Kaymakamlıktan Kürtçe isme ret: 'Rindêxan yabancı dildir'

Kaymakamlıktan Kürtçe isme ret: 'Rindêxan yabancı dildir'

Diyarbakır Silvan Kaymakamlığı, belediyenin kentteki bir parka verdiği 'Rindêxan' ismini 'yabancı dil' gerekçesiyle reddetti.

Diyarbakır Silvan ilçe Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı toplantısında aldığı karar doğrultusunda 1. Kılıçarslan Kent Meydanı’nın ismi “Rindêxan” olarak değiştirildi. Karar mülkî idare amirliği (kaymakamlık) tarafından reddedildi.

Silvan Kaymakamlığı’nın, “Rindêxan” isminin Türkçe olmayan Türk Dil Kurumu sözlüğünde bulunmayan ve “yabancı” dil kurallarına göre teşkil edildiği iddiasıyla reddettiği öğrenildi.

TDK SÖZLÜĞÜNDE YOK

amidahaber'de yer alan habere göre, Kaymakamlığın ismi ret etme gerekçesinde şu ifadeler kullanıldı:

“…Yabancı dil kurallarına göre teşkil edilmiş kelime ve ifadeler ile çirkin, müstehcen ve gülünç adlar konulamaz... Anadolu Selçuklu Hükümdarı Sultan 1. Kılıçarslan'ın mezarı bulunmuş ve 2023 yılında yapımı tamamlanan Silvan ilçe merkezindeki parka "1. Kılıçarslan Kent Meydanı" ismi verilmiştir. Haçlıları bozguna uğratan Sultan olarak anılan Kılıçarslan'ın ilçemizde meftun olduğunun kamuoyuna duyurulmasıyla ilçemizin tanıtımına ve turizmine katkı sağlanmasıyla birlikte bu büyük sultanın hatırasının defnedildiği yer olan kadim şehir Silvan’a yaşatılması amaçlanmıştır…1. Kılıçarslan Kent Meydanının adının "Rindexan" olarak değiştirilmesine ilişkin belediye meclisi kararı mezkûr yere konulmak istenen yeni adın Türkçe olmayan Türk Dil Kurumu sözlüğünde bulunmayan ve yabancı dil kurallarına göre teşkil edilmiş bir kelime olması, değişiklikte herhangi bir kamu yararının bulunmaması, ayrıca kararın yukarıda açıklanan mevzuat hükümlerine de aykırı olması nedenleriyle Kaymakamlığımızca onaylanmayarak ekte iade edilmiştir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN