Mars'ta kükürt sürprizi: Çölde vaha bulmak gibi

Mars'ta kükürt sürprizi: Çölde vaha bulmak gibi

NASA'nın keşif aracı, Mars'ta üzerinden geçtiği bir kayada saf kükürt kristallerine rastladı. Bilim insanları keşif karşısında şaşkına dönerken NASA'dan Ashwin Vasavada, "Çölde bir vaha bulmak gibi. Orada olmamalıydı, bu yüzden şimdi bunu açıklamak zorundayız." dedi.

NASA'nın Curiosity keşif aracı mayıs ayının sonlarında Mars'ta bir kayanın üzerinden geçince Kızıl Gezegen'de daha önce görülmemiş bir şeye rastladı. Bilim insanlarını şaşkına çeviren keşifte kayanın içinde saf kükürt kristalleri görüldü.

NASA, resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bu sarı kristaller hakkında henüz fazla bir şey bilmiyoruz ancak ekibim araştırmak için heyecanlı." dedi.

mars-kukurt.jpg

'KAYA SAF KÜKÜRTTEN YAPILMIŞ'

Forbes'ta yer alan habere göre; araştırmacılar Ekim 2023'ten bu yana keşif aracıyla Mars'ın sülfatlar açısından zengin bir bölgesini, yani sülfür içeren ve suyun buharlaşmasıyla oluşan bir tür tuzu araştırıyor. Uzay ajansı yaptığı bir açıklamada, "Ancak geçmişte kükürt bazlı minerallerin tespit edildiği yerlerde -yani kükürt ve diğer maddelerin bir karışımı- Curiosity'nin yakın zamanda kırdığı kaya, elementel veya saf kükürtten yapılmıştır." dedi.

'ÇÖLDE VAHA BULMAK GİBİ'

Keşif, bilim insanlarının oldukça dikkatini çekerken Curiosity'nin proje bilimcisi, NASA'nın Güney Kaliforniya'daki Jet İtiş Gücü Laboratuvarı'ndan Ashwin Vasavada, "Saf kükürtten yapılmış bir taş tarlası bulmak, çölde bir vaha bulmak gibi." dedi ve "Orada olmamalıydı, bu yüzden şimdi bunu açıklamak zorundayız." diye ekledi.

Curiosity, delme yeteneğine sahip hareketli bir araç olmasına rağmen sarı kükürt kristalleri örnek almak için çok küçük ve kırılgan olduğu için örnek alınamadı. Bilim insanları bu kristallerin Kızıl Gezegen'de nasıl oluştuğuna yönelik araştırmalarını sürdürüyor.

'OLDUKÇA ŞAŞIRDIK'

Jet İtiş Gücü Laboratuvarı sözcüsü Andrew Good, e-posta yoluyla, "Bu belirli bölgede saf kükürt beklemek için hiçbir neden yok, bu yüzden oldukça şaşırdık." diye konuştu.

Sıcak su kaynakları gibi bir şeyin kükürdü oluşturabileceği ihtimali üzerinde duran Good, "Ancak bu alanda sıcak su kaynakları olduğunu düşündürecek hiçbir kanıt görmedik." dedi.

Bilim insanlarının Curiosity'nin topladığı verileri ayıklaması zaman alacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN