İtalyan işi

‘Bizim Çocuklar’ın turnuvanın kapalı kutusu Gürcistan, favorilerinden Portekiz ve çetin ceviz Çekya ile F Grubu’nda başlayan Avrupa Futbol Şampiyonası macerası, son 16’da ‘sistem takımı’ Avusturya ile devam etti. Gürcistan zaferi ile turnuvaya bayram havasında başlayan milliler, Portekiz yenilgisi ve ‘Arda-Montella krizi’ etkisi ile Çekya maçına stres yüküyle çıkmıştı. Organizasyonun en genç iki takımının mücadelesi, Vincenzo Montella’nın ekibine son 16 biletini getirmiş ve kara bulutları üzerinden dağıtmıştı.

Bu kez rakip, çok daha ciddi ve turnuvanın gizli favorilerinden Avusturya’ydı. EURO 2024’ten henüz 3 ay önce 6-1 mağlup olduğumuz ve teknik heyetin yeterlilik açısından ilk kez yüksek sesle eleştirilmesine neden olan Avusturya ile Leipzig’de tam manasıyla bir rövanş fırsatı yakalanmıştı. Kadrosundaki isimlerden ziyade Ralf Rangnick önderliğinde sahaya yansıttığı oyun anlayışı ve sistem ile adını duyuran Avusturya, Hollanda ve Fransa’nın önünde liderlik koltuğuna oturarak adını son 16 turuna yazdıran bir ekipti. Montella yönetimindeki A Milli Takım ise sistem konusunda rakibi kadar şanslı olmasa da bireysel yetenekleri ile düğümü çözebilen bir yapıya sahip. Taban tabana zıt iki futbol anlayışının sahne aldığı maçta İtalyan teknik adam Montella, önceki maçlarda olduğu gibi bir kez daha hedef santrforu olmadan takımını sahaya dizdi. Cezalı Hakan Çalhanoğlu yerine merkezde formayı Kaan Ayhan devralırken Çekya müsbakasındaki gibi Arda Güler, ileri uçta serbest bir rol üstlendi ve Barış Alper-Kenan ikilisi ile hücum hattını oluşturdu.

Avusturya maça fırtına gibi bir giriş yapsa da 57. saniyede köşe vuruşunda Merih ile bulduğumuz gol, Leipzig’de ‘peri masalı’ havası yarattı. Ancak golden sonra Avusturya, peş peşe pozisyonlara girerken savunmanın hamlesiz kalması ve orta alanın çabuk geçilmesi nedeniyle ‘Bizim Çocuklar’ için stres dolu dakikaların kapısı aralandı. Hücumda 3’lü dönüşlerde 5’li savunma ile sahaya dizilen Ay-Yıldızlılar, rakibinin oyununu bozarak yoğun baskıyı ilk yarının son bölümünde kırmayı bildi. Belkide turnuva boyunca en sakin ve doğru oyununu sergileyen milliler, skor üstünlüğü ile devreyi tamamladı.

İkinci yarıda baskının dozunu artıran Avusturya’ya karşı savunma hattı, son dönemin en büyük sınavlarından birni verdi. Oyunun sertleştiği anlarda kartı bulunan ve yorulan İsmail’in yerine Salih Özcan’ı sahaya atan Montella, rakibinin de merkezdeki direncini kırdı. İlk golün bir kopyasını 59’da kafayla atan Merih, çeyrek final biletini kesen isim oldu. 2-0’ın rehaveti ile duran toptan kalemizde gördüğümüz gol ise maçın 90 dakika olduğunu hatırlatır cinstendi.

Taktik-diziliş tartışmalarına teknik bir mola veren Montella, Avusturya önünde rüştünü ispatladı. Yakalanan hava, dolu tribünler önünde, Berlin’de Hollanda karşısında verilecek sınav ise ‘altın jenerasyon’la kupa hayalleri kurmak için güzel bir fırsat olacak.

YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum