Son dakika: Suriye'de ateşkesi Esad bozdu iddiası | Ateşkeste son durum

Son dakika: Suriye'de ateşkesi Esad bozdu iddiası | Ateşkeste son durum

Suriye'de iç savaşın başlamasından 5 yıl sonra ilk kez TSİ ile 00:00'da ilan edilen ateşkesi Esad güçlerinin bozduğu ileri sürüldü. Reuters "rejim güçlerinin sabah saat 04:00 sularında Türkmen Dağı'na saldırdığını ve ateşkesi bozduğunu" öne sürdü.

Suriye’de 'ateşkes' TSİ dün gece 00:00'da başladı. BM ABD ile Rusya öncülüğünde varılan ve tarafların riayet edeceklerini açıkladığı 'şiddetin durdurulması’ kararını ateşkese dakikalar kala kabul etti. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, savaşın sakinleştiğini, ancak şimdiye dek ortaya atılan bir ihlâl iddiasının araştırıldığını söyledi.

Halep'te silah sesleri

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Halep'te silah sesleri duyulduğunu, diğer yerlerin sakin olduğunu aktardı.

Türkmendağı'na saldırı iddiası

İngiliz Reuters'ın haber ajansının Suriyeli muhaliflere dayandırdığı haberinde, "rejim güçlerinin sabah saat 04:00 sularında ateşkesi bozduğu" öne sürüldü.  

Birinci Sahil Bölüğü Sözcüsü Fadi Ahmad, "Lazkiye vilayetindeki Türkiye sınırı yakınlarında bulunan Türkmen Dağı'na yönelik saldırıda İkinci Sahil Bölüğü'nden üç muhalifin öldüğünü" söyledi.

Varil bombası attılar

Ceyş'ül İslam Sözcüsü İslam Alluş ise Reuters'a yaptığı açıklamada, rejim güçlerinin varil bombası attığını ve mevzilerine ateş açtığını söyledi. 

Bombalı saldırı

Suriye resmi haber ajansı SANA ise ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından, Hama kentinde bomba yüklü bir aracın patlatılması sonucu iki kişinin öldüğünü, dört kişinin yaralandığını duyurdu.  

IŞİD Tel Abyad'a saldırdı

Doğan Haber Ajansı (DHA) ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) PKK'nın Suriye kolu PYD'nin elinde bulunan Tel Abyad ve Siluk bölgelerine saldırdığını duyurdu.

Her iki kente sızan IŞİD'lilerin hastaneye saldırdığı, birçok sokakta şiddetli çatışmaların yaşandığı öğrenildi. Rakka'nın kuzeyinde yer alan Siluk kasabasında bulunan PYD'nin silahlı kanadı YPG mevzilerine birçok koldan saldırı düzenlendiği bildirildi. 

Rusya son saaterde bombaladı

Gözlemevi dün de Rusya Hava Kuvvetleri'ne ait uçakların, muhaliflere yönelik bombardımana hız verdiğini öne sürmüştü.

Rusya Suriye'de ateşkese saatler kala saldırılarını artırdı Gözlemevi Direktörü Rami Abdülrahman, ateşkese saatler kala Rus hava saldırılarının normaldekinden daha yoğun olduğunu ve başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesi, Humus'un kuzeyi ve Halep'in batısı dâhil muhalifleri hedef aldığını öne sürmüştü.

Abdülrahman, "Bombardıman alışılmıştan daha yoğun. Sanki Ruslar ve rejim, bu bölgelerdeki muhaliflere boyun eğdirmeye ya da ateşkesten önce puan kazanmaya çalışıyor" diye konuştu.

Moskova operasyon iddiasını reddetti

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise Rus uçaklarının muhalifleri vurduğunu reddetmiş; Rusya’nın BM tarafından ateşkesin dışında tutulan IŞİD, Nusra Cephesi ve başkaca radikal grupları vurduğunu ve ateşkes yürürlüğe girdikten sonra da söz konusu grupları vurmaya devam edeceğini söylemişti.

Tarafların ateşkese uyup uymayacağını ABD ve Rusya eş başkanlığı altında çalışacak “Ateşkes Görev Gücü” izleyecek.

BM'nin oy birliği kabul ettiği 'şiddetin durdurulması' kararına göre; Suriye’de çatışmalar sona erdirilecek, 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı uygulanacak. Kararda, 2254 sayılı kararda kabul edildiği üzere ülkede siyasi geçiş sürecinin başlatılması ve Suriye’nin geleceğine halkın karar vermesi isteniyor. Ateşkes IŞİD, El Nusra ve BMGK tarafından ‘terörist’ kabul edilen grupları kapsamıyor.

Ateşkes 50 dakika sürdü

Suriye Türkmen Cephesi Fatih Sultan Mehmet Tugayı Komutanı Mahmut Süleyman Zengin, Suriye’de gece yarısı ilan edilen ateşkesin 50 dakika sürdüğünü belirterek, ateşkes sonrası çıkan çatışmalarda 10 Türkmen askerinin şehit olduğunu söyledi.

Ateşkesten 50 dakika sonra Halep’te Türkmen bölgelerine PYD tarafından ateş açıldığını aktaran Zengin, “Saat 01.52’de de Rus ve Rejim birliklerinden bizim Halep’in kuzeyinde bulunan bölgemize yoğun ateş açıldı. Ateşkes yapılamadı. Bayırbucak’ta saat 04,20’de Alabyad dediğimiz yerde rejim güçleri saldırı yaptı, Türkmen birliklerimiz karşılık verdi. Çıkan çatışmada 10 tane şehidimiz oldu” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN