Diyetisyen Serap Kocaağlar, “Su içsem yarıyor” veya “Ne kadar yersem yiyeyim kilo alamıyorum” gibi söylemlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Kocaağlar, eğer bir sağlık problemi yoksa fazla kilo veya aşırı zayıflık gibi bir sorunun olmayacağını söyledi.
Halk arasında “Su içsem yarıyor” veya “Ne kadar yersem yiyeyim kilo alamıyorum” gibi söylemler var. Bunlar ne ölçüde doğru ve insan sağlığı açısından ne denli uygun? Sadece su içerek kilo alınabilir mi? Peki çok yemek yenildiği halde aşırı zayıf kalmak? Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Diyetisyeni Serap Kocaağlar hepsine “Hayır” cevabını veriyor ve bunların aslında sağlıksızlık gösteresi olduğunu söylüyor. Kocaağlar’a göre metabolizmaya uygun beslenerek aşırı zayıflık ile kilo alınımının önüne geçmek mümkün. Sağlıklı beslenme kavramının pek çok kişi tarafından ‘ideal kilo’ olarak algılandığını, bunun doğru olmadığını belirten Kocaağlar, vücudun gelişmesi, büyümesi ve günlük işlevini sürdürebilmesi için tüketilmesi gereken gıdaların dengeli şekilde alınması halinde kişinin “sağlıklı besleniyorum” diyebileceğini vurguladı. “Su içsem yarıyor” ya da “Ne kadar yersem yiyeyim kilo alamıyorum” gibi söylemlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Kocaağlar, vücudunun ihtiyaçlarına göre sağlıklı beslenen, fiziksel aktiviteyi yaşamının bir parçası haline getiren bir kişinin, eğer başka bir sağlık problemi yoksa fazla kilo veya aşırı zayıflık gibi bir sorununun olmayacağını kaydetti.
“Biz çoğu zaman sağlıklı beslendiğimizi zannederek yaptığımız hatalarla çok daha ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyoruz” diyen Kocaağlar, şunları anlattı: “Bu kilolu olmayla birlikte çok daha zayıf olmaya da gidebiliyor. Bilinçsiz diyetler, uzun süre aç kalma, mesela bununla çok karşılaşıyoruz. Kendini çok uzun süre aç bırakıyor kişiler ve dengesiz bir tabloyla karşı karşıya kalınabiliyor. Vitamin mineral yetersizlikleri gibi. Yeri geliyor uzun vadede çok kendini aç bıraktığı için önüne geçilemez kilo verişleri ve zayıflamanın önüne geçilememesiyle birlikte zayıflığın sınırının çok altına inebiliyor. Zayıf insan her şeyi tabii ki yiyemez. Herkes sağlıklı beslenmeyi öğrenmek zorunda. Zayıfsa da kişiye ‘istediğini ye, çık fast food tüket, kola meyve suyunu serbest bir şekilde tüket’ hiçbir zaman demiyoruz. Ne diyoruz? Sağlıklı yiyecekleri belki miktar sınırlaması olmadan daha fazla yiyebilirsin diyoruz.”
NKÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Alpaslan, insanların sağlıklı beslenme ile ilgili kafa karışıklıkların minimize edilmesi gerektiğini belirterek “Yağlar ve beslenme konusunda sürekli farklı şeyler söylenmekte. ‘Faydalı’ dediğimiz yağlara bugün ‘zararlı’, ‘zararlı’ dediğimiz yağlara ‘faydalı’ der hale geldik. Mesela bunların başında zeytinyağı geliyor. Zeytinyağı herkes tarafından ısrarla tüketilmesi gereken bir yağ” dedi.