Bilgisayarların oldukça uzun ve karmaşık bir geçmişi var. Aynı zamanda internetten çok daha uzun ve eski oldukları da bilinir. Geçmişte bilgisayarlar, insanların hızlı bir şekilde yapması zor olan matematiksel ve mantıksal görevleri gerçekleştirmek amacıyla kullanılıyordu. Genel olarak büyük ve ağır makinelerden oluşan bilgisayarlar ilk zamanlarında çoğunlukla sadece hükümetler ve işletmelerle sınırlıydı...
Sonunda, yenilikçiler bu makinelerin bir dizi başka göreve nasıl uygulanabileceğini gördüler ve teknoloji zamanla daha gelişmiş hale geldi, yani bilgisayarlar daha az yer kapladı. Bugün kullandığımız küçük dizüstü bilgisayarlar ve akıllı telefonlar, çalışmak için özel odaların tamamını gerektiren eski büyük bilgisayarlardan dünyalar kadar uzakta.
Geçtiğimiz yıllarda bilgisayar teknolojisinin yaratılmasına ve ilerlemesine birçok kişi katkıda bulundu, fakat ilk bilgisayarı kim buldu? Ortaya çıkan ilk model bilgisayar mekanik olduğundan ve nihai dijital muadilinden oldukça farklı çalıştığından, bu cevap nihayetinde bir bilgisayarın ne olduğu konusundaki tanımınıza bağlıdır. Bu versiyonlar, modern teknolojiye kıyasla son derece ilkel olsalar da, bizi bugünlere getiren birçok işlevlerin temellerini attılar.
İLK ÇIKAN BİLGİSAYAR MEKANİKTİ
İlk mekanik bilgisayar 1838'de Charles Babbage tarafından tasarlandı. Daha önce İngiliz hükümeti tarafından başka bir ön bilgisayar tasarımı olan Fark Motorunu yaratması için bir hibe verilmişti, ancak nihai parasal sorunlar nedeniyle asla tam olarak geliştirilemedi. Bu makinenin arızalanmasından sonra, önceki tasarımlarından daha gelişmiş olan Analitik Motor olarak bilinen cihazı ortaya çıkardı.
Teoride, makinenin dört parçası olacaktı: hesaplamaları tamamlamak için bir değirmen, kaydedilen hesaplamalar için depolama, delikli kartlardaki verileri okumak için bir işlev ve hesaplama sonuçlarını yazdırmak için bir yazıcı. Bununla birlikte, önceki başarısızlığından sonra, bu proje için fon bulmasının hiçbir yolu yoktu ve o zamanlar, doğru bir şekilde tekrarlanamayacak kadar gelişmiş görünüyordu. Babbage zamanının çok ötesinde olmasına rağmen, bir bilgisayarın nasıl görünebileceğinin ilk temellerini attı.
İLK DİJİTAL ELEKTRONİK BİLGİSAYARIN ORTAYA ÇIKMASI
Bilgi işlemde bir sonraki büyük sıçrama dijitaldi; Iowa Eyalet Koleji fizik profesörü John Vincent Atanasoff ve 1942'de yüksek lisans öğrencisi Clifford Berry'den geldi, Iowa Eyalet Üniversitesi profesörü Doug Jacobson bir makalesinde bazı açıklamalarda bulundu . İkili, makinelerine "ABC" olarak da adlandırılan Atanasoff-Berry bilgisayarı adını verdi. Bu bilgisayar elektrik gücü ve kapasitörler kullanıyordu ve 29 değişkene kadar hesaplamaları tamamlayabiliyordu. Model aynı şekilde, günümüz standartlarına göre oldukça yavaş olan ancak makinenin insan emsallerinden çok daha hızlı olan 15 saniyede bir hesaplama gerçekleştirebiliyordu.
Aynı zamanda Atanasoff, günümüzde modern sistemlerinde hala kullanılan bir yenilik olan, bilgisayarların verileri yorumlaması ve iletmesi için yöntem olarak 1'leri ve 0'ları kullanma fikriyle de tanınır. Bununla birlikte, ABC makinesinin, hesaplamaları tam olarak tamamlamak için bir operatörün bulunmasını gerektirmesi gibi bazı dezavantajları vardı. Cihaz mükemmel olmaktan uzaktı, ancak gelecekteki yenilikler onun sayesinde çok daha büyüdü.
İLK TİCARİ BİLGİSAYAR
1945'te Pennsylvania Üniversitesi'nden iki profesör, John Mauchly ve J. Presper Eckert, birçok kişinin ilk gerçek dijital bilgisayar olduğuna inandığı sistemin patentini aldı: Elektronik Sayısal Entegratör ve Hesap Makinesi (ENIAC). Ancak, UPenn arşivlerine göre, teknolojilerini büyük ölçüde ABC'den ödünç aldıkları ve patentlerinin daha sonra bu anlaşmazlık nedeniyle mahkemede reddedildiği ortaya çıktı.
İkisi daha sonra üniversiteden, işletmeler veya hükümet tarafından kullanılabilecek ve Evrensel Otomatik Bilgisayar (UNIVAC) haline gelen ticari bir bilgisayar üzerinde çalışmak üzere ayrıldılar. Paul E. Ceruzzi'nin "Modern Bilgi İşlem Tarihi" kitabının ikinci baskısında belirtildiği gibi, bu bilgisayar ilk olarak 1950'lerde ABD Nüfus Bürosu, ABD Hava Kuvvetleri ve ABD Ordusu tarafından kullanıldı. 1960'lara gelindiğinde, UNIVAC diğer yedi büyük bilgisayar şirketinden biriydi, ancak yine de ticari olarak satılan ilk bilgisayarı ortaya çıkaran ilk şirketti.