Marmara depreminde İstanbul'un yüzde 20'si kesin çökecek! İPA'nın raporunda Bursa detayı da dikkat çekti

Marmara depreminde İstanbul'un yüzde 20'si kesin çökecek! İPA'nın raporunda Bursa detayı da dikkat çekti

İstanbul Planlama Ajansı'nın risk analiz raporuna göre; kentte 7,5 büyüklüğünde bir deprem olması durumunda yüzde 20 ağır hasar oluşacağı tahmin ediliyor. Ayrıca Bursa'da meydana gelecek herhangi bir depremin İstanbul'u da etkileyeceği belirtiliyor. İşte detaylar...

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın (KAF) Marmara Denizi'nden geçen kısmında beklenen deprem, İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi'nde büyük endişeye neden oluyor. Binaların dayanıklılığıyla ilgili şüpheler ve olası bir afette bekleme alanı kalmamasıyla ilgili sorunlar konuşulurken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA), dikkat çeken bir rapor yayımladı.

"İSTANBUL ÇOK RİSKLİ"

Haberglobal'de yer alan habere göre, 17 Ağustos 1999 Gölcük ve 12 Kasım 1999 Düzce depremlerinin ardından geçen 25 yılda İstanbul'un mevcut durumunu ele alan raporda şu ifadeler yer aldı:

"İstanbul'da 7,5 büyüklüğündeki bir deprem olması halinde yüzde 20 ağır hasar meydana geleceği öngörülüyor. Her ne kadar yıllar içerisinde dönüşen konut sayısı artsa da olası bir deprem senaryosunda İstanbul mevcut yapı stoku sebebiyle oldukça riskli durumda. İstanbul’da her üç yapıdan ikisi 2000 yılı öncesinde yapıldı. 6,8 milyon konutun yaklaşık 1,3 milyonu riskli. 1999 depreminden sonra dönüşmesi gereken konutların yalnızca dörtte biri dönüştürülebildi."

"BURSA'DAKİ İSTANBUL'U DA ETKİLER"

Konuyu değerlendiren inşaat mühendisi Prof. Dr. Zeki Hasgür ise, Bursa ve Gemlik gibi Güney Marmara'da meydana gelebilecek bir depremin İstanbul'u da etkileyebileceğine dair kritik uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Zeki Hasgür, "Bursa'da herhangi bir deprem olursa İstanbul tetikte olmalı" dedi.

Prof. Dr. Zeki Hasgür, sözlerine şöyle devam etti:

"Bursa ve Gemlik gibi bölgelerde büyük depremlerin beklenmesi doğaldır. Bursa, Kuzey Anadolu Fayı'nın güney Marmara segmentinde yer alıyor ve burada büyük bir deprem bekleniyor. Güney Anadolu'da Doğu Anadolu Fayı'nda meydana gelen ardışık büyük depremler, Anadolu Levhacığını batıya doğru itmiştir; bu durumda kırılma enerjisini yükseltmiş olmasıyla batıda Bursa ve İstanbul'da depremin oluşumunu erkene alabilir ve etkileyebilir"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN