ABD Başkanı Obama’nın, 11 Eylül saldırıları için S. Arabistan’a dava açılmasını onaylayan yasaya vetosunun Kongre’den geri dönmesi, Washington’da gerginlik yarattı. Obama kararı sert sözlerle eleştirdi.
ABD’de 11 Eylül saldırıları nedeniye Suudi Arabistan’a dava açılabilmesine yönelik yasanın yarattığı gerginlik sürüyor. Kongre’de kabul edildikten sonra Başkan Barack Obama’nın veto ettiği yasa, yapılan ikinci oylamada üçte ikinin üzerinde çoğunlukla kabul edildi. Böylece Obama’nın vetosu geçersiz kılınmış oldu. Obama, CNN televizyonuna yaptığı açıklamalarda kararı eleştirdi. Bu yasa nedeniyle dünyanın pek çok ülkesinde ABD’li yetkililerin dava edilmesinin yolunun açıldığını savunan Obama, karar için ‘tarihi bir hata’ ifadesini kullandı.
YASAYA CIA DA KARŞI
Amerikan Merkezi İstihbarat Örgütü (CIA) Başkanı John Brennan da yasanın ülkesinin ulusal çıkarlarına aykırı olduğunu savundu. Kurbanların ailelerinin adalet anlayışını anlayışla karşıladığını belirten Brennan, buna karşın yasanın yanlış yöntemlerle hazırlandığını söyledi. Brennan, saldırıda sorumluluğu olan Suudi yetkililer olduğunu, ancak Suudi hükümetine dava açmak için yeterli kanıt olmadığını ifade etti.
SUUDİLER TEHDİT ETMİŞTİ
Başkanlık dönemi sırasında 12 kez veto hakkını kullanan Obama’nın ilk kez bir vetosu baypas edildi. Yaklaşık üç bin kişinin öldüğü 11 Eylül saldırılarını düzenleyen 19 kişiden 15’i Suudi Arabistan vatandaşıydı. Suudi devlet yetkililerinin saldırılardaki rolünü ifşa eden soruşturmanın belgeleri, geçen aylarda Kongre tarafından yayımlanmıştı. Suudi Arabistan, saldırılarla bağlantısını reddetmiş ve tasarının yasalaşması halinde ABD’deki 750 milyar dolarlık mal varlığını çekme tehdidinde bulunmuştu. Türkiye de yasaya tepki göstermişti.