Mersin'in Silifke İlçesi'nde halk arasında 'Şeker otu' olarak bilinen Paraguay menşeli Stevia bitkisi, alternatif ürün olarak yetiştirilmeye başlandı.
Silifke'nin Kapızlı Mahallesi'nde çiftçi Resul Saygılı, 5 yıllık araştırmasının ardından 2 yıl önce başladığı şeker otu üretiminde büyük başarı elde etti.
Saygılı, kurduğu serada ürettiği şeker otunu yurdun her tarafına göndermeyi planlarken, çevresinde büyük ilgiyle karşılandı. Saygılı, "Ürettiğimiz şeker otu, farklı şekillerde kullanılıyor. Kilo fiyatı yaş halde 45, kurutulmuş halde 150 liraya kadar satılıyor" dedi.
"OLUMSUZ ETKİSİ YOK"
Kurutulmuşunu 100'er gramlık paketler halinde sattıklarını dile getiren Saygılı şöyle konuştu:
"Japonya, Brezilya ve Paraguay'da şeker otu, diyabet hastaları tarafından yoğun kullanılıyor. Çünkü olumsuz etkisi yok. Diyabetikler bunu şeker niyetine kullanabilir. Yapılan araştırmalar şeker otunun, şeker hastaları tarafından kullanılabileceğini göstermektedir. Kalorisi olmayan şeker otunda diğer tatlandırıcılar gibi olumsuzluklar tespit edilmedi. Yüzde 100 doğal olan bu ürünü şeker hastaları rahatlıkla kullanabilir."
Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can ise Altın Çilek'ten sonra Şeker Otu'nun da Silifkeli üretici açısından yeni bir alternatif ürün olabileceğini söyledi.