İnce işçilik
6 lider 27 Mart’ta DEVA’nın ev sahipliğinde bir araya gelecek. Ali Babacan, buluşma gündemini oluşturmak üzere liderleri ziyaret ediyor.
Bu buluşma, iktidarın seçim yasası atağını açıklamasının ardından ilk buluşma olacak. Gündemin en önemli konusu, hiç şüphesiz bu meydan okumaya nasıl cevap verileceği hususu. Davutoğlu bilir ki, medeniyetler meydan okumalara sağlıklı cevap verilebildiği ölçüde yükseliş kaydeder, değilse duraklama, gerileme sürecine girerler.
Kuruluş dönemi dahil uzun süre Ak Parti için çalışmış, kendisi de ideolojik olarak muhafazakar camiaya yakın, halen de Kılıçdaroğlu’nun danışmanlığını yapan, iyi yetişmiş bir siyasi analist olan İbrahim Uslu, bir tv programındaki değerlendirmesinde, yeni seçim kanunu teklifi ile ilgili görüşlerini açıklarken, Cumhur İttifakı paydaşlarının bu teklifi hazırlarken il il, ilçe ilçe seçmen davranışlarını tahlil ettiğini, Millet İttifakı’nın da işi ciddiye alıp, böyle bir ince işçilik yapması gerektiğini, ancak bu analizden sonra milletvekili listelerinin hazırlanmasının sağlıklı olacağını ifade etti.
Bu, Davutoğlu’nun işaret ettiği “ön yargısız analiz” teklifinin bir benzeri. Belli ki bu konu bir ince işçilik gerektiriyor. 6 Parti, 6 genel başkan yardımcısının daha önce yaptığı birlikte çalışmadan böyle bir işi başarma potansiyeli taşıyor.
Bana göre ince işçilik gerektiren diğer konu, “Ortak aday” meselesi. Onunla bağlantılı bir başka hassas konu seçim sonrasının planlanması.
Ortak adayın nitelikleri üzerine farklı görüşler ortaya çıkıyor. “Seçilebilir” potansiyelde olmasında kimsenin itirazı olmaması gerekir ama “Kim seçilebilir niteliktedir?” sorusu sorulduğunda aynı birliktelik temin edilemeyebilir.
Mesela sadece seçimden sonra ülkeyi parlamenter düzene taşıma misyonu üstlenecek bir Cumhurbaşkanı adayı. Yani sınırlı sorumlu. Buna uygun aday bulunabilir mi bir soru, halkın önüne çıktığında böyle birisi Tayyip Erdoğan’ı dengeleyebilir mi, diğer sorudur. Tabii, seçimlerde ülkeyi şipşak parlamenter düzene geçirecek bir anayasa değişikliğini temin edecek Meclis çoğunluğu elde edip edememek bir başka konu. Belli ki o süreç çetrefil bir süreç olacak ve onu yönetmek de üstelik 6 parti liderinin uyumu içinde çok ustaca bir liderliği gerektirecek.
Babacan’ın altını ısrarla çizdiği “seçim sonrasının planlanması” düşüncesi burada hayati önem taşıyor. Sayın Babacan’ın, Yıldıray Oğur’a verdiği ve dünkü Karar’da yayınlanan mülakat bu noktada önemli ipuçları taşıyor.
Mülakatın tüm önemli de orada bir husus var ki, sanırım 6 lider onun üzerinde daha bir özenle duracaklar.
Babacan önce şöyle bir soru soruyor. “Diyelim Millet İttifakı’nın adayı Cumhurbaşkanı seçildi. Ama Meclis’te hemen anayasayı değiştirecek çoğunluk yok. O zaman ne olacak? Cumhurbaşkanı mevcut yetkilerle 5 yıl ülkeyi yönetecek mi?” Kendisinin cevabı “Bu olmaz” şeklinde. Herhalde 6 liderden hiçbirisi de böyle bir şey düşünmüyordur.
O zaman ne olacak?
Babacan’ın cevabı iki boyut taşıyor: Bir, ülkenin “de facto – Fiilen” parlamenter düzene göre yönetilmesinde anlaşılmalı ve bunun ön hazırlığı yapılmalı. İki, ortak aday, böyle bir yönetim tarzı için önceden taahhütname imzalamalı.
Babacan’ın önerisindeki her iki boyutun da çok çok ince işçilik taşıdığında kuşku yok. Bu, çok açık ki Türkiye siyaseti için yeni bir tecrübe olacak.
Burada ilginç bir benzerliğe işaret etmek gerekiyor. Hatırlayın bu “de facto – fiilen” kavramı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi getirilmeden önce de gündeme gelmişti. Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan, parlamenter düzen içindeki ülkeyi “de facto – fiilen” 82 Anayasasının ifade ettiği üzere, “İcranın başı” olarak yönetmek istiyor, parlamenter düzene göre asıl sorumlu olan Başbakan ile (Davutoğlu) yetki karmaşası çıkıyordu. Davutoğlu “Başbakansam başbakanlığı bi-hakkın yaparım” demiş, Ak Parti muhitlerinde Tayyip Erdoğan’ın yanında “Düşük profilli başbakan” talebi o zaman gündeme gelmişti.
İşte orada eskilerde Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığına en ağır ifadelerle karşı çıkan Devlet Bahçeli’nin, Türkiye’yi bugünlere taşıyan “Fiili olanı hukuki hale getirelim” şeklindeki kritik çıkışı devreye girmişti.
Ali Babacan, geçiş dönemi için yeni bir “fiili durum” öneriyor. Bu fiili durumda, Cumhurbaşkanı, Anayasada yer alan yetkilerini kullanmayacak, 6 partinin mutabakatıyla bir icra yapısı oluşturulacak vs… Çok çok, çok ince bir işçiliğe ihtiyaç var. Teorik çerçevesi bir önemli, onun pratiğe taşınması başka önemli. “Ortak aday”ın kişiliği o kadar önemli ki… Hiç kuşkusuz adı siyasi tarihe yazılacak.















Mevcut aday adayları içinde.E.Imamoğlu, Mansur Yavaş arasında bir seçim yapilmalıdır.ikisinde de Devlet adamlıği kumaşı mevcuttur. Ikisinden biri geç kalinmadan açıklanmalı. Etdoğanin baskın bir seçım vermesi iki ay içinde hazırlanmaları zor.Benim görüşüm M.Yavaş.olsun.
Yanıtla (3) (2)Kanımca şu dönemde memlekete faydali olacak en uygun lider Mansur yavaş. Onun dışındaki herhangi bir aday husranla sonuçlanır. Adam yaptığı her isle kendisini ispatladi, Ankaraya yaptığını Turkiyeye yaparsa AKP nin son 10 yilda verdiği hasarı hızlıca telafi ederiz!
Yanıtla (7) (1)Rüyada olmak ne güzel, istanbul ankara belediyeleri ne yapmışta,başkanları c. başkanı olunca ne yapacak, boş konuşmayalım lütfen.
Yanıtla (0) (0)Tarih bu altı partiye sorumluluk yüklüyor , yalnız liderlere değil parti yönetiminde söz alanların hepsine çok büyük bir sorumluluk yüklüyor .Bu sorumluluktan kaçmamaları gerekir , şahsi çıkar , parti çıkarı düşünmemeleri , ülkenin milletin çıkarını her şeyin üstünde tutmaları gerekir ,bunu yaparlar mı ? Yaparlar durum onu gösteriyor , temennimizde yapmaları , çünkü bir kuş tek kanatla uçmaz , iyi bir muhalefet kesinlikle olmalı
Yanıtla (8) (0)Türkiye hep "iyi bir muhalefet" sıkıntısı çekti, Ali Rıza. Önümüzdeki seçimden sonra da çekmeye devam edecek anlaşılan. Altılı platform iktidar olacak, AKP muhalefet. O partinin muhalefette de en az iktidarda olduğu kadar beceriksiz olacağından eminim.
Yanıtla (3) (6)Hayır Veli bey , insanlık hiç bir zaman geriye gitmez , hep ileriye gider , eski muhalefet liderlerini bilirim , ülke nasıl karpuz gibi ikiye bölünmüştü , kardeş kardeşe düşmandı , şu an çok iyi durumdayız , Kem söz söyleyeni elersek , ki kim olursa olsun , gelecek bizim için çok daha iyi olur , Birde insanlar arasında ayrım yapmayan liyakata önem veren bir sistem kurulmalıdır , bu devlet politikası olmalıdır , cumhuriyeti içine sindirmiş bir yönetim , bu net olmalıdır ,
Yanıtla (2) (1)"Liyakata önem veren bir sistem", "cumhuriyeti içine sindirmiş bir yönetim"... Tam da bunun için Erdoğan'ı uğurlamak lazım Ali Rıza. Bir dönem daha seçilirse, senin, insanlık geriye gitmez, hipotezini çöpe atman gerekecek.
Yanıtla (0) (2)Mesele sayın Erdoğan veya başkası değil , esas mesele Devletin oturmuş kurumlarının olması , misal İngiltere’nin avam kamarası sıralarına bakın belki iki yüz yıllık , Çankaya köşkü Devletin simgesiydi , Kuleli askeri lisesi bir simgeydi , şimdi bu cumhurbaşkanlığı sistemi bize uygun değil , başkanlık sistemini , ve güçlü millet Meclisi ( parlemento )tesis edip kim gelirse gelsin , istediği gibi kafasına göre değiştiremeyeceği bir yapı oturtulması gerekir , hiç kimse istediği kadar yaşayamaz ,
Yanıtla (1) (1)"Çankaya köşkü Devletin simgesiydi" Kim işlevsizleştirdi? "Kuleli askeri lisesi bir simgeydi" Kim kapattı? "Cumhurbaşkanlığı sistemi bize uygun değil" Kim getirdi? Hepsinin faili aynı kişi. Peki buna rağmen "Mesele sayın Erdoğan değil" nasıl denir? Mesele Sayın Erdoğan, Ali Rıza. Eksiğiyle yükseğiyle kurumlarımız vardı. O ne yaptı? Hepsini çökertti. "Devleti sıfırdan kuracağız" diye yola çıkıp, perişan etti.
Yanıtla (0) (0)Veli.. Kılıçdaroğlu gelmiş geçmiş en vatansever politikacidir.. maalesef karşısında erkek deveye dişi diyen azılı çoğunluk vardır.. bugün haklı gibidirler ama sonsuza kadar lanetlidirler, tarafını seç ya bugününü kurtar ya ilelebet lanetle anıl seçim senin..sen Kılıçdaroğlu nu diğer siyasetçilere nasıl Bir tutarsın.. Kılıçdaroğlu demedin ama muhalefet kim?
Yanıtla (1) (0)"Kılıçdaroğlu gelmiş geçmiş en vatansever politikacıdır" demek çok uç, inanması çok güç, hatta imkansız bir iddiadır.Onun sayesinde chp 1 adım yol almamıştır, hala % 25, çünkü vizyon yok, varsa da yetersiz, ayrıca chp yönetiminde (esasen sol da) gerçek sosyal demokratlara yer verilmiyor, hep belirli bir zihniyet yönetimde + hdp li olması gerekenler bile bu partide ama sosyal demokratlar yok. chp umudsuz vakıa malesef.
Yanıtla (0) (0)Her ne yaparlarsa yapsınlar, vatandaş duruma bakacak, ona göre kararını verecek, bu kararında muhalefet için kilit sorular; acaba? olur mu?birlikte yürüyebilirler mi? yapabilirler mi? gelen gideni aratır mı? vs. olacak, inanan, güvenen tabiki evet diyecek,güvenmeyende bildiği yoğurdu bilmediği ayrana değişmeyip hayır diyecek,muhalefet çoook zorlanacak, başarabilirler mi?zor, C. ittifakı içinde çantada keklik değil ama onların işi birazcık daaha kolay görünüyor.
Yanıtla (0) (0)Ne meydan okuması? Bildiğin seçim kanununda değişiklik yapıldı. Daha önce defalarca yapıldı. En son Erbakan hocayı saf dışı bırakmak için baraj%10’a çıkarılmıştı. Sonra işe yaramamıştı tabi. Boş bir cazgırlık. 6 partinin muhalefet profili çok düşük. Yerlerde. Sadece üstte bir planlayıcı var. 6’lı da ona uyuyor. Adayı da onlar belirleyecek. Şu an belli değil. Seçime biraz kala. Iskalamak büyük risk. 2023 son dönemeç. Hata lüksü yok. Ama beyhude. Daha yukarda da bir planlayan var. Sadece “OL”der.
Yanıtla (1) (0)Ya hep birlikte var olmanın yolunu bulacaklar, yâda teker teker silinecekler
Yanıtla (2) (0)Vah ki vah partilerden baska beklentisi,umudu olmayanlara..bide arasira teoloji motivasyonuna takılma yok mu harika oluyorlar..
Yanıtla (1) (0)Ahmet Bey, Boşa koysanız dolmuyor, doluya koysanız almıyor. Bence bu ittifakın gerçek patronu Biden'i da masaya davet edip, masayı 7'li yapmalı. Biden bu çıkmazların hepsine çare bulur. Ha bu çareler Türkiye yararına olmayabilir ama 6'lının zaten tek derdi Erdoğan'ı devirmek olduğu için, bu ayrıntı o kadar da önemli değil. Selametle.
Yanıtla (4) (7)Cumhur ittifakı son seçim yasası teklifiyle 6 li masayı dağıtmak istiyor... Ama bilmiyorlar ki Halk yaka silkiyor...Gün sayıyor....Seçimlerde görüşmek üzere
Yanıtla (12) (4)Hayat pahalılığı var dedi, yalan! 128 Milyar dolar uçtu dedi, yalan! Çiftçi gübre alamıyor dedi, yalan! KKM ile devlet soyuldu dedi, yalan! Mazot 25 lira dedi, yalan! Beşli çete dedi, yalan!
Yanıtla (4) (1)Bir akp li bu zorluklardan sonra güzel günler gelecek demiş.dogru akp den sonra 2023 çok çok güzel günler olacak millet oh be diyecek. 20 yildir neler cekmisizde farkında değilmişiz diyecek
Yanıtla (8) (0)Teşekkürler.Sn.Taşgetiren;ciddi bir zihin mahsülü bir yazı.Bahsedilen örnek tam olmasada,çok benzerlik arzeden Sn.Gül'ün 2003 yılındaki davranışı,ama bu ahdevefayı Sn.Erdoğan Sn.Gül'e yapmadı.Gül bildiğim kadarıyla Medvedev Putin benzerini bekliyordu,ama Erdoğan bunu yapmadı,yola çıktığını,yolda bulduklarına değişti diye düşünüyorum.Siz çook haklısınız,siyasetin doğasında var,ama bizde daha bir var.Bizde de siyaset insan değirmeni gibi çalışıyor.Ahde vefa yok değil,ama pek az.Buda zarar veriyor.
Yanıtla (0) (0)Hani sair demis ya"sairleri haykirmayan bir millet sevenleri toprak olmus oksuz cocuk gibidir." 6 lideri ulkenin 2.kurtulus mucadelesinde haykiran sairler oldugunu dusunuyorum.yine sairin dedigi gibi "yarin elbet bizimdir,ebed bizimdir...!"
Yanıtla (8) (0)Temel dedenin ses konu şiir okumaya uygun sanki..
Yanıtla (1) (0)6 lider ulkenin son sansidir.tarim uretimine donmek icin,2 Milyarlik borca 1milyar faiz verenlerden,kapitulasyonlari halkin sirtina yukleyenlerden kurtulmak icin 6 lideri ve gosterecegi aday kim olursa olsun oy verecegim.
Yanıtla (15) (1)Cumhuriyet tarihinin anadolu topraklarindaki en kotu kiracisi akp hukumetinin artik sozlesmesi bitiyor.ev sahibi kesinlikle sozlesmeyi uzatmayacak.kiracinin verdigi zarari da tahsil ederek ,onu evinden ebediyen gonderecektir.
Yanıtla (7) (0)Gülmekten öldüm
Yanıtla (3) (0)Son gulen iyi guler
Yanıtla (3) (0)Ülkeyi kaosla nasıl yönetir gibi yaparız hesapliyosunuz. Maşallah yonetememe sistemi arayışı....
Yanıtla (0) (1)Anketlerdeki en güçlü ismi aday göstermek çok mu zor? Mansur Yavaş ilk turda açık ara kazanıyor. Yüzde 5 ve altı fark risk grubudur. Seçim akşamı sonuçlar gelirken başa baş giden bir adayla tırnaklarımı yemek istemiyorum. Hele bir de "Adam Kazandı" olursa kimse bunun hesabını veremez. Partilerini kapatsınlar daha iyi çünkü o zaman artık muhalefeti sıfırlama dönemi başlayacak.
Yanıtla (9) (1)Kılıçdaroğlu aday olup bizi delirtecek gibi görünüyor. Bir de kaybederse cep telefonumu kapattırıp köye çekileceğim. Ne televizyon ne internet dünyayla ilişkimi keseceğim.
Yanıtla (3) (0)maalesef mümkün değil. RTE tekrar seçilir. sonra tekrar seçilmek için gerekli girişimi yapar ve tekrar seçilir.
Yanıtla (0) (0)flört zamanlarında taraflar birbirlerine en kabul edilebilir, en cici yanlarını gösterirler. Cicim ayından sonra geçim ayı başlar ki, esasen tanıma geçim aylarındadır. Kılıçdaroğlu yalana iğne üzerinde sekiz takla attırabilen tek liderdir. dikkat edilmeli..
Yanıtla (8) (14)Kılıçdaroğlu'nun sekiz yalanını sıralasına bilge. Sayamazsan müfteri olacağını biliyorsun, değil mi?
Yanıtla (7) (3)Nereden biliyorsun diye sorsan, Bilge, kendimden biliyorum diye cevap verir....
Yanıtla (1) (0)Uc ogun yemek yiyip ,millete 6 ogun yalan yedirerek ,yalani serbest dolasima sokup musluman mahallesinde salyangoz satan zihniyet ve destekcileri,sizin efendileriniz yaninda kemal bey zemzem suyuyla yikanmistir...!
Yanıtla (14) (1)Devlet Bahceli, yarin baska tarafta menfaat gorsun 180 derece cark ederek, soylediklerini yutarak oraya gider. Tiyneti boyle bir siyasetci. Mhp siyaset esanafi bir kac kisiye hizmet etmekten baska bir sey yapmiyor. Uretmiyor. Hic bir konuda projesi yok. Saptan, samandan hamasi nutuklar, meydan okumalar...Bol ve bos palavralar...Koltuguna yapisti kaldi. Partisi bolundu, ihtimalen barajin altinda kalacak...Bu ne hirs, bu ne bencillik. Neymis, milliyetciymis...Yersen...
Yanıtla (9) (2)Elini versen kolunu kurtaramazsın!diye bir deyim vardır Türkçemizde.Bazan vicdan muhakemesi kanunlardan da önde gelir!Sınırsız güç insanı çok değiştirir!Sonsuz yetki fakat karşılığında sorumluluk yok!Dünyanın hiç bir yerinde demokrasilerde böyle bir uygulama yok.En zor kabul ettiğimiz şey hatalarımızı kabul etmemektir.Konfüçyüs;"kendi hatalarını anlayananın bütün günahları affedilir"der.
Yanıtla (6) (0)AK Parti kadroları, seçim yasası vs, adı altında aslında, Millete resmen diyorki, Biz, sizi yönetmek istemiyoruz diyene kadar, kimse sizi yönetmeye talip olamaz, Talip olanın 'da gücü ( oyu) yetmez, ikisi, üçü dördü, beşi, altısı biraraya gelirse, bunada seçim yasası engelini koyarım diyor.. Yani öyle bir düzen kurduk ki, her yol bize çıkar demeye getiriyolar.. Gerçi, Mazotu 7 den 25 e, Şekeri 4 den 13 e çıkaran, Akp 'nin oyu hâlâ 40 larda ise, onlar 'da haklı, dimi...!
Yanıtla (1) (1)Ahmet Bey, bahsettiginiz o ince işçiliği 6’lı birliktelik kadroları rahatlıkla yapabilirler. Özellikle Deva, Chp, İyi ve Gelecek kadrolarında nitelikli ve liyakatli insanlarımız fazlasıyla mevcuttur
Yanıtla (42) (3)bi tane isim söyle tebocon
Yanıtla (2) (11)Ben söyleyeyim, Abdüllatif Şener.
Yanıtla (3) (1)Müsade et,ben söyleyeyim kararlı okur.. Kesici, yardımcısı Babacan, bakanlarda partilerin içinden veya en iyilerden. Bunların işi sadece Yürütme! Başka bir şey değil, sap ile saman karışmayacak!! Geriye kalanlarda Gazi Meclis ’de yeniden yapılanma ile uğraşacaklar. İşin en zor kısmı o.
Yanıtla (1) (1)Yıllarca seçim demokrasi zaaflariyla iktidar oldu millet tahammül etti. Şimdi akılları başına geldi seçim sistemine adalet getirmişler. Yok ya yürü git.kimlere seçim tuzağı hazırlandı göreceğiz.guya devaya gelecek partisine engellenecek inşallah kunde atmak isterken millet 2023 TE akp ye ,kunde atacak gelecekler
Yanıtla (3) (1)Bence yanıtı aranacak soru şu olmalıdır: - Ortak aday(lar) nasıl belirlenmelidir?
Yanıtla (2) (0)Nasıl belirlenmeli Börtücen?
Yanıtla (1) (0)Noter huzurunda kura ile..
Yanıtla (1) (3)İp ucu veriyorum: Seçmenler tarafından belirlenmelidir.
Yanıtla (2) (0)Seçimlerden sonra bu altı partinin yeni adı şimdiden söylemiş olayım,ama unutmayın ha "ALTIPATLAR"...
Yanıtla (3) (6)Feto, yerinde olsam o ismi kimliğinden silerdim. Benden söylemesi.
Yanıtla (1) (0)İnce işçilik için,hepsi eşit temsil edilmeli, imece usulü gibi. Her karar komisyonlardan geçmeli, toplum bunu yapar, siz de yaparsınız. Adil adalet, hukuku, temsili ön planda tutarak....
Yanıtla (2) (0)Bence yanıtı aranacak soru şu olmalı, Cumhurbaşkanı yetkilerini kullanmamak için imza atacak karaktersiz kim olmalı
Yanıtla (1) (7)Millet ttifakının adayı CUMHURBAŞKANI seçilirse,MİLLETVEKİLİ çoğunluğu CUMHUR ittifakında olursa,ne olur sorusunun cevabı,ANKARA VE İSTANBUL BELEDİYE MEÇLİSLERİNDE yaşanan siyasi tahammülsüzlük yaşanır.BAŞKANI ÇALIŞTIRMAMAK,HALKIN GÖZÜNDE BAŞARISIZ YAPMAK.Amaç bu olur.Bu siyaset anlayışı elbette TÜRKİYENİN HAYRINA DEĞİLDİR.ülkesini seven vicdan sahibi herkes oy unu kullanırken,AKP den memnun değilse,Oy unu hep millet ittifakına,memnunsa cumhur ittifakına vermelidir.
Yanıtla (1) (0)Bir ince işçiliğe de biz değinelim. Yayinlanirsa tabii. Yetkili editör okuyucu yorumunu hukuki ya da ahlaki gibi sebeplerle sakıncalı bularak yayınlamayabilir, hakkıdır. Ancak; bir kısmını keserek, değiştirerek, ekleme yaparak aynı isim altında yayınlayabilir mi? Bence hayır. Sizce en çok hangisiyle karşılaşıyoruz?
Yanıtla (1) (0)AKP iktidarı kaybettiği gün parlamenter sisteme dönüş için çağrı yapacaktır. Mevcut sistemde cb nin yetkilerini bir başkasının kullanmasını istemezler.
Yanıtla (3) (2)Muhalefette ateş bacayı sarmışa benziyor. Korkunun ecele faydası yok. Alt alta da gelseler 36 yapıyor,yanyana gelip tolansalar 36 ediyor.Yok başka ederi.Tek amaç Erdoğan dan kurtulmak. Millet onu yedirtmeyecek göreceksiniz. ABD' de enflasyon çift haneye geldi.Sıkıntı sadece ülkemize mahsus değil.
Yanıtla (0) (12)Maslahat söz konusu olunca Türkiyeli seçmen kısa vadede köklü karar değiştirebilir. Haziran 2015'te AKP'ye tek başına iktidar yetkisi vermeyen seçmen, Kasım 2015'te verdi. Bununla kalmadı, en büyük cezayı AKP ile de CHP ile de koalisyona yanaşmayan MHP'ye kesti, 80 milletvekilini 40'a düşürdü. Demokrasi ittifakı Cumhurbaşkanlığını, diğer ittifak Meclis çoğunluğunu aldı ve diğer ittifak Meclisi kilitledi, diyelim. Cumhurbaşkanı erken seçim kararı alır, millet de Meclis dengesini yeniden kurar.
Yanıtla (0) (0)Siyasete bu kadar ilgi duyacak kadar "deist" yetişen gençlere Deva olsan...
Yanıtla (0) (1)Muhalefetin illetmi zilletmi yoksa milletmi olduğunu göstermesinin tam zamanı. Kendileri için değil , Türkiye"nin bekaası için en uyğun adayda uzlaşacaklarına inancımız sonsuzdur. Milleti ittifakı o bahsettiğiniz enğelleri geçecektir . Önemli olan seçimi kazanmak.
Yanıtla (0) (0)Şahsen gördüğüm 6 parti iyi niyetli ama bu ülkeyi yönetmek için yeterli değil Henüz güven veren bir program sunamadilar En büyük muhalefet şu anda"Ekonomi" Böyle ağır bir ekonomik tablo ortadayken bir umut ortaya koyamayan bir yapı bana güven vermiyor Çözümmü Ak partiyi ve secmenini de içine alan birleştirici bir yapı oluşturulmalı Imkansız dendigini duyar gibiyim ama dediğim gibi "Bana göre "en etkili çözüm bu olur Diğer seçenekler pek umut verici değil maaalesef
Yanıtla (2) (0)İnce işçilik anladık tamam başka bir şey yok. Ülkeye adalet ve istikrar gelsin de ekonomi düzelsin de masum ve mazlum insanlar özgürlüğüne aşına işine eşine ana babasına kavuşsun da millete dirlik birlik içinde kardeşçe yaşasın da yeter da artar bile. Çocuklarımız bari huzurlu hukuk adalet içinde mutlu olsun inşallah
Yanıtla (0) (0)kurumların başına liyakatli yöneticileri ata, kurumların işleyişini kanunlar ve kurallarla düzenle, zırt pırt müdahale etme. bir orkestra şefi gibi davran, sadece uyumsuz seslere müdahale et yeter.
Yanıtla (0) (0)Sayın Taşgetiren imkansızı talep ediyor, olmayacak duaya amiiin dememizi bekliyor. Aynı meşrepten olan Babacan ve Davut oğlu bir parti çatısı altında birleşememiş iken hangi ince işçilikten bahsediyorsunuz? Biraz toplumun içine girin köşe yazarları. Birbirinizi okuyarak ahkam kesmeyin lütfen.
Yanıtla (2) (2)Bu ülke uzun yıllar parlementer sistemle yönetildi sonuç ortada. Çözümü veya çözümsüzlüğü sadece sisteme bağlamak problemi çözmeyecektir. Asıl sorun zihniyet sorunudur. Siz ekonomik problemi faizci kapitelist sistemle çözecekseniz yine gelir dağılımında adalet olmayacak. Yine açlık sınırında asgari ücretle insanlar köleleştirilecek. Peki çözüm ne diyorsanız ÇÖZÜM MİLLİ GÖRÜŞ. ÖRNEK ERBAKAN HOCAMIZIN BAŞBAKAN OLDUĞU REFAHYOL HÜKÜMETİ
Yanıtla (1) (0)Sayın yazar, millet ittifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal kılıçdaroğlu'dur hayırlı olsun. Küçük partiler artık CHP'ye son seçim kanunda yapılan değişiklikler ile ilgili söyledik bir şey kalmaz evet dediğiniz gibi ince işçilik.. olması gereken de bu değil mi her parti kendi oy oranıyla vekil çıkartmak.
Yanıtla (0) (1)Bir ülkede camide vaz veren bir imam bir Uzman Doktordan fazla maaş alıyorsa o ülke bitmiştir Bir ülkede orman müdürunden yanındaki makam şoförü fazla maaş alıyorsa ülke biriktir Bir Bakan yardımcısı üç yüz bin Türk lirası alıyorsa orda Adalet Hukuk Vicdan Yoktur yerisi hikayedir.
Yanıtla (40) (0)Bay Hektor ,Bakan Yardımcısı maaşı doğru mu?
Yanıtla (0) (0)Evet ,Bay Nadir'in maaşı 313 bin Tlymiş. Demek Nadir bulunan bir tür. Proje: Afganistanlaştırma; Afganistan ekonomisi , siyasi elitlerine mürehfeh bir hayat yaşatabiliyorsa, Türkiye ekonomisi bizimkilere hayli hayli yeter.Dünyanın en zengin yöneticileri, alem i islamın( buna islam demek aslında islamın ruhuna hakaret) içinden çıkıyor.
Yanıtla (2) (0)Maaş 39 bin kalanı özel sektörden . Bu da çoook sorunlu. Özel sektör maaşlı siyası kime hizmet eder, yemin ettiği millete mi?
Yanıtla (4) (0)İnce işçiliği Millet yapmalı. İnce işçilik bilinçle olur. Şu anda ülkemizde başta ekonomi olmak üzere her konuda sınıfta kalmış bir iktidar var. Bütün olumsuzluklara rağmen millet iktidara oy veriyorsa sorunu Millette aramak lazım, partilerin yapabileceği fazla bir şey yok. İktidar partisi de oy almak için bir şey yapmıyor sadece "İDEOLOJİ" pazarlıyor. Herhangi bir seçimde Millet bu iktidarı seçmezse o zaman "Muasır Medeniyet Seviyesine" ulaşmışız demektir.
Yanıtla (0) (0)Ben bu 6'lı kadroya güveniyorum. Bunu bașarabilirler.
Yanıtla (25) (3)Kılıcdaroglu,bunların hepsını halleder,aralarında tek egosuz,siyasi ikbal pesinde olmayan odur.Kılıcdaroglu bir sanstır.
Yanıtla (20) (5)Sayın Babacan'ın tutumunu çok çok önemli buluyorum..Bu ittifak meselesinde hiçbir şey şansa bırakılmamalı.. Yoksa siyasilerin yalan dolanı, aldatması ve U dönüşleri bitmez..
Yanıtla (24) (1)karmakarışık formullerle ülke yönetilmez. "de facto" zaten sorunlu. 5 yıl mevcut sistemle gider, ancak sonrasında bir geçiş taahhüdü olur. millet 5 yıl önünü görür. seçilir ise yetki kullanmaktan şimdiden vazgeçmiş birinden lider görüntüsü de olmaz. muhalefetin işi zor bence; kargaşa taahhüt ediyorlar. mümkün olan en iyi aday babacan gözüküyor. tarihi bir inisiyatifle onu seçip, uygun karakterinden dengeli davranış beklemekten başka çare yok.
Yanıtla (6) (7)Millet ittifakından ortak aday her kim olursa olsun oyum O'nadır.
Yanıtla (34) (2)