk anayasalarına dönmektir, 1921, 1924 anayasalarına, partili cumhurbaşkanına dönmektir. Siz Atatürk'ün anayasasına karşı çıkıyorsunuz." (10 Ocak 2017)
Referandum sırasında Alman Bild gazetesi “Atatürk olsa ‘hayır’ derdi” diye manşet atmıştı. Bu bir spekülasyondu tabii.
Erdoğan ise Bild’e “kendisi de böyle yaşadığı için Atatürk olsa evet derdi” diyerek mukabil bir spekülasyonla cevap vermişti. (27 Mart 2017)
Atatürk döneminde parlamenter sistem mevcuttu. Erdoğan’ın yetkilerin tek elde toplanmasından bahsettiği açık.
Bild'in de Erdoğan'ın da gözden kaçırdığı, Türkiye’nin 21. Yüzyılda olmasıydı.
1930’LAR SİSTEMİ
CB sistemi için Atatürk’e böyle referanslar yapılması sadece basit propaganda değildi. Nasıl bir otorite düşündüklerinin de ifadesidir.
AK Parti’nin “egemenlik, kuvvetler ayrılığı/birliği, milli irade, yargı bağımsızlığı, denetim” gibi kavramlara verdiği tanımlarla 1930’lardaki tanımları mukayese ettiğimizde dikkat çekici bazı benzerlikler vardır.
Temel benzerlik “Milli hakimiyet (irade) Meclis’te tecelli ve temerküz eder” şeklinde ifade edilen kuvvetler birliğidir.
Uygulamada en önemli benzerlik; sadece yürütme yetkisinin değil, Meclis’teki iktidar partisi milletvekillerini belirleme yetkisinin de parti lideri cumhurbaşkanına ait olmasıdır. Bu yolla Meclis denetimi fiilen ortadan kalkmıştır.
Değerli tarihçi Prof. Meral Demirel, 1930’larda hükümet üzerinde hiç Meclis denetimi olmadığını, yukarıdan gelen kanun teklif ve tasarılarının yüzde 98 oranında “kabul” oyuyla Meclis’ten geçtiğini anlatır, “oybirlikli demokrasi” tanımı yapar, ironik bir tanım. (Bk. Mete Tunçay’a Armağan, 2007 s. 725-739)
GERÇEK DIŞI
Bugün Meclis’in hiçbir denetim mekanizması işlemediği gibi Beştepe’den gelen bir metne AK Partili bir vekil Meclis’te red oyu verebilir mi?
İnönü o sistemin devam edemeyeceğini görmüş ve ifade etmiş, Nihat Erim uzun makalesinde anlatmış ve Harp’ten sonra çok partili sisteme geçilmişti.
21. yüzyılda Türkiye, o sistem örnek gösterilerek inşa edilmiş CB sistemiyle yönetiliyor.
Devlet Bahçeli bile daha 2020’de “CB Sistemi'nin devamını mümkün kılacak bazı reformların acilen yapılması” gerektiğini söylemişti, (24 Mayıs 2020)
Türkiye “acil reform”a muhtaç bir sistemle yönetiliyor, 21 Yüzyılda!
Bu arada, Milli Eğitim Bakanı’nın “camileri ahır yaptılar” demagojisi…
Tek Parti döneminde din ve vicdan hürriyetine de fikir ve ifade hürriyetine de ağır baskılar yapıldı, toplumda ağır travmalar yaşandı. Merhum Zafer Toprak ve merhum Bülent Tanör gibi Atatürkçü bilim insanlarımız da o travmaları yazmışlardır. Ama “camileri ahır yaptılar” sözü, ayıp derecesinde bir hilaf-ı hakikat beyandır. Hele de Milli Eğitim Bakanı bu kadar uçta olmamadır. Milli Eğitim politikasının bu ellerde olması esef vericidir; 21. Yüzyılda dünya ileri teknoloji ve yapay zeka geleceğini inşa ediyor.