Doğada kendiliğinden yetişiyor Ankara ve İstanbul'dan gelen taleplere yetişilmiyor. Hiçbir emek istemeyen bu ürün fazlasıyla kazandırıyor. Kayseri'nin tescilli meyvesinde hasat sezonu başladı. Dalından salkım salkım toplanıyor hem meyve hem de meyve suyu olarak tüketiliyor. İşte Kayseri'nin şifa deposu…
Kayseri'nin tescilli meyvesi olarak bilinen gilaburu doğada kendiliğinden yetişen emeksiz bir meyve olarak bilinmektedir. Kayseri'nin Akkışla ve Bünyan ilçelerinde hasadı başlayan tescilli gilaburu meyvesine İstanbul ve birçok farklı şehirden gelen taleplerin ardı arkası kesilmiyor. Hem meyve olarak tüketiliyor hem de salamura yapılarak yıl boyu saklanıyor.
YILDA 3 KEZ SULANIYOR
2021 yılında Türk Patent ve marka Kurumu tarafından coğrafi işaret ile tescillenen Akkışla gilaburusu, 74 yaşındaki Necati Şimşek'in bahçesinden çıkıyor. Gilaburunun çok bakım istemeyen bir bitki olduğunu belirten Şimşek, budadığını ve yılda yağış miktarına göre en fazla 3-4 kez suladığını belirtti.
Gilaburunun masrafsız ve kendiliğinden yetişen bir ürün olduğunu ifade eden Şimşek, üretim yaptığı yerin bayır olmasına rağmen alnının teriyle kazanç sağlamanın mutluluğunu yaşadığını aktardı. Yozgat'a ve Bünyan'a gittiğini ve çok gezdiğini söyleyen Şimşek, “Bu gilaburuyu oralarda bulamazsınız, onlarınki ufak. Burada iklimden mi, sudan mı özellikle Kululu Mahallesi'nde çok iyi. Çalışanın evini geçindirir." sözlerini dile getirdi.
BİR TANE YUTAN İLACINI ALIYOR
Tansiyon ve kalp hastası olmasına rağmen sabahları ağzına 3-4 tane gilaburu attığında adeta ilacını yutmuş gibi bir his uyandığını ifade eden Şimşek, dengeyi sağladığını söyledi. Dişlerinin dibinde bulunan kistleri yerinden oynattığını ve temizlediğini dile getiren Şimşek, prostat başlangıcı olmasına rağmen mevsiminde meyveyi tükettiğinde rahatladığını da aktardı. Gilaburunun armut ya da elmadan kendisi için çok daha değerli olduğunu ifade eden Şimşek çok faydalı bir meyve diyerek herkesi tüketmeye davet etti. Şimşek, gilaburuyu çevresindeki kişilere sattığını faydasını bilen birçok kişinin sipariş verdiğini ya da gelip aldığını da vurguladı.
KAYSERİ'NİN ÜNLENMİŞ MEYVESİ
Kayınvalidesi ve kayınbabası ile gilaburu hasadına başlayan Fatma Şimşek ekim ayı itibarıyla toplanmaya başlanan ürünlerin hem meyvesini tükettiklerini hem de salamura yaparak sattıklarını vurguladı. Bol su ile yıkanan gilaburu vuruyor bidonlara basarak güneş görmeyen yerlerde birkaç ay salamura da sakladıklarını söyleyen Şimşek, isteyen kişilerin meyve olarak tüketebileceğinin de altını çizdi. İsteyen kişilerin meyve suyu gibi şeker ilave ederek sıktıktan sonra süzgeçten geçirerek tüketebileceği de belirtildi.
Faydasını duyan kişiler farklı bölgelerden sipariş oluştururken Şimşek, "Ticaretimiz çok, İstanbul'a ve başka şehirlere gönderiyoruz ya da gelip alıyorlar. Epey topluyoruz, isteyeni çok oluyor. Kayseri'nin gilaburusu ünlü. İnsanlar hem böbrek sağlığı için hem şifa niyetine istiyor." sözlerini dile getirdi.