Beslenmede meyve, sebze, balık ve kuruyemişlere yer verilmesi gerektiğini belirten Prof Dr. Mehmet Kabukçu, tuz tüketiminin günde 5 gramdan fazla olmaması ve alkol kullanımının mümkün olduğunca sınırlandırılmasını söyledi.
Kalp hastalıkları tüm dünyada, yılda yaklaşık 17 milyon kişinin yaşamını kaybetmesine neden oluyor. Dünya Kalp Federasyonu, tütün kullanımı, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam gibi önlenebilir faktörlerin kontrol altına alınması ile kalp hastalığına bağlı erken ölümlerin en az %80’inin önlenebileceğini belirtiyor.
Tütün kullanan her iki kişiden birinin sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Kabukçu “Dünya genelinde önlenebilir ölüm nedenlerinin yaklaşık yarısından tütün kullanımı sorumludur. Özellikle sigara içen çocukların ve gençlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Tütün kullanımını bırakmak kalp hastalıklarına yakalanma riskini büyük oranda düşürmektedir” ifadelerinde bulundu. Sağlıksız beslenme alışkanlıklarının, dünyada en sık görülen ölüm nedeni olduğunu hatırlatan Kabukçu “Şeker, tuz, doymuş yağ ya da trans yağ içeriği yüksek olan işlenmiş gıdaların tüketimi günümüzde giderek artmaktadır. Bu besinlerden uzak, meyve ve sebze açısından zengin bir beslenme alışkanlığı, kalp hastalığı ve inmeden korunmak için faydalıdır” diye belirtti.
Kabukçu “Kalp dostu beslenmede meyve, sebze, balık, kümes hayvanları, tahıl ve kuruyemişlere yer verilmelidir. Ayrıca magnezyum, kalsiyum, lif içeriği fazla, protein ağırlıklı besinler tüketilmeli, kırmızı et, tatlı ve şeker içeren içeceklerden uzak durulmalıdır. Ayrıca tuz tüketimi günde 5 gramdan (1 tatlı kaşığı) fazla olmamalı ve alkol kullanımı mümkün olduğunca sınırlandırılmalıdır” uyarısında bulundu.