2017 Nobel Barış Ödülü'ne Uluslararası Nükleer Silahları Yok Etme Kampanyası (ICAN) kazandı.
2017 Nobel Barış Ödülü'nü "Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Kampanya(ICAN)" kazandı.
Nobel Komitesi Başkanı Berit Reiss-Andersen, ödülün grubun, "Herhangi bir nükleer silah kullanımının insani felaketler oluşturacağına dikkat çektikleri ve bu hedefe ulaşmak için sarf ettikleri çabalar" nedeniyle verildiğini söyledi.
2007'de kurulan ICAN, 101 farklı ülkeden 468 farklı ortak kurumla beraber çalışıyor. Nobel Barış Ödülü'nü aldığı açıklanan ICAN'ın resmi internet sitesi, ödülün açıklanmasının ardından yoğunluk nedeniyle çöktü.
Bu yılki Nobel Barış Ödülü için 215 kişi ve 103 kurum aday gösterilmişti.
GEÇEN YIL SANTOS KAZANMIŞTI
Geçtiğimiz yıl, ülkesindeki 50 yıllık iç savaşı sona erdirmek için çaba harcayan Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.
Komite, ödülün aynı zamanda yaşadıkları büyük güçlükler ve suistimallere karşın adil bir barış umudundan vazgeçmeyen Kolombiya halkına, sivil savaşın sayısız kurbanının yakınlarına ve barış sürecine katkıda bulunan tüm taraflara bir armağan olduğunu açıklamıştı.
ICAN KİMDİR?
ICAN çalışmalarına ilk olarak 2007 yılında başladı. ICAN’ in ortaya çıkışını sağlayan temel gelişme, NPT (Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması)’nın 2005 yılında gerçekleşen Gözden Geçirme Konferansı’nın nükleersiz bir dünya hedefine ulaşma yönünde adım atma konusunda başarısız olması oldu.
ICAN, kurulduğu günden beri, nükleer silahların tamamen yasaklanmasını sağlayan bir anlaşmanın imzalanmasını sağlayacak hareketin inşası için çalışıyor.
ICAN'ın kuruluş amacını şöyle tanımlıyor:
"Bugüne kadar nükleer silahların sayısının azaltılması ya da sınırlandırılması için iki taraflı ya da çok taraflı sayısız anlaşma imzalandı. Ancak bunların hiçbirisi nükleersiz bir dünyanın oluşmasını sağlayamadı. Biz, nükleersiz bir dünyaya giden yolun, sınırlandırma ya da sayı azaltmaktan değil, nükleer silahların hiçbir ayırım gözetmeksizin bütün ülkeler için yasaklanmasından geçtiğine inanıyoruz. Ancak, böylesi bir antlaşmanın imzalanması sivil toplumun, nükleer karşıtlarının katkısı olmaksızın başarılamaz."
Bugüne kadar tüm dünyada 60’dan fazla ülkede 200’ün üzerinde organizasyon ICAN’ i desteklediğini açıkladı.
BU SENE ÖDÜL KAZANAN DİĞER İSİMLER
2017 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Japon asıllı İngiliz yazar Kazuo Ishiguro aldı.
2017 Nobel Tıp Ödülü, 2 Ekim’de ABD’li bilim insanları Jeffrey Hall, Michael Rosbash ve Michael Young’a verildi. 2017 Nobel Fizik Ödülü, yerçekimi dalgaları üzerindeki çalışmalarıyla Rainer Weiss, Barry C. Barish ve Kip S. Thorne’un oldu.
2017 Nobel Kimya Ödülü ise, geliştirdikleri 'çözeltideki biyomoleküllerin yüksek çözünürlüklü yapı tayini için kriyo-elektron mikroskobu' ile Jacques Dubochet, Joachim Frank ve Richard Henderson'a takdim edildi.