İsrail basını Mısır'daki darbeci Sisi yönetiminin ekonomi politikalarının halkı büyük bir sıkıntıya soktuğu ve her an bir isyan hareketinin başlayabileceği vurgulandı.
İsrail Haaretz gazetesinde David Rosenberg'ın kaleme aldığı, “İslamcıları unutma, IMF Mısır rejiminin gerçek tehlikesi” başlığı altındaki görüş yazısında IMF reçetelerinin Mısır halkını her geçen gün daha da yoksullaştırdığını, bu durumun yeni bir isyana yol açabileceği öne sürüldü.
IMF'nin son taksiti geldiğinde ortaya çıktı. Hükümet, yoksulluk içinde yaşayan Mısırlıların yüzdesinin, IMF programının yürürlüğe girmesinden önceki yıl 2015 yılında yüzde 27.8'den yüzde 32.5'e ulaştığını açıkladı.
Mısır Devlet Başkanı Sisi, kendi yönetimine veya Mısır'ın istikrarına yönelik tehditlere takıntılı durumda. İslamcıları tutukladı ve Müslüman Kardeşleri yasakladı. Güvenlik hizmetleri medyayı, interneti ve sivil toplum örgütlerini çökertti.
Sissi'nin neden tehlikeye karşı habersiz olabileceğini anlamak kolaydır. İslamcıların aksine, IMF kurallarını geri çekmek istemiyor ve blogculardan, medyadan ve STK'lardan farklı olarak, onu asla kamuoyunda eleştirmiyor ya da o kadar kibar bir şekilde, konuşma konusunda uzman olmanız gerektiği gibi eleştiriyor. Aksine, Mısır ve Sisi üç yıl önce korkunç mali sıkıntılar içindeyken, IMF umutsuzca ihtiyaç duyulan 12 milyon dolarlık bir krediyle geldi.
Sonuç, Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden sonraki acımasız yıllara kıyasla, Mısır ekonomisi için kayda değer bir geri dönüş oldu. Mısır GSYİH'sı, son mali yılında yüzde 5.6 büyüdü ve önümüzdeki iki yılın her birinde muhtemelen eşleşecek veya onu aşacak. İşsizlik azaldı ve bir noktada yıllık yüzde 33'e ulaşan enflasyon şimdi “yüzde 87” oldu. Hükümetin bütçe açığı ekonominin büyüklüğüne göre dış borcu olarak düşüyor.
Bunlar, gelişmekte olan pazar yatırımcılarının ve IMF ekonomistlerinin, gelişmekte olan dünyada ilk önce gördükleri tür ölçütler.
Ancak IMF, acı dolu terimler empoze ettiği için ün yapıyor. Mısır davasında 12 milyar dolar, döviz kurlarının serbestleştirilmesine, yakıt ve gıda sübvansiyonlarının kesilmesine, şirketleri özelleştirmeye ve yeni vergilerin uygulanmasına bağlıydı. Sisi istediğinin çoğunu yaptı ve IMF, Mısır'ı bu haftaki 2 milyar dolarlık çekini kesti.
Bu süreç acı verici, ancak IMF'nin hedefi Yunanistan veya Arjantin gibi uzun vadeli felaketleri önlemek. Sebep, ilk önce mali evinizi düzene sokmanız ve daha sonra yararların ekonominin geri kalanından etkilenmesi ve herkesin daha iyi durumda olması.
Sorun şu ki Mısır'ın durumu, neredeyse üç yıl sonra, başarı hikayesinin ikinci kısmının ortaya çıkmamasıdır.
ARAP BAHARI'NDAN DAHA KÖTÜ BİR DURUM
En açıklayıcı istatistiklerden biri maalesef, IMF'in son taksiti geldiğinde ortaya çıktı. Hükümet, yoksulluk içinde yaşayan Mısırlıların yüzdesinin, IMF programının yürürlüğe girmesinden önceki yıl 2015 yılında yüzde 27.8'den yüzde 32.5'e ulaştığını açıkladı. Bu gerçek bir yoksulluk çünkü hükümet yoksulluk sınırını Dünya Bankası'nın ölçütünün 50 sent altına günde sadece 1.40 dolara koyuyor.
Orta sınıf da acı çekiyor ve bu Sisi'nin bakış açısından daha tehdit edici olabilir; çünkü isyanın ortaya çıkması daha olasıdır. Geçen yıl, gençler arasındaki işsizlik oranı, Arap Baharı arifesinde olduğundan daha üçte birine yakındı.
Mısır'ın fakir ve orta sınıfının çektiği acı IMF'den sorumlu tutulabilir, çünkü para biriminin serbestleştirilmesi keskin bir değer düşüklüğü ve çift haneli enflasyona neden oldu. Sübvansiyon indirimleri, temel ev eşyalarının fiyatlarını artırmış ve bütçe indirimleri sağlık ve eğitim harcamalarını azaltmıştır.
Mısır ekonomisi sıradan insanlara saldıran bir büyüme yörüngesinde olsaydı, bu makul bir bedel olabilirdi. Ancak ekonomik canlanma geri kalanından yüzde 1 için daha fazla olmuştur. Bu, 2011'den önceki yıllarda ortaya çıkmış olana şiddetle benzeyen bir senaryo. Bir dizi serbest piyasa reformu sayesinde, ekonomideki en önemli rakamlar şu ankinden daha da güçlüydü, ancak çoğu Mısırlıya ulaşmıyordu.
İşe yaraması gereken anahtar bir yol ihracattır. Mısır poundunun değer kaybetmesi, ihracatta bir artışa yol açmış olmalı, bu da iş yaratmış ve IMF'den ve uluslararası piyasalardan borç alarak ülkenin uğradığı borcun ödenmesine yardımcı olmuştur. Bununla birlikte, yeni deniz rezervlerinin keşfedilmesi sayesinde enerji ihracatı yükselirken, enerji dışı ihracat durgun.
Mısır'ın ekonomik sorunlarının, mali evini düzene sokmaktan daha temel olduğu anlaşılıyor.
Ekonomi yüksek düzeyde düzenlenmiş durumda, yolsuzluk yaygın ve ordunun ticaret imparatorluğu her zamankinden daha büyük ve dokunulmaz. Mısır'daki girişimcilik dürtüsü, kendini tezahür ettirme şansına pek sahip değil. Ve eğer bir şirket kuramıyorsanız, o zaman neden bir devrim başlatmıyorsunuz?
Tamam, yüz binlerce Mısırlı'nın Ocak 2011'de Tahrir Meydanı'na döküldüğünü söylemek, iş bulamadıklarını, önlerinde bir gelecek göremediklerini ve günlerini hayal kırıklığına uğrattıklarını söylemek biraz kolay.
Sissi'nin IMF ilacını almaya hazır olduğu anlaşılıyor çünkü başka seçeneği yoktu. Tedavinin geri kalanı gerçek serbest piyasa reformlarından gelmeliydi; bunun yerine devlet güvenlik hizmetleri tarafından yönetiliyor. Fakat açıklanan tahminler Mısır için kötüdür.