Türk fizikçi 175 yıllık gizemi çözdü! Tüm dünyanın dilinde o Türk fizikçi var: Atatürk detayı herkesin göğsünü kabarttı

Türk fizikçi 175 yıllık gizemi çözdü! Tüm dünyanın dilinde o Türk fizikçi var: Atatürk detayı herkesin göğsünü kabarttı

175 yıllık gizemi Türk fizikçi çözdü! Tüm dünyanın dilinde şimdi o Türk fizikçi var! Çalışmalarındaki "Atatürk" detayı ise herkesin göğsünü kabarttı...

Her yıl üstün nitelikli araştırmalara imza atan doktora öğrencilerine verilen Harvard Üniversitesi Fizik Bölümü "Gertrude ve Maurice Goldhaber" ödülü, bu kez Türk fizikçi Furkan Öztürk'e layık görüldü.

Genç Türk fizikçinin geçtiğimiz yıl yayımladığı çalışması, Nobel ödüllü biyokimyacı Jack Szostak tarafından "çığır açıcı" olarak tanımlanmış ve bilim çevrelerince büyük ilgi görmüştü. Öztürk'ün keşfi, yaşamın kökeni ve uzayda yaşam gibi birçok bilinmezliğe ışık tutuyor.

LOUIS PASTEUR'UN 175 YILLIK GİZEMİNİ ÇÖZDÜ

a6

Louis Pasteur'ün 1848'de ortaya attığı "homokiralite" kavramının 175 yıldır çözülemeyen kökeni, Öztürk'ün çalışmasıyla aydınlanmış oldu. Bu gelişme, bilim dünyasında büyük heyecan yarattı ve çalışma, en prestijli bilim dergilerinde yayımlanarak ABD'de bir belgesel konusu haline geldi.

Ödülle ilgili değerlendirmesinde Öztürk, araştırma alanının çok niş ve disiplinler arası olduğunu belirtti. Ödülü almanın kendisi, ailesi ve ülkesi adına büyük bir gurur kaynağı olduğunu ifade etti.

Öztürk, yaptığı çalışmalar hakkında çekilen belgeselin izlenmesini önererek, "Mayıs ayında doktoramı tamamladıktan sonra kendi laboratuvarımın başına geçmek ve yaşayan sistemlerin fiziği ve yaşamın kökenleri üzerine olan araştırmalarıma devam etmek istiyorum." ifadelerine yer verdi. Belgeseli buradan izleyebilirsiniz.

Öztürk, doktora tez danışmanı Dimitar Sasselov'un kendisini her zaman desteklediğini ve bu zorlu süreçte yanında olduğunu vurguladı. Başarıya giden yolda birçok kez başarısızlıkla karşılaştığını ancak hiçbir zaman motivasyonunu kaybetmediğini belirtti.

Türk fizikçi, uluslararası camiada prestijli ödüller almanın gurur verici olduğunu ancak bunun asıl amaç olmaması gerektiğini vurguladı. Öztürk, gençlere motivasyon sağlamak adına bu ödülün önemli olduğunu ifade etti.

Ödül töreni, 6 Mayıs'ta Harvard Üniversitesi Fizik Bölümünde düzenlenecek. Öztürk, doktora derecesini aldıktan sonra kendi laboratuvarını kurmayı ve yaşamın kökenleri üzerine araştırmalarına devam etmeyi hedefliyor.

GURURLANDIRAN "ATATÜRK" DETAYI

gizem.jpeg

Başarılı bilim insanı Furkan Öztürk, yaptığı çığır açıcı çalışmalarla adından söz ettiriyor. Öztürk, Mustafa Kemal Atatürk'ün ilham verici sözlerinden esinlenerek, "Hiç dinlenmemek üzere yola çıkanlar, asla yorulmazlar" ilkesini çalışmalarının merkezine yerleştirdiğini belirtti.

HARVARD ÜNİVERSİTESİ'NDEN ÖVGÜ

Furkan Öztürk Kimdir? - YENİ ADIM GAZETESİ

Harvard Üniversitesi Astronomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dimitar Sasselov, Öztürk'ü övgüyle anarak onun yaratıcı zekası ve azminin bu çalışmalardaki başarısında büyük rol oynadığını vurguluyor. Öztürk'ün çalışmaları, yaşamın temel yapı taşlarının nasıl oluştuğuna dair önemli bilgiler sunuyor ve bu bilgilerin evrensel bir önemi olduğunu belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN