Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud, "Bizi Katar'la ilgili bazı kararlar almaya iten 'meşru' güvenlik endişelerimizin göz önüne alınması durumunda yakın zamanda bir çözüm yolu bulabileceğimizi umut ediyoruz" dedi.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud, Katar'ın kendisine abluka uygulayan 4 ülkenin (Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır) güvenlik endişelerini göz önüne alması durumunda yakında Körfez krizinin çözümünde ilerleme kaydedilebileceğini belirtti.
Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsünün düzenlediği toplantıya videokonferans yöntemiyle katılan Al Suud, "Katarlı kardeşlerimizle çalışmaya devam ediyoruz. Körfez krizine çözüm bulmak için bizimle çalışmaya devam edeceklerini umuyoruz." dedi.
Al Suud, "Bizi Katar'la ilgili bazı kararlar almaya iten 'meşru' güvenlik endişelerimizin göz önüne alınması durumunda yakın zamanda bir çözüm yolu bulabileceğimizi umut ediyoruz." diye konuştu.
OLAYIN GEÇMİŞİ
Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır yönetimlerinin, 5 Haziran 2017'de Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleri, kara, deniz ve hava yolunu kapatmaları ve ekonomik abluka uygulamaları Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.
Söz konusu ülkeler, uygulamaya koydukları ablukayı kaldırmak için Katar'a Al Jazeera Kanalı'nın kapatılmasının da yer aldığı 13 şart öne sürmüştü.
Hava sahası ve kara sınırının kapatılmasının içeren yaptırımlar, Katar'ı ekonomik olarak abluka altına almıştı. Katar yönetimi, yaptırımların etkisini Berlin Duvarı'ndan "daha yıkıcı" olarak tanımlamıştı.
Ancak Katar, şartların egemenliğinin ihlal edilmesi anlamına geldiğini belirterek, şartları kınayarak yerine getirilmeyeceğini belirtmişti.
KATAR'DAN İSTENEN "TÜRK ÜSSÜ DE KAPATILSIN" TALEBİNİ İÇEREN ŞARTLAR
Katar ile diplomatik ilişkileri kesen Arap ülkeleri, 2017 yılında Doha yönetimine kendi taleplerini içeren bir liste sunmuştu.
Kuveyt tarafından iletilen listede Katar'daki Türk askeri üssünün kapatılması, Doha merkezli El Cezire televizyonunun faaliyetlerine son vermesi isteniyor.
Ayrıca İran'la diplomatik ilişkilerin seviyesinin düşürülmesi ve Mısır'daki halk ayaklanması sonrası iktidara gelen ancak askeri yönetim tarafından görevden alınan Müslüman Kardeşler'e olan desteğin kesilmesi şart koşuluyor.