Vatikan Filistin devletini tanıdı

Vatikan Filistin devletini tanıdı

Associated Press, Vatikan'ın yeni anlaşma çerçevesinde Filistin devletini resmi olarak tanıdığını duyurdu. Filistin Devlet Başkanlığı görevini yürüten Mahmud Abbas'ın Vatikan'a gideceği bildirildi.

Vatikan'la Filistin arasındaki anlaşmada nihayete ulaşıldı, ancak anlaşma taraflar arasında henüz imzalanmadı. Vatikan bundan sonra Filistin'le olan diplomatik ilişkilerinde muhatap olarak Filistin Kurtuluş Örgütü'nü (FKÖ) değil, Filistin devletini kabul edecek.


Abbas Vatikan'a gidecek

Vatikan, Birleşmiş Milletler Genel Meclisi'nin 2012 yılında Filistin'i 'gözlemci kuruluş' statüsünü, 'üye olmayan gözlemci devlet' şeklinde resmi olarak tanıma kararını memnuniyetle karşıladığını açıklamıştı. Ancak bu anlaşma, Vatikan'la Filistin arasında şimdiye kadar müzakere edilmiş ilk resmi belge niteliğini taşıyor. Filistin Devlet Başkanı görevini sürdüren Mahmud Abbas'ın cumartesi günü Vatikan'a giderek Papa Franciscus'la görüşeceği açıklandı.



Hangi Filistin tanınıyor?

Filistin'in 2014 yılında Avrupa ülkeleri tarafından tanınmaya başlaması büyük memnuniyetle karşılanmasına rağmen, Filistin Devleti'nden kasıt olarak hangi sınırların tanındığı konusu büyük bir muammayı da beraberinde getiriyor. Hatırlanacağı üzere İsveç'in Avrupa ülkeleri arasında Filistin'i tanıyan ilk ülke olmasının ardından, İspanya, İrlanda ve Fransa parlamentoları da Filistin'in devlet olarak tanınması yönünde somut adımlar atmıştı. Ancak Filistin devletinin tanınması hususunda sınırların tam olarak belirtilmemesi ve İsrail'in anlaşma şartlarına bağlı olarak yıllar içinde işgal ettiği toprakların 'tanınan' Filistin devletinde yer almaması büyük bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor.


'Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek'

Son olarak Vatikan'ın da muğlak bir Filistin tanımı içinde Filistin'i tanıdığını açıklaması "Avrupa ülkeleri, İsrail işgalinin meşrulaştırılması adına yeni bir politika gütmeye mi başladı? Bu kararlar, 1967 sınırlarının geçerli olması gerektiği yönünde direten Müslüman ülkelerin, işgal altındaki Filistin'i kabullenmesi adına planlanan yeni bir senaryo mu?" sorularını akıllara getirdi.


Gazze'yi yok saymak

Batı'nın, İsrail'in tüm saldırı ve işgal hareketleri karşısında Filistin'in aleyhine bir tutum takınması, Mahmut Abbas'ın başında bulunduğu Batı Şeria'nın ayrı tutularak, Gazze'nin terörize gösterilmesi, bu son tanınma olaylarında da kendini gösterdi. Zira, 'terör örgütü' olarak nitelendirilen HAMAS'ın, Filistin devletinin tanınması olaylarının ardından tamamen gayri meşru gösterilerek, 'silahlı mücadeleyi bırakmaya zorlanması' amacını da taşıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN