Türkiye NATO’suz yapabilir mi?
Türkiye 1952’den bu yana NATO üyesi. Güvenliğinin en azından bir kısmını ona borçlu. Yıllardır nükleer caydırıcılığından yararlandı, genellikle göz ardı edilese de diğer üyelerle olan sorunlarını çok zarar görmeden, tüm ittifakı askeri ve siyasi olarak karşısında bulmadan yönetebildi. Kıbrıs müdahalesini dahi küçük sıyrıklarla geçiştirebildi.
NATO’dan çıkması ya da çıkartılması düşünülemez. Atlantik İttifakı bizim Avrupa ve Amerika ile olan en güçlü bağımız. NATO dışı bir Türkiye Yunanistan’la bile baş etmekte zorlanır, Rusya ile olan ilişkilerinin niteliği değişir. Ama NATO çökerse, yani herkes için NATO biterse, mesela Trump Yönetimi artık ben yokum derse, bundan muhtemelen en az Türkiye etkilenir.
Çünkü ittifakın kurucu ve kurgulayıcı gücünden otonom politikalar izleyen, her çıkarı Amerika ve hatta pek çok Avrupalı müttefikiyle uzun yıllardır örtüşmeyen Türkiye giderek askeri yeteneklerini, müdahale ve muharebe imkanlarını geliştirdi. Kendine özgü sorunları ve çevresindeki çalkantılar nedeniyle müttefiklerinin desteğine en az ihtiyaç duyacağı şekilde güvenliğini sağlamayı öğrendi.
Yeter ki NATO yerine kurgulanacak, daha doğrusu kurgulanmaya çalışılacak ve büyük olasılıkla 2007 Lizbon Antlaşması’nın 42’inci maddesine dayandırılacak güvenlik sisteminin içinde yer alalım, karar mercilerinde bulunalım, NATO’daki gibi veto yetkimiz olsun. AB ya da AB+ bir ortak savunma mekanizması günün birinde bizim için tehdit oluşturmasın.
Türkiye’nin kendi içinde yaşadığı sorunlar dikkate alındığında bunlar okuyana anlamsız gelebilir. Hukukun üstünlüğünün olmadığı bir yerde NATO’nun geleceği ve Avrupa’nın güvenlik mimarisi üstünde konuşmak, tartışmak lüks diye düşünülebilir. Ancak biz ne olursak olalım dünya durmuyor, çok katmanlı ilişkiler ve sorunlar ağında pek çok ülke çözümler arıyor.
Türkiye’nin de bu çözümlerin içinde kendine yer bulması, değişen statükonun ortaya çıkartabileceği risk ve tehditleri öngörerek tedbir alması gerekiyor. Hemen hiç bir şey de kesin değil, ortada çok olasılık var. Kesin olan tek şey Trump’la birlikte İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan Avrupa güvenlik mimarisinin sarsıldığı, yeni arayışların ortaya çıktığı.
Foreign Affairs’de yazan Ivo Daalder iyimser, Trump ben artık NATO’da yokum derse geriye kalan 31 üyenin başlarının çaresine bakabileceğine, 600 milyonluk nüfusu ve elindeki kaynaklarıyla Rusya tehdidine karşı koyabileceğine inanıyor. Yani statükonun hegemon olmadan da korunabileceğini söylüyor.
Ama bizim başka olasılıklara, mesela dışında kalma şansımız yüksek AB bünyesinde bir askeri ittifakın oluşumuna ya da Avrupa’nın kim nükleer silah sahibi olacak tartışmasıyla bölünmesine hazırlıklı olmamız gerekiyor. Polonya şimdiden nükleerleşmeyi konuşmaya başladı. Almanya’da da tabular teker teker yıkılmakta.
Benim kanaatim NATO’nun ilgası veya işlevsizleşmesi Avrupa’nın siyasi ve askeri anlamda parçalara ayrılmasını getirirse, Türkiye’nin güvenliğini sağlamakta zorlanmayacağı yönünde. Bizim için sorun içinde yer almadığımız bir Avrupa’nın askeri anlamda da bütünleşmesi, kenetlenmesi halinde başlar.
Tarihin, kimliğin ve çatışan menfaatlerin kesiştiği anlarda karşımızda tek bir ülke yerine tüm Avrupa’yı buluruz. GKRY ya da Yunanistan yerine AB ya da onun merkezinde yer alacağı güvenlik mekanizmasıyla uğraşırız. Uğraşmamak için büyük sarsıntıya, jeopolitik depreme hazırlıklı olmamız, elimizden geleni yapmamız şart.
Bu bir yönüyle daha çok savaş gemisi, daha çok savaş uçağı, daha eğitimli asker demekken diğer yönüyle de yeniden şekillenen bir kıtanın asgari müşterekine ortak olmak, ortak olduğumuzu göstermek anlamına geliyor. O asgari müşterekin de geniş anlamıyla demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü olduğu hatırda hep tutmak gerekiyor.
Önümüzde tarihi bir fırsat var ben heba etmeyelim, sadece askeri gücümüze güvenmeyelim derim. Her şeye rağmen iyi, olabildiğince huzurlu bir bayram dileğiyle..















Bizden boğazları Kars Ardahan isteyen sovyetleri, domuzdan post moskoftan dost olmaz diyen atalarımızı, yaptıkları savaşlarda ya berabere ya mağlup olan 93 harbinde Rus ordusunu yeşil koy İstanbul sınırında bulan ve sonuçta yıkılan Osmanlı ceddimizi unutmayalım.
Yanıtla (1) (0)NATO olmasa Rusyanın oyuncağı oluruz.
Yanıtla (1) (0)Kanada’nın yeni başbakanı bile Amerika ile olan eski ilişkimiz bitmiştir dedi. Kanada kendini yeni düzene adapte etmek zorunda dedi. Türkiye’nin askeri gücü Avrupa ile kıyaslanamaz. İşte Kaan’ı yaptık diyoruz ama hala Amerika’ya bizi F-35’e geri al diye yalvarıyoruz. Ee hani Kaan F-35’ten daha iyi idi. Motor olmayınca olmuyor demekki. Altay tankının dizel motoru, şanzımanını üretemiyoruz. Çelik kubbe dediğimiz hayali savunma sistemleri hipersonik füzelere karşı koyacak seviyede değil.
Yanıtla (4) (0)Ortadoğu da ve hatta Ukrayna taraflarında savaşa gerek yohtır raporu dahi çıksa, NATO mato toto gibi askeri işbirliklerine hep ihtiyaç duyulur.
Yanıtla (0) (0)Möhim olan bunu kullanıp örneğin incirlik gibi üsleri merkez haline, TR yi de karakol haline konumlandır bilmektir.
İki mt bez dikip üç kasa domates göndermek modası çoktan geçti.
Şu iha sihaların geliri nereye ne kadar akıyor acaba? Giderini kim ödedi? Kime gider yazıldı mesela? Muhalefet sokak dansını bırakıp şu otoyollara köprülere bi baksa…
NATO canı isteyenin girip çıkabildiği bir yapı değil. Buna ABD dahil. Hele Trump gibi bir karikatür bunu yapamaz.
Yanıtla (3) (0)Bir diğer konu da şu: Natodan çıkınca otomatik olarak Natoya düşman komşu oluyorsun.Ege”de uçak kaldıramazsın.
Cok buyuk bir kosekapmaca oyunu oynaniyor, Abd ,Rusya , Cin , Hindistan, AB koseleri tutup karsisindakilere sopayi gosterip kendilerini koruyacak mecburen kendi aralarinda anlasacaklar Dunya nimetlerini bolusmek uzere . Gucu olmayan dunya nin diger yarisi ezilecek. Benim gordugum o. Olsun fakirler ya da zayiflar gibi.
Yanıtla (0) (0)Bu belirsizlik, şüphe ve tutarsızlık, ülkeleri nükleer silahlara yöneltecektir. Çok kötü...
Yanıtla (0) (0)"Onumuzde Tarihi bir first var, heba etmeyelim"....Nedir bu Tarihi firsat dediginiz sey, Sayin yazar? Savas ucagi, uzun menzilli fuzeler satin almak icin ABD'ye yalvariyoruz. Fransa'dan Savas ucagi siparis ediyorduz. Tank motoru bile imal edemiyoruz, onu da Almanya'dan aliyoruz...Nato dagilmaz merak etmeyin. Daha once de yazdim, Trump'i cok ciddiye almayin. Trump hanci degil yolcu. Sacmalamaya devam ederse baskanligi 4 yil bile surmeyecek. Turkiye tehdit altinda degil.
Yanıtla (4) (1)Bilgileriniz bayat, hissiyatınız her zamanki gibi olumsuz sayın Huy.iht. ihs, sanki bizi Yunanistan'la karıştırmışsınız gibi geldi. Trump çok ciddi bir problem ve gittiğinde Dünya bambaşka bir yer olacak bilesiniz.
Yanıtla (1) (2)Trump daha once de baskan oldu. 4 yil sacmaladi, gitti. Hicbir soyledigini yapamadi. Bugun de sacmaliyor. Ne Gronland'i alabilir, ne Kanada'yi ABD'nin eyaleti yapabilir, ne 2 milyon Filistinliyi tehcir edebilir, ne de 12 milyon Meksikali gocmeni disari atabilir. Ukrayna savasi da Putin'in sartlari kabul edilirse biter. Ne simdi bir sey degisti, ne de bu 80 yasina merdiven dayamis palyaco gittikten sonra degisecek.
Yanıtla (3) (0)Bu tarihi fırsat 1071 Malazgirt Savaşı ile bize verildi. Jeopolitik merkezi burasıdır Dünyanın.
Yanıtla (0) (2)NATO’nun ilgası olası değil bence. Her üyenin kendi boyutunda çıkarı var. Türkiye'nin batıdan kopması düşünülemez. Tayyip bile -iktidarda kalmasının gerek koşulu görmedikçe- düşünmez bunu. Türkiye'nin askeri gücünün stratejik boyutta bir ağırlığı olmaz. Teknolojisinin görece geri olmasından öte, devamını getirecek bir ekonomisinin olmadığını herkes biliyor. Nato veya -eğer olacaksa- yerine oluşumun içinde yeralmalı.
Yanıtla (4) (1)Belirli bir kritik büyüklüğe ulaşan silah sanayii,teknolojisi ve ürünlerinin kendi döngüsü ve bulunduğu ülke ekonomisinden görece bağımsız bir yapısı vardır.
Yanıtla (2) (1)Üretim-Satış-ARGE-Üretim-Satış-ARGE şeklinde devam eder. Yunanistan benzeri ülkeler sadece silah satın alarak güncel kalmaya çalışırlar,ekonomik kapasitelerinin sınırına gelince dururlar, Türkiye bu kategoriden çoktan beri çıktı.
Osmanlı Dünyanın merkezi idi. Bu bölge eski dünyanın yani avrasya ve afrikanın merkezi. Burada bulunan mecburen başat olmalı. Yoksa dünya kargaşadan kurtulamıyor. Başkası da tümden işgal edemiyor. Çünkü bir çok ülkenin çıkarı karışıyor. Bu nedenle biz ayakta kalabildik. Güçlü olabilirsek bir şekilde herkesin faydasına. Başarısızlığımız herkese zarar. Başarı için İslamiyet'e tam sarılma gerekir. Osmanlı ancak öyle başarılı oldu.
Yanıtla (1) (4)ABD ben yokum derse NATO dağılabilir. Soğuk savaşta asıl iş görüyordu. Soğuk savaş bitince bir müddet ne yazık ki Müslünanlar hedef alınmak istedi. Putin SSCByi hortlatmaya kalkışınca gene eski günlerine dönmekteydi. Ukrayna bunu daha da pekiştirdi. Tüccar başkan seçilince ben Rusyayla anlaşırım natoya gerek yok diyor.
Yanıtla (1) (0)Türkiye NATO'nun bir çok imkanlarından , özellikle caydırıcılığından çok istifade etmiştir , bir kere bunu kabul edelim .
Yanıtla (2) (0)Ayrılırsa tek başına yapabilir mi , yapamaz mı, bu konuda kesin bir şey söylemek zor ?
Çaresiz kalırsa mecburen yapacak ama haliyle çok da zorlanır !
TRUMP/ABD Artık Rusya/PUTİN Tehdit,tehlike değil AB/İngiltere ,Almanya, İtalya ve diğerleri başınızın çaresine bakın ABD hazinesinden zinnik yok.not Rusya'yı Ukrayna'da test etti .ABD İCİN Tehdit vede tehlike ÇİN
Yanıtla (0) (0)NATO, CENTO vs bunlar hep zincir. Olmasa da olur. Yanaşacak süper güç mü yok? Devlet selamette; hükümet sinsilikte; milletin bir kısmı hayrette , bir kısmı gaflette. Ama devlet selamette. Bizim fırıldaklar dün beyaz dediği şeye, utanmadan, bugün siyah diyebilen insanlar. Machiavelli bunları tanısaydı, kitabının bir bölümünü bunlara ayırırdı.
Yanıtla (4) (0)Olay sadece savunma kapasitesi degildir, ayni zamanda uluslararasi siyaset sorunudur. NATO dagilirsa Turkiye'nin Avrupa citasi da yok olur. Cunku tek guclu bagimiz o kaldi. Bu durumda Turkiye Rusya-Cin-Iran blokuna yanasmak zorunda kalir ve tam bir Ortadogu ulkesi olur. Bunu mu istiyoruz?
Yanıtla (3) (0)Enerjide dışa bağlı bir ülke, isterse dünyanın en büyük hava kuvvetlerine sahip olsun, hiç bir işe yaramaz. Sadece romantik milli duyguları olan insanları kandırır.
Yanıtla (8) (1)