Adana Aladağ'da yaşanan yurt yangının ardından yeni detaylar ortaya çıktıkça cevabı aranan sorular çoğaldı. 11'i öğrenci 1'i bakıcı 12 kişinin öldüğü faciayla ilgili ihmal iddiaları gündemde. 14 kişi gözaltına alındığı olay sonrası binada yönetmeliğe aykırı olarak ahşap malzeme kullanılıp kullanılmadığı, yangın merdiveninin kilitli olduğu iddiası, Haziran ayında yapılan denetimde eksikliklerin tespit edilip edilmediği konuları tartışılıyor.
Adana’nın Aladağ ilçesinde bulunan 'Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda dün akşam 19.30 sıralarında çıkan yangında hayatını kaybeden 11 öğrenci ile 1 bakıcı Türkiye'yi yasa boğdu. 24 öğrencinin de yaralandığı facia sonrası ihmal iddiaları tartışılmaya başlandı. İlk tespitler binanın Milli Eğitim Yönetmeliği'ndeki şartları karşılamadığı yönünde. Binada ahşap malzeme kullanılması, öğrencilerin yangın merdivenine kolayca ulaşamaması, yangın merdiveninin kilitli olduğu iddiaları, yangın önlemleri konusunda uygunluk raporunun nasıl verildiği merak konusu oldu.
CEVAP BEKLEYEN SORULAR
Adana Aladağ’da 12 kişinin öldüğü yangın faciasıyla ilgili cevap bekleyen sorular:
- Yangın saat kaçta çıktı, itfaiyeye ilk bilgi kim tarafından saat kaçta verildi?
- Orman İdaresi ve Belediye itfaiyeleri saat kaçta intikal etti?
- İtfaiye iddia edildiği gibi 1.5 dakikada intikal ettiyse atlayan öğrenciler için branda açıldı mı?
- Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, yangın merdiveni kapısının kilitli olduğunu söylemişti. Spekülasyonlar saatlerce sürdüğü halde yetkililer neden ’kilitli olmadığı’ açıklamasını 12 saat geciktirerek açıkladı?
- Özel yurtlar yönetmeliği 25. maddesinde öngörülen ’nöbetçi yönetici’ o anda binada var mıydı?
- Aynı yönetmeliğin öngördüğü yılda 2 kez mülki amirlik denetimlerinden biri Haziran’da yapılmış. 2016’nın bitmesine bir ay kaldığı halde ikinci denetim neden gecikti?
- Yurtta yangın tüpü var mıydı? Çoğu küçük yaştaki çocuklara yangın tüpü eğitimi verildi mi, kullanabildiler mi?
- Yurt sahibi derneğin yöneticileri neden ortaya çıkmıyor?
- Yurt binasında elektrik sayacı çalışması ehliyetli bir firma tarafından mı, ne zaman yapıldı?
CENAZELERİ ALINDI
MEB YÖNETMELİĞİNE UYULDU MU?
MEB'in Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğinde, yapı içinde her kesimden serbest ve engelsiz erişilebilen şekilde kaçış yollarının düzenlenmesinin gerektiği kaydediliyor. Herhangi bir yapının içinden kaçışları engelleyecek şekilde çıkışlara veya kapılara kilit, sürgü ve benzeri bileşenlerin de takılamayacağına dikkat çekiliyor. Yönetmeliğe göre, bu tür binalarda kullanılacak yanıcı maddelere de izin verilmezken, kullanılan ahşap malzemelerin de denetime tabi olacağı ifade ediliyor. Bunun yanı sıra yetkili kuruluşlardan alınan, binanın yangına karşı yeterli güvenliğe sahip olduğuna dair bir raporun olması gerektiği de ifade ediliyor.
- Bu yönetmeliği uygunluk denetimi yapıldı mı?
- Binada kullanılan malzemeler yönetmeliğe göre seçildi mi?
YANGIN ELEKTRİK TESİSATINDAN ÇIKTI
Aladağ’da özel kız yurdunda dün akşam faciayla sonuçlanan yangının, binanın elektrik tesisatından çıktığı belirtilirken, faciadan yaralı kurtulan bir kız öğrenci, "Alt katta bulaşık yıkıyorduk. Arkadaşımın eline elektrik geldi. Çıtır çıtır bir ses çıktı. Sonra yangın çıktı" dedi.
HAYATINI KAYBEDEN ÖĞRENCİLERİN İSİMLERİ
Yurt yangınında hayatını kaybeden eğitmen ve öğrencilerin kimlikleri belli oldu, ancak cesetlerin bir kısmının teşhisi ancak DNA testi ile kesinleşecek. Ölenlerin arasında yurt müdürü C.G.’nin 4 yaşındaki kızının da olduğu belirtildi. Faciada ölen 12 kişinin isimleri şöyle:
Eğitmen Fatma Canatan, yurt müdürünün 4 yaşındaki kızı Sare Betül Genç, 8’inci sınıf öğrencileri Sema Nur Aydoğdu, Zeliha Avcı, Sevim Köylü; 7’nci sınıf öğrencileri Gamze Bagir, Sümeyye Yetim, İlknur Maden; 6’ıncı sınıf öğrencisi Nurgül Pertlek, 5’inci sınıf öğrencileri Bahtınur Baş, Tuğba Ağdoğdu ile Cennet Karataş.
14 KİŞİ İÇİN GÖZALTI KARARI
Kozan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haklarında gözaltı kararı verilen yurt görevlileri Gülsüm Çelik ile Sümeyye Tanrıveri’nin Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki tedavileri tamamlandı. Yurtta kalan ve dumandan etkilenen 2 kadın görevli taburcu edildikten sonra polis tarafından gözaltına alındı. Gülsüm Çelik ile Sümeyye Tanrıveri, polis eşliğinde ifadelerinin alınması için Aladağ’a ilçesine götürüldü. Soruşturmada Yurt Müdürü Cumali Genç de gözaltında.
ALADAĞ FACİASIYLA İLGİLİ TÜM SON DAKİKA HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ
Yangınla ilgili gözaltına alınan bazı şüpheliler emniyete getirildi.
Kozan Cumhuriyet Başsavcılığından 14 kişi hakkında gözaltı kararı verildiği bildirildi. Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, Sinanpaşa Mahallesi'ndeki özel kız öğrenci yurdunda çıkan yangınla ilgili soruşturmanın sürdüğü belirtildi. Yangında 12 kişinin öldüğü, 24 kişinin yaralandığı hatırlatılan açıklamada, "Herkesi derin bir üzüntüye boğan elim olayla ilgili olarak ivedilikle başlatılan soruşturma kapsamında, yangına ilişkin herhangi bir ihmalin bulunup bulunmadığı, varsa bu kişilerin tespiti ve şüphelilerin adalet karşısına çıkarılmaları amacıyla 3 cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir." ifadelerine yer verildi.
YURT VE DERNEK YÖNETİCİLERİ GÖZALTINDA
Açıklamada, cumhuriyet savcıları eşliğinde teknik bilirkişilerin yangının meydana geldiği özel öğrenci yurdunda incelemelerde bulunulduğu aktarılarak, "Adana Emniyet Müdürlüğü ve Kozan İlçe Emniyet Müdürlüğü olay yeri inceleme ekipleri ile Adana Büyükşehir Belediyesi itfaiye görevlilerince delil tespitine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Soruşturma kapsamında, öğrenci yurdundaki görevliler ve yurdun bağlı bulunduğu dernek yöneticileri olmak üzere toplam 14 kişi hakkında gözaltı kararı verilmiş olup, yangına ilişkin ihmali olan fail ya da faillerin ortaya çıkarılmasına yönelik soruşturma çok yönlü olarak devam ediyor." denildi.
7 KİŞİNİN TEŞHİSİ YAPILDI
Öte yandan ölenlerle ilgili yapılan otopsi çalışması ise devam ediyor, 7’sinin teşhisi yapıldı, 5 kişi için DNA sonucu bekleniyor. Eğitmen Fatma Canatan’ın cenazesinin Mersin’in Çamlıyayla İlçesi’nde toprağa verileceği bildirildi.
YANGIN MERDİVENİNİN KAPISI KİLİTLİ MİYDİ?
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, dün akşam faciada yangın merdiveninin kapısının kilitli olduğu bilgisini paylaşmıştı. Bugün Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, faciayla ilgili son gelişmeleri paylaştı. Kaynak, "Yangın merdiveni kapısı kilitli miydi?" sorusu üzerine "Biz 03.30'da oradaydık. Orada bize hem Aladağ savcımız hem olay yeri inceleme ekiplerinin verdiği ilk bilgi, kilitli değil, kilidin hiç olmadığı şeklindeydi. Hatta şöyle bir örnek verdi, olay yeri inceleme ekiplerimiz, 'genellikle bu hadiselerde yangın çıkış kapıları kilitli olur ama tesadüfen kilitli değil' dediler. Yangın çıkış kapısının orada bir tül perde var. Bu perde de sağlam bir vaziyette duruyor. Bunlar bizim ilk bilgilerimiz, ilk tespitlerimiz. Bundan sonra bu ayrıntıları tabii ki olayın yargısal görevi olan Kozan ve Aladağ savcılıklarımız bu incelemeleri yapacaktır. Zannediyorum bugün öğleden sonra bilirkişi incelemesinin ardından tahkikat biraz daha hızlandırılacaktır. Ama tekrar ediyorum yangın kapısıyla ilgili gece bize verilen bilgi kilitli olmadığı şeklindedir" diye konuştu.
"SON DENETLEME HAZİRANDA"
Kaynak, "Yurdun en son denetlenmesi haziran ayında. Bina ruhsatlı bir binadır MEB’in ayrıca çalışma izni verdiği bir binadır" diye konuştu.
BABANIN EVLAT ACISI
Aladağ’daki yurt yangınında yaşamını yitiren 12 yaşındaki Cennet Karataş’ın babası Mehmet Karataş, çocuğunun bu yıl ilk kez yurda başladığını belirterek "Burası ilçenin tek kız yurdu. Başka seçeneğimiz de yoktu" dedi. Aladağ’daki Sinanpaşa Ortaokulu’nda okuyan, ailesi ilçe merkezine 1.5 saat uzaktaki bir köyde yaşayan Cennet Karataş, ilkokulu 4. sınıfa kadar köyünde okumuş, geçen hafta da TEOG sınavları tatili nedeniyle 3 gününü ailesi ile geçirmişti.