Tünelde ışık gözüktü

Tarihi geri dönüşler, anısı olan maçlar eşliğinde biletini aldığımız ve 14 Haziran’da Almanya-İskoçya maçının santrası ile başlayan Avrupa Futbol Şampiyonası heyecanında nihayet bizim de sahne sıramız gelmişti. Yaklaşık 1 haftadır Almanya’da kampta bulunan A Milli Takım, Vincenzo Montella önderliğinde ilk defa bu kadar uzun süre bir arada çalışma fırsatı yakalamıştı. Turnuva öncesinde ‘Bizim Çocuklar’ın oynadığı hazırılık maçlarında oyun kimliğinin bir türlü oturmamasının yanı sıra ideal 11’in aynı anda sahada mücadele ettiği kısa bir kesit dahi izleyememiştik. Takvim yaprakları 2024 yılını göstermeye başladığından bu yana galibiyet alamayan A Milli Takım’ın omuzlarına büyük beklentiler yüklenirken, katıldığımız son iki Avrupa Futbol Şampiyonası’nda alınan başarısız sonuçlar da yükün ağırlığını artırıyordu.

Dün akşam Montella, Ay-Yıldızlı ekip ile kariyerinin en önemli maçına çıkarken sistem ve kadro tercihi tartışmaları da ardından geliyordu. Açıklanan geniş kadrodan Çağlar Söyüncü, Ozan Kabak ve Enes Ünal’ı sakatlıklar nedeniyle planlarına dahil edemeyen İtalyan teknik adam, kamp sürecinde İrfan Can Kahveci, İsmail Yüksek, Zeki Çelik ve Ferdi Kadıoğlu’nun sakatlıkları ile hamle gücünü de bir bakıma kaybetti. Turnuvanın ‘Bizim Çocuklar’ için açılış maçı olan Gürcistan maçı öncesinde, ‘stoper tandemi ve hücum hattı nasıl oluşacak’ ve ‘Arda Güler ilk 11’de yer alacak mı’ soruları nihayet yanıt buldu; Arda kadroda, eleştiri oklarının hedefi Samet Akaydin ise savunma tandeminde yerini aldı.

Sabah saatlerinde Dortmund’da meydanları Kırmızı-Beyaz renklere boyayan Türk taraftarların BVB Dortmund Park’ın meşhur ‘Sarı Duvar’ını ‘Kırmızı Duvar’a çevirdiği ortamda A Milli Takım, mücadeleye baskılı ve oyun kontrolünü ele alarak başladı. 10. dakikada Kaan Ayhan’ın direkten dönen şutuna kadar rakibine göz açtırmayan milliler, Gürcistan’ın etkili kontralarının ardından vitesi düşürdü. Dakikalar 26’yı gösterirken Ay-Yıldızlılar, etkili oyununu Mert Müldür’ün jeneriklik golüyle süsledi. Tribünlerde ilk golün sevinci sürerken Kenan Yıldız’ın golüyle coşkuyu katlayan millilerin sevinci ofsayta takıldı. Bulduğumuz ritim, Mikautadze’nin bir anlık dalgınlıktan yararlanarak bulduğu golle yerini panik havasına bıraktı.

İlk yarının nefes kesen temposunda çabuk kırılan A Milli Takım, ikinci devreye daha temkinli başladı. 40. dakikadan itibaren Barış Alper’in sağa, Kenan’ın sola ve Arda’nın ortaya geçtiği bir sisteme dönen milliler, gol aradığı dakikaları forvetsiz geçerken 66’da ‘starboy’ Arda Güler, şapkadan tavşan çıkarırcasına attığı golle skor üstünlüğünü yeniden lehimize çevirdi. Son dakikalarda 11 kişi beraberlik arayan Gürcistan’ı cezalandıran Kerem Aktürkoğlu da maça son noktayı koydu.

Almanya’da yaşanan ‘çifte bayram’ın bizlere gösterdiği net bir şey var ise; Keskin bir santrforu olmasa da yetenekli ayakları ile skor üretebildiğini gösteren Montella’nın öğrencileri, savunma hattındaki uyumsuzluğu çözmesi halinde turnuvanın sürpriz ekibi olma yolunda emin adımlarla ilerleyebilir.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum