Yaay kimin, özellikleri neler, merak konusu oldu. Türkiye'den Twitter'a yerli rakip: Yaay! Türk Telekom'un yeni sosyal paylaşım sitesi Yaay, kullanıcılara 280 karakterlik mikro paylaşım imkanı sunuyor, retweet edilebiliyor ve yanıtlanabiliyor. Ayrıca 'beğenme' ve 'beğenmeme' özelliği de bulunuyor. İşte detaylar...
2018 yılında Türk Telekom bünyesinde kurulan TT Ventures AŞ, ilk uygulaması ile 'Yaay' ile Apple Store ve Google Play Store'daki yerini aldı. Twitter kullanıcılarının yabancı olmadığı bir arayüze sahip olan Yaay uygulaması, beğeniye dayalı rozet sistemine de sahip. İşte, Yaay ile ilgili bilgiler...
TÜRK TELEKOM'DAN YERLİ SOSYAL MEDYA UYGULAMASI: YAAY
Geçen aylarda TBMM Adalet Komisyonu tarafından kabul edilen İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis'te de kabul edilerek yasalaştı. Bu yeni yasa, sosyal medya devlerini de fazlasıyla etkiledi.
Yeni yasayla Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcısının, en az 1 kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirlemesi zorunlu hale getirildi. Şu an için temsilci bulundurmak istemeyen sosyal ağlara ne gibi yaptırımlar uygulanacağı bilinmezken, yerli geliştiriciler bu durumu avantaja çevirdi. Yerli mesajlaşma uygulamalarının ardından yerli sosyal paylaşım siteleri de peş peşe duyuruluyor.
YAAY NEDİR?
"Türkiye'nin yeni sosyal medya uygulaması" sloganıyla yola çıkan ve ABD merkezli sosyal paylaşım sitesi Twitter'a alternatif olarak Türk Telekom tarafından oluşturulan 'yerli Twitter' Yaay hizmete girdi. Yaay uygulaması, daha eski bir deneme olan fakat başarısızlıkla sonuçlanan 'Yazbee' platformu kullanılarak geliştirildi.
Yaay'ın PTT Messenger uygulaması gibi hazır bazı yazılımlar kullanılarak geliştirildiğini, uygulamanın teknik tarafında Türk bilişim sektörünün eski kuruluşlarından Gantek firması ile başta çalışıldığını ancak daha sonra bu firma ile yolların ayrıldığını kaydediyorlar.
YAAY İLE TWITTER ARASINDAKİ BENZERLİKLER VE FARKLAR
TT Ventures AŞ tarafından Google Play Store ve Apple Store uygulama mağazalarına yüklenen Yaay, arayüz olarak Twitter ile büyük benzerlikler taşıyor ancak farklı bazı özellikleri de mevcut.
Tekno, Genç, Spor, Mizah, Haber, Magazin, Siyaset, Çocuk, Dizi, Müzik, Emlak, Oto gibi ilgi alanlarına ve konulara göre kategorilerin eklendiği uygulamada yapılan paylaşımlar 'beğeni' aldıkça bir rozet sistemi çerçevesinde kullanıcının puanı yükseliyor.
İstenilen paylaşımlar yoruma kapatılabilirken uygulamanın tanıtım kısmında "Fikirlerinizi özgürce paylaşın" ifadesi kullanılıyor.
PAYLAŞIM MANTIĞI
* Maksimum 280 karakterli metinlerle mikroblog,
* Video, fotoğraf gibi medya formatlarına destek,
* Konum ekleme,
* Yoruma kapatma,
* Çeşitli kategorilere özel paylaşım yapabilme (Reddit'teki subreddit mantığı),
* Etiket (hashtag) kullanma,
* Profile paylaşım sabitleme,
ETKİLEŞİM TÜRLERİ
* Paylaşım yanıtlama (yorumlama, her yorum yeni bir paylaşım),
* "Alıntılama" adı ile yeniden paylaşma (Twitter'daki retweet)
* Beğenme (Facebook)
* Beğenmeme (Reddit, Ekşi Sözlük, 9gag),
DENEYİM VE ARAYÜZ
* Platform tarafından belirlenen kategorileri takip edebilme,
* Etkileşimlere özel bildirimler,
* Arama,
REKABET
* Kategori başlıkları altında paylaşım sayılarına göre belirlenen Liderler,
* Tüm etkileşim türlerine göre oluşan puana göre alınan rozetler.