UBER sürücüsü anlattı: Şoförü şoföre kırdırıyorlar

UBER sürücüsü anlattı: Şoförü şoföre kırdırıyorlar

Uber hizmetinin Türkiye’yi gelmesiyle, taksi ve Uber şoförleri arasında kavga şiddete dönüşerek devam ediyor. Hem taksi hem de Uber şoförlüğü yapan Hüseyin Evcimen sermaye sahipleri tarafından şoförün şoföre kırdırıldığını söyledi. Peki Uber nedir? Uber hizmeti nasıl çağrılır? Kavganın nedeni ne? Tüm yönleriyle Uber dosyası....

Dünyada bir hızla yayılan Uber hizmetleri Türkiye'de tartışmaları beraberinde getirdi. Ancak sahiplik bedeli milyonları bulan taksi plakası sahipleri, işlerini ellerinden almak isteyen Uber'in varlığından son derece rahatsız. Önce sosyal medyada başlayan karşılıklı atışmalar fiziksel ortama kaydı. İstanbul'dan Uber taksilere saldırı haberleri üst üste geldi. Bu haberler "Uber nedir? Uber hizmeti nasıl çağrılır? Kavga nereden çıkıyor?" sorularını gündemimize soktu.

Daha önce taksi şoförlüğü yapmış, şu anda Uber ile çalışan Hüseyin Evcimen şiddete dönüşen sürtüşmenin sebeplerini anlattı: 

‘BU İŞ O KADAR GRİ BİR ALAN Kİ…'

"Şu anda Uber'e bağlı aracı olan birinin yanında sürücülük yapıyorum. Daha önce bir taksi sahibinin yanında şoförlük yapıyordum. Uber kullanan müşteriye sorarsanız bu hizmet çok güzel bir çözüm. Benim bildiğim yasal bir şirket. Uber şirketinin vergi vermesi ya da vermemesi arabayı kullanan kişiyi bağlamaz. Arabaların hepsi yasal ve parasını veriyor.

Dünyanın hiçbir yerinde Uber'in şirket olarak kendine bağlı bir tane bile aracı yok. Hepsini şahıslar çalıştırıyor. Bu hizmeti vermek için gereken araçlardan birini alıyorsunuz. Bu taşımacılığı yapmak için belediyeden istenen tüm evrakları tamamlıyorsunuz. Sonra iç dizayn için istedikleri her şeyi yapıyorsunuz. Uber araçların hepsinin turizm taşımacılık belgesi var, faturası var, yasal izinleri var.

Polis araçları çevirdiği zaman yolcu ben turistim, şoför ben Uber sürücüsüyüm derse ceza yok. Ancak yolcu ben Uber hizmeti kullanıyorum deyip şoför Uber şoförüyüm derse polis ceza kesiyor. Ama kanunun hiçbir yerinde bunun yasak olduğu konusunda bir madde yok. Uber sisteminde alacağınız yolcu ve gideceğiniz yer bellidir. Onlara vereceğiniz para da bellidir. Bu iş o kadar gri bir alan ki çözümün ne olduğunu ben de bilmiyorum. İstanbul halkı taksilerden çok şikayetçi ve Uber'den çok memnun.

‘TAKSİCİNİN MASASINDAN HER GÜN BİR DİLİM EKMEĞİ AZALIYOR' 

Uber kullanan hemen herkes eski taksici. Ancak takside çalışanlar haklarını hiç alamıyorlardı. Sigortaları ve hatta paraları neredeyse hiç verilmiyordu. Uber'de ya maaşla ya primle çalıştıkları için müşteriye karşı çok daha pozitif geri dönüyorlar.

Hala taksicilik yapan arkadaşlarla çayımızı kahvemizi içiyoruz. Ama sosyal medyada çok sert mesajlar var. Taksi ve plaka sahipleri şoförü şoföre kırdırıyor. Taksici olarak çalışanların her gün masasından bir dilim ekmeği azalıyor. Sosyal medyada Uber ve taksici çekişmesini besleyenler var. Sonunda birinin canı yanacak. Can yakan ve canı yanana yazık olacak. Bu arada da sermaye bir şekilde kendi işini görecek. Taksi plakası sahiplerinin yüzde 90'ı piyasaya çıkmıyor. Uber sahiplerinin de yüzde 50'si yola çıkmıyor. Uber ve Taksi plakası sahibi aralarında kavga ederken olan şoföre oluyor. Pazartesi günü bir mahkeme var. Sosyal medyada insanları çok gazladılar bir şey çıkacak diye. Umarım her iki tarafın şoförleri birbirini kırmaktan vazgeçer."

18-03/10/23london-callout2-facebookjumbo.jpg

UBER NEDİR? NASIL BİR UYGULAMADIR?

Uber, bir akıllı telefon uygulamasıdır. Telefona yüklendikten sonra kullanıcılara gidecekleri yerlere kadar eşlik edecek ulaşım aracını tespit etme, bulma, çağırma, fiyatını ve güzergahını belirleme hizmeti vermektedir. Kullanıcı gideceği yere taksi, lüks araç, tekne ya da herhangi bir araç ile gitme seçeneklerine sahip olabiliyor.

Nereye gidileceği ilk etapta sisteme yazıldığı için şoföre nereye gideceğinizi tarif etmekle uğraşmaya gerek kalmıyorç Uber ulaşım hizmeti kredi kartı ile döeme imkanı sağladığı için nakit para bulundurma zorunluluğunu da ortadan kaldırmış oluyor. Araç arayanlar ile araç sahiplerini buluşturan sistem Uber, dünyada 315 ülkede hizmet veriyor. 

18-03/10/uber-taxi-for-web-0.jpg

Uber’i kullanmak için ilk olarak hizmete üye olmak gerekiyor. Dilerseniz Uber.com sitesinden, dilerseniz de Android veya iPhone uygulamasından üye olabiliyorsunuz. Sonrasında bir araca ihtiyaç duyduğunuzda, uygulama üzerinden alınmak istediğiniz konumu seçiyorsunuz. Konumunuza göre araç talep ettiğinizde, bir sürücü talebinizi üstleniyor.

İstanbul'da bir çok ilçede Uber çağırıp, taksicilerin dayak attığı olaylar yaşandı. Bu olaylar Uber taksi konusundaki merakı bir kez daha alevlendirdi. Her şiddet haberi "Uber nedir, nasıl bir uygulamadır?" gibi soruları gündeme getirdi. 

 18-03/10/1870392_620x410.jpg

UBER TAKSİYE SALDIRI

Uber şiddetiyle ilgili bazı olaylar şöyle: 

UBER sürücülerine yönelik saldırılara bir yenisi dün gece Şişli'de eklendi. Taksici, içinde yolcu olan UBER aracına saldırdı. Aracın içindeki şoke olan yolcular çığlık çığlığa 'Manyak bu' diye bağırırken hem polisi aradı hem de o anları görüntüledi.

Yaşadıkları şokun etkisiyle çığlık çığlığa 'Manyak bu' diye bağıran yolculardan biri yaşananları telefonla polis ihbar hattına anlatırken, diğeri de cep telefonuyla görüntüledi. Yolculardan biri UBER sürücüsüne ''Camını kapat'' dedi. UBER sürücüsü, lastiğini patlatmaya çalışan taksi sürücüsünü etkisiz hale getirmek için direksiyonu üzerine kırdı.

Açılan trafiği fırsat bilen UBER sürücüsü olay yerinden kaçarken taksici bu kez de elindeki levye ile cama vurdu. O anlar cep telefonu tarafından görüntülendi.

'UBER DAYAK'LAR BAŞLADI

Müşteri valizini almak için turizm firmasının ofisine gitmek üzere aracından inen UBER sürücüsü Bahtiyar Toslu, İstanbul Otogarı'nda 10 kadar taksicinin saldırısına uğradı. UBER sürücüsü, araya giren sağduyulu taksicilerin çabasıyla kalabalığın elinden kurtuldu.

Uber taksiye saldırı olaylarında bunlar sadece iki örnek. 

Bu saldırılar ve taksicilerin şikayetleri yeni bir tartışma başlattı. 

CHP'DEN KOVACIĞIZ SÖZÜ

CHP İstanbul Milletvekili ve CHP Genel Sekreteri M. Akif Hamzaçebi ise İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nı ziyaret ederek taksicilerin sorunlarını dinledi. Hamzaçebi “İstanbul’dan Uber'i kovarak İBB’nin başlatmış olduğu İTaksi uygulamasını da İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’na vereceğiz” dedi.

İstanbul ‘da 5 bin Uber olduğunu belirten Hamzaçebi, ”İstanbul’da yaklaşık olarak bu sayı 5 bindir. Ödemeler kartla yapıldığı için bunun vergi sistemi açısından ne olduğu meçhul. Vergi ödeyip ödemedikleri bilinmiyor. Şirketler de yurt dışında olduğu için burada vergisiz bir alan söz konusu” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN