Silah bulunduran herkesin silah ruhsatı alması gerekmektedir. Kimlerin silah ruhsatı alabileceği ve nasıl alınacağı merak ediliyor. İşte silah ruhsatı hakkında merak edilen tüm detaylar…
Son yıllarda bireysel silahlanma oranında artış görülüyor. Kişilerin can ve mal güvenliklerini korumak için silah aldığı görülmektedir. Fakat her isteyen kişiye silah taşıma ruhsatı verilmez. Askeri personel olarak çalışmayan kişilerin silah ruhsatı alması da mümkün değildir.İşte silah ruhsatı hakkında merak edilen tüm detaylar…
SİLAH TAŞIMA RUHSATI İÇİN HANGİ ŞARTLAR İSTENİR?
Silah taşıma ruhsatı ve silah bulundurma ruhsatı farklı iki kavramdır. Silah taşıma ruhsatı gittiğiniz yerlerde yanınızda silah bulundurmanıza izin verildiğini gösteren belgedir. Silah bulundurma ruhsatı ise silahın sabit bir konumdan dışarıya çıkarılamayacağını ifade eder. Silah ruhsatı almak için gerekli olan şartlar şu şekildedir:
21 yaşını doldurmuş olmak,
Türk vatandaşı olmak,
Çalıştığı meslek grubuna göre yeterliliği bulunmak,
Can ve mal güvenliğinin tehlikede olmak
Bu şartları sağlayan kişiler silah ruhsatı almak için başvuruda bulunabilir. Bunun dışında hiç kimseye silah ruhsatı verilmez.
SİLAH RUHSATI KİMLERE VERİLMEZ?
Silah ruhsatı alamayacak olan kişiler şu şekildedir:
21 yaşını doldurmayan kişiler,
6136 sayılı ateşli silahlar kanununa muhalefetten dolayı ceza alan kişiler,
Silah bulundurma ruhsatı olan ancak silahın bulunması gereken alandan dışarı çıkaran kimseler,
Belirli özelliklerden dolayı silah taşıma ruhsatı alıp, bu özelliği yitirdikten sonra yetkili makamlara bildirmeyen kişiler,
Uyuşturucu madde kullanan, psikolojik veya nörolojik olarak silah taşımaya engel durumu bulunan kişiler,
Belirlenen şartları sağlamayan kişiler için silah taşıma ruhsatı verilmez. Silah taşıma ruhsatı almak isteyen kişiler için meslek önceliği de bulunmaktadır. Bazı meslek sahipleri silah taşıma ruhsatı almak için avantajlı durumdadır.
SİLAH RUHSATI ALABİLEN MESLEKLER
Bazı meslek gruplarının silah taşıma ruhsatı alma hakkı bulunmaktadır. Bu kapsamda silah taşıma ruhsatı alabilecek olan meslekler şu şekildedir:
Kuyumcular ve sarraflar-Altın ve Gümüş işleyen kişiler,
Banka genel müdürleri, müdür yardımcıları ve bölge müdürleri,
Yolcu ve para taşıması yapan görevli pilotlar,
Yıllık cirosu 15 milyondan fazla olan şirket ve firmalar,
Sürü olabilecek kadar büyük olan büyükbaş hayvana sahiplerine
İnşaat ve onarım işi yapan müteahhitlere,
Akaryakıt istasyonu sahiplerine,
En az 50 sigortalı çalışanı olan işveren ve burada görev yapan bekçi ve veznedarlar,
Atış poligonu sahipleri,
Meskun mekan dışında yer alan en az 100 adet fenni arılı kovanı bulunan yetiştiriciler,
Barolara kayıtlı olan avukatlar,
En az bir dönem köy ve mahalle muhtarlığı yapanlar,
Belediye başkanlığı ve il genel meclis üyeliği yapan kişiler,
Cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar, yasama organı üyeli, valiler, hakimler, cumhuriyet başsavcıları, Sayıştay başkan ve üyeleri, büyükelçiler, emniyet sınıfı personelleri
Belirlenen meslek grupları içerisinde yer alan kişilerin silah ruhsatı alma hakkı bulunmaktadır. Bu kişilerin başvuru yapması durumunda engel olabilecek bir durum tespit edilmezse silah ruhsatı verilir. Bu meslek grupları dışında yer alan kişileri silah ruhsatı verilmez.
SİLAH RUHSATI NASIL ALINIR?
Silah ruhsatı almak için ilk önce başvuru dosyası hazırlanır. Hazırlanan dosya ile birlikte Emniyet Müdürlüğü Silah ve Patlayıcı Şube Müdürlüğü'ne ya da İl Jandarma Komutanlığı’na müracaat etmeniz gerekir. Başvurunuzun onaylanması ile birlikte ruhsatınız teslim edilecektir.
SİLAH RUHSATI İÇİN HANGİ BELGELER İSTENİR?
Silah ruhsatı almak için “Silah Ruhsatı Taşıyabilir Belgesi”nin bulunması gerekir. Sağlık raporu alacak olan vatandaşlar heyet raporu veren kamu hastanelerinden rapor alabilmektedir. Sağlık kurumuna başvuru yaparak işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Heyet kurulundan onay alınması ile diğer belgeleri tamamlayabilirsiniz. Silah ruhsatı için dosya içerisinde yer alması gereken diğer belgeler şu şekildedir:
Silah taşıma veya bulundurma, silah satın veya devir alma talebine ilişkin dilekçe,
Vukuatlı nüfus kayıt örneği,
Nüfus cüzdan fotokopisi (nüfus cüzdanı aslı müracaat esnasında aranacak, diğer belgelerle birlikte karşılaştırma yapıldıktan sonra ilgiliye iade edilecektir. Nüfus cüzdanında vatandaşlık numarası bulunmayanlardan vatandaşlık numarası istenecektir),
Son bir yıl içinde çekilmiş 4 adet fotoğraf,
Silah ruhsatı istek formu, (İl Emniyet Müdürlüklerinden temin edilecek.)
Arşiv kayıtlarını içeren adli sicil belgesi, (Dilekçede silah ruhsatı için olduğu belirtilecek.)
Silah ruhsatı alınmasında sakınca bulunmadığına dair sağlık raporu
İkametgah belgesi, (1774 Sayılı Kimlik Bildirme Kanunu hükümleri gereğince arkası mıntıka karakolundan tasdik ettirilecek.)
SİLAH RUHSATI NEDEN İPTAL EDİLİR?
Silah ruhsatı bulunan kişileri bazı durumları ihlal etmesi ile ruhsatı iptal edilir. Silah ruhsatı ihlalleri şu şekildedir:
Başka birine silah vermek,
Ruhsatına yenilememek,
Silah taşıma ruhsatı almak için geçerli olan durumların değiştiğini bildirmemek,
Bu durumlar kapsamında kişilerin ruhsatı iptal edilir.
SİLAH RUHSATI ALMAK İÇİN NE KADAR PARA ÖDENİR?
Silah ruhsatı almak isteyen kişilerin belirli bir ücret ödemesi gerekir. Silah taşıma ruhsatı için ödenen harç ücretleri 5 senelik olarak alınır. 2022 yılı için bu tutarlar 7.606 TL olarak belirlendi. Harç ödemesi yapmayan kişiler silah ruhsatı alamaz.
SİLAH TAŞIMA RUHSATI YENİLEME SÜRESİ NE KADAR?
Alınan silah ruhsatının 5 senede bir yenilenmesi gerekir. Yenileme işlemi için kişilerden tekrardan harç ücreti istenir. Silah ruhsatı için belirlenen sürenin sona ermesinden 1 ay önce ruhsat yenilemesi için gerekli işlemler yapılır.
SİLAH TAŞIMA RUHSATI İLE KAÇ SİLAH ALINIR?
Silah taşıma ruhsatı yönetmeliğinde kişilerin kaç silah alabileceği hakkında bir ibare yer almamaktadır. Silah ruhsatı bulunan kişiler istediği kadar silah alabilir.
SİLAH TAŞIMA RUHSATI KAÇ GÜNDE ÇIKAR?
Silah taşıma ruhsatı için başvuru değerlendirmeleri uzun sürmektedir. Yapılan incelemelerin tamamlanması ile birlikte ruhsat teslimi için 1 ya da 2 ay beklemeniz gerekir.
SİLAH TAŞIMA RUHSATI İÇİN GEREKLİ CİRO NEDİR?
Silah ruhsatı almak için belirli bir ciro üzerinde satış yapılması gerekir. Yıllık olarak 15 milyon üzerinde ciro yapan şirket ve firmalar silah ruhsatı alabilmektedir. Bu durumun resmi olarak vergi dairesinden belgelenmesi gerekir.
SİLAH TAŞIMA RUHSATI ALMAK İÇİN KAÇ DÖNÜM ARAZİ GEREKMEKTEDİR?
Belirli bir dönüm arazisi bulunan kişiler silah taşıma ruhsatı alabilmektedir. Ancak silah ruhsatı almak için arazinin ekili olması gerekmektedir. Tütün ve çay gibi ekili araziler için 200 dönüm şartı istenirken, hububat ve bakliyat gibi ekili arazilerde 1000 dönüm şartının yerine getirilmesi gerekir. Bunun yanı sıra 2500’den fazla meyve ağacı bu bulun silah taşıma ruhsatı alabilir.
SİLAH TAŞIMA RUHSATIMI KAYBETTİM, NE YAPMALIYIM?
Silah taşıma ruhsatını kaybeden, çaldıran ya da yıpratan kişilerin kimlik belgesi ve fotoğraf ile birlikte ruhsat aldığı birime müracaat etmesi yeterlidir.
SİLAH TAŞIMA RUHSATININ SÜRESİ BİTERSE NE OLUR?
Silah taşıma ruhsatının süresi dolmadan bir ay önce yenileme işlemi yapmalısınız. Yenileme işlemi yapmayan kişilerin ruhsatı iptal edilir. Süresi biten taşıma ruhsatı yenisi verilene kadar bulundurma ruhsatı yerine geçmektedir.