Zayıflamaya karar verdiniz, diyet yapmaya başladınız. Ancak haftalardır tartıdaki kilonuz değişmiyorsa bunun altında farklı bir neden yatıyor olabilir. Beslenme uzmanı Ayça Güleryüz, kilo vermeyi engelleyen 6 hastalığı anlattı, bunların belirtilerini sıraladı.
Haftalardır diyet yapmanıza rağmen yine de zayıflayamıyorsanız, bunun nedeni beslenmenizde yaptığınız bir hata değil, hastalık olabilir. Acıbadem Bakırköy Hastanesi beslenme ve diyet uzmanı Ayça Güleryüz bu nedenle ne yaparsanız yapın kilo veremiyorsanız bir doktora başvurmanız gerektiğini belirterek “Çünkü bazı hastalıklar zayıflamayı önleyebiliyor veya hızla şişmanlamaya sebep olabiliyor. Eğer altta yatan neden bir hastalıksa doktorunuzun önerdiği ilaçlar, diyetisyenin size uygun oluşturmuş olduğu tıbbi beslenme programı ve düzenli sporla hem sağlıklı hem de daha hızlı kilo verebilir, diyet yapmıyorsanız kilonuzu koruyabilirsiniz” diyor. Güleryüz kilo vermeyi önleyen hastalıkları sıraladı...
1 - Hipotiroidi
Tiroit, boynun ön kısmında bulunan, metabolizmayı doğrudan kontrol eden farklı hormonları üreten ve salan küçük bir bez. Hipotiroidi hastalığında tiroit bezi düzgün çalışmıyor. Sonuç olarak, yetersiz miktarlarda tiroit hormonu üretiliyor ve metabolizma yavaşlıyor. Metabolizma yavaşlarsa zayıflamak oldukça güçleşiyor. Belirtileri arasında depresyon, yorgunluk, eklem ağrısı, kas ağrısı da var.
2 - CushIng sendromu
Kortizol, adrenal bezleri tarafından üretilen önemli bir hormon. Yağ, protein ve karbonhidratların enerjiye dönüşmesine yardımcı oluyor. Cushing sendromu, kortizolün aşırı üretilmesi veya kortizolün anormal regülasyonuyla karakterize edilen metabolik bir hastalık. Vücutta çok fazla kortizol olması, özellikle vücudun orta bölümünde, yüzde, sırtta aşırı kiloya neden olabiliyor.
3 - İnsülin direnci
Glikoz, sindirim sisteminden kan dolaşımına doğru ilerleyerek pankreastan insülin salınımını uyarıyor. Normalde, insülin glikozu bağlıyor, hücrelere ve dokuların enerji için glikoz kullanmasına yardımcı oluyor. Glikoz kan dolaşımında azaldığında, pankreastan insülin salınımı durduruluyor. İnsülin direnciniz varsa, hücreler insülin hormonun hareketine iyi yanıt vermiyor. Sonuç olarak, bu hücreler glikozu düzgün şekilde almıyor ve kan dolaşımındaki glikoz seviyeleri yüksek kalıyor. Bu durum kan dolaşımında ve enerji açlığı olan hücrelerde yüksek insülin ile glukoz düzeylerine neden oluyor. Sonuç; kilo kaybını engelleyebilecek açlık artışı ve alınan kilolar.
4 - Polikistik Over sendromu
Bu hastalığın ismi boyutları artmış yumurtalıkların dış yüzeyindeki çok sayıda küçük kistlerden oluşuyor. Adet döngüsünde düzensizlik veya uzamış periyodlar, tüylenmede artış, akne ve obezite bu sendromda sıklıkla görülen problemler. İnsülin direncini ve buna ek olarak yumurtalıklarda üretilen testosteronun artması da kilo artışını etkiliyor.
5 - Kansızlık (anemi)
Özellikle kadınlarda sık görülen kansızlıkta, vücutta demir düşükken, metabolizmanın taleplerini karşılayacak kadar enerji toplamak daha zor. Bunun sonucunda yorgunluk nedeniyle fiziksel hareketlerde azalma, enerjiyi arttırmak için de daha fazla gıda tüketimi olabiliyor. Bu durum da kilo artışına yol açabiliyor.
6 - Hormonel bozukluklar:
Hormonlar büyüme, gelişme, üreme gibi olayları kontrol etmesinin yanı sıra metabolizmayı da etkileyerek kilo almayı veya kilo kaybını kontrol ediyor. Tiroit ve insülin hormonunun dışında leptin hormonu, büyüme hormonu, aldesteron, progesteron, prolaktin, kortizol gibi hormonlar vücudun kilo dengesini de sağlıyor.