Başbakan Binali Yıldırım ve MHP lideri Devlet Bahçeli, anayasa değişikliğiyle ilgili görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı. AK Parti ve MHP’nin üzerinde anlaştığı Başkanlık teklifi, haftaya TBMM’ye sunulacak. Yaz başında ise referanduma götürülecek.
Başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliğiyle ilgili ktirik görüşme dün gerçekleşti. Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Çankaya Köşkü’nde bir araya geldi. Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmenin ardından Yıldırım ve Bahçeli ortak açıklama için kameraların karşısına geçti.
Başbakan Yıldırım, AK Parti olarak anayasa değişikliği teklifini gelecek hafta Meclis'e sunacaklarını belirterek, şunları söyledi: “Anayasa değişikliği konusu memleketimizin gündemindedir. Bu konuda MHP ile birlikte yürüttüğümüz müzakereler belirli bir olgunluğa erişti. Önümüzdeki hafta AK Parti olarak anayasa değişiklik teklifimizi Meclis’e sunmuş olacağız. Tabii ondan sonraki iş Meclis’imizin iradesidir. Meclis’te 330’u aşan bir kabulle geçmesi gerekiyor ki sonra referandum süreci başlasın. Referandum süreci de milletimizin vereceği bir karardır. Ülkemiz, milletimiz için inşallah hayırlı bir karar olacaktır diye düşünüyoruz. Artık ülkenin sistem tartışmasıyla zaman kaybetmesini istemiyoruz.”
Yıldırım, referandum takvimiyle ilgili olarak ise şu bilgileri verdi: “Yasa çok açık, Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra 60 gün içerisinde referandum öngörülüyor. Dolayısıyla Meclis çalışmalarının tamamlanmasından sonra, Meclis kabulünden sonra 60 günlük süre daha buna ilave edebilirsiniz. Her şey yolunda giderse yazın başında inşallah böyle bir durum olabilir. Seçim diye bir şey söz konusu değil. Gündemde seçim yok. Yakın zamanda seçim yaptık. Vatandaş artık işine gücüne bakacak. Ülkemizin daha fazla kalkınmaya, daha fazla büyümeye ve milli sorunumuz haline gelen FETÖ terör örgütüyle daha kararlı mücadele etmek gibi önemli bir işi de vardır. Bunu da unutmamak lazım.”
MHP lideri Bahçeli de şu ifadeleri kullandı: “Anayasa değişikliği üzerinde Sayın Başbakanımızla zaman zaman bir araya gelerek konunun olgunlaşması noktasında çaba sarfedilmiştir. Bugünkü değerlendirmelerimiz de olumlu geçmiştir. Kısa süre içerisinde Meclis’e bir metin sunulmuş olacaktır.”
Yıldırım-Bahçeli görüşmesinin ardından AK Parti'nin "Cumhurbaşkanlığı sistemine" ilişkin Anayasa değişikliği kanun teklifi, milletvekillerinin imzasına açıldı.
330 OY ALABİLMESİNE İHTİMAL VERMİYORUM
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, AK Parti ve MHP arasındaki ‘başkanlık’ mutabakatını değerlendirdi. Altay, Başbakan Yıldırım’ın haftaya Meclis’e sunacaklarını açıkladığı anayasa değişikliğine ilişkin, “Böyle bir değişikliğin TBMM’den 330 oy alabilmesine ihtimal vermiyorum. Kimilerine göre sistem, kimilerine göre rejim değişikliği kolay bir iş değil” dedi. CHP’ye gelinmesi halinde tavırlarının ne olacağının sorulması üzerine siyasetin, nezaket ve açık kapı işi olduğuna vurgu yapan Altay, “CHP, adı partili cumhurbaşkanlığı da olsa başkanlık sistemine kapalı” dedi. Altay, devletin laik niteliğini ve hukuk devleti olma özelliğini koruyan güçlendirilmiş parlamenter sistemini, Türkiye’nin bekası için daha uygun, makul, yararlı gördüğünü bildirdi.
PARTİSİYLE İLİŞİĞİ DEVAM EDECEK
Anayasa değişikliği teklifinin AK Parti’nin önerisi olarak Meclis’e geleceğinin altını çizen Başbakan Yıldırım, “Şüphesiz sunacağımız bu teklif, MHP’nin de üzerinde mutabık kaldığı veya müzakere edip uzlaştığımız bir metin olacak. Dolayısıyla Meclis görüşmelerinde buna göre de işlem görecek” dedi. Başbakan Yıldırım, Cumhurbaşkanı’nın partisiyle ilişkisine ilişkin olarak ise şunları söyledi: “Bu değişiklikte cumhurbaşkanının, eğer seçilirse, partisiyle ilişiği devam edecek. Yapılan en önemli değişiklik budur. Mevcut anayasada ‘partisiyle ilişiği kesiliyor’ hükmü var. Bunun yerine partisiyle ilişiği devam edecek.”