İBB'den güreşte yeni spor tesisi: İstanbul Güreş İhtisas Kulübü binası yıkılıyor

İBB'den güreşte yeni spor tesisi: İstanbul Güreş İhtisas Kulübü binası yıkılıyor

Atatürk’ün manevi mirası güreş sporuna katkı sunmak amacıyla, 2021 yılında ilk adımı atan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, şimdi de spor tesisi yapacak. Eski İçişleri Bakanlarından Sadettin Tantan’ın, uzun süre başkanlığını yaptığı İstanbul Güreş İhtisas Kulübü binası yıkılıp yerine yeni tesis yapılacak. İBB, yeni spor tesisi inşaatını yaklaşık 194 milyon TL’ye ihale etti.

Atatürk’ün manevi mirası güreş sporuna katkı sunmak amacıyla, 2021 yılında ilk adımı atan İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, şimdi de spor tesisi yapacak. Eski İçişleri Bakanlarından Sadettin Tantan’ın, uzun süre başkanlığını yaptığı İstanbul Güreş İhtisas Kulübü binası yıkılıp yerine yeni tesis yapılacak. İBB, yeni spor tesisi inşaatını yaklaşık 194 milyon TL’ye ihale etti.

whatsapp-image-2024-08-09-at-14-08-57-1.jpeg

İBB ile İstanbul Güreş İhtisas Eğitim Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı arasında geçen yıl imzalanan ve Belediye Meclisi tarafından da kabul edilen işbirliği protokolü vücut buluyor. Protokolün bir gereği olarak, Vakıf tarafından kullanılan Fatih’teki İstanbul Güreş İhtisas Kulübü binası yıkılıp yeniden yapılacak. Güreş sporuna daha iyi hizmet sunmak amacıyla yeniden inşa edilecek olan Kulüp binası için İBB’nin açtığı ihale sonuçlandı. “Fatih İlçesi, İstanbul Güreş İhtisas Eğitim Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı Spor Tesisi İnşaatı” adı altında açılan ihaleyi, Meset Restorasyon Taahhüt A.Ş. firması üstlendi. 4 teklifin verildiği ihalenin sözleşmesi, 193 milyon 849 bin 640 TL’ye imzalandı. Şartnameye göre söz konusu inşaat 23 Ocak 2026 tarihine kadar tamamlanacak.

whatsapp-image-2024-08-09-at-14-08-58.jpeg

whatsapp-image-2024-08-09-at-14-08-57.jpeg

İMAMOĞLU: ATATÜRK’ÜN İSTEĞİNİ HAYATA GEÇİRİYORUZ

İBB Başkanı İmamoğlu 2021 yılında, ata sporu güreşe Belediye olarak daha fazla destek olmak için harekete geçti. Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, 1933’te İstanbul’da başlattığı güreşle ilgili süreci, 83 yıl aradan sonra yeniden ele alan İmamoğlu, Ulugazi Güreşlerini yeniden başlattı. İmamoğlu 2021 yılında konuyla ilgili yaptığı açıklamada özetle şöyle demişti:

“Atatürk’ün heyecanı ile 1933’te başlayan ve vefatıyla biten bu etkinliğe önümüzdeki yıllarda yağlı güreşin yanı sıra güreşi de katacağız. Bu alanı güreş sporunun canlandığı bir meydan yapma konusunda kesin kararlı olduğumuzu duyurmak istiyorum. Sadece güreşte değil tüm spor dallarında önemli adımlar atmak zorundayız. Bu hedefe ulaşmak için ciddi çalışmalar içerisindeyiz. Ulugazi Yağlı Güreşleri bize Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ten bir yadigardır.”

whatsapp-image-2024-08-09-at-14-08-56-1.jpeg

whatsapp-image-2024-08-09-at-14-08-55-1.jpeg

Güreşin ata sporu olduğunu ve Türk kültüründe çok önemli bir yere sahip olduğunu aynı konuşmada vurgulayan İmamoğlu, Atatürk’ün güreşe ne denli önem verdiğini gösteren bir anısını anlatmış ve şunları söylemişti:

“19 Eylül 1933 akşamı Dolmabahçe Sarayı’nda radyodan takip ettiği milli güreşçilerin müsabakasının heyecanı ile yerinden duramayıp, hemen yanındakilere talimat vererek Taksim’deki salonundaki müsabakaları izlemek adına hızlıca oraya hareket ederler. O gün Ata’nın huzurunda güreşmenin gururunu yaşayan tüm güreşçiler rakiplerini yenmeye başlamışlar. Bu nedenle Mustafa Kemal Atatürk tüm heyecanıyla sürece karışır alkışlarıyla, tezahüratlarıyla, güreşçileri destekler ve bu heyecanlı süreci yaşayan Mustafa Kemal Atatürk güreşin ne kadar önemli olduğunu milletimiz için bir simge olduğunu dile getirir. Bu anlamda 19 Eylül, Atatürk vefat edene kadar güreş müsabakalarının düzenlendiği bir gün olmuştur. Biz Ulugazi Yağlı Güreşleri’ni bu nedenle 19 Eylül tarihinde İstanbul’da yine bir güreş heyecanı yaşayarak ve yaşatarak Mustafa Kemal Atatürk’ün anısını ve isteğini hayata geçirmiş oluyoruz. Bu kıvancı sizlerle paylaşmanın da keyfini yaşıyorum.”

whatsapp-image-2024-08-09-at-14-08-56.jpeg

whatsapp-image-2024-08-09-at-14-08-55.jpeg

ATA SPORUNA İMAMOĞLU’NDAN TAM DESTEK

İstanbul’un Olimpiyatlara ev sahipliği yapması için yoğun bir çalışma yürüten İmamoğlu, ata sporu güreşin hak ettiği yere ulaşması için de gayret gösteriyor. Bir yandan “Ulugazi Güreşlerini” yeniden organize ettirirken diğer yandan, İstanbul Güreş İhtisas Kulübü binasını yeni baştan inşa ettiriyor. Söz konusu Kulüp binası, Pertevniyal Lisesi ile Oruçgazi Ortaokulu arasında kalıyor. İBB ile Vakıf arasında yapılan protokolün amacında şöyle deniyor:

“Vakfa tahsis edilen, Fatih ilçesi, İskenderpaşa Mahallesi Çıngıraklı Bostan Sokak 39 numaradaki mevcut spor tesisinin yıkılarak yeni bir tesis inşa edilmesi ve vakfın amacına ve vakıf senedine uygun, Türk Sporunun gelişimine katkı sağlamaya yönelik işletilmesine ilişkin yapılacak iş birliğinin ve ortak hizmetlerin çerçevesini belirlemektir. İşbu protokol, İBB ve Vakıf arasında yapılacak iş birliğinin usul ve esaslarını kapsamaktadır.”

whatsapp-image-2024-08-09-at-14-08-54.jpeg

ATATÜRK’ÜN BERLİN’E GÖNDERDİĞİ TELGRAF

1936’da Berlin’de düzenlenen olimpiyat oyunlarında, 61 kiloda ilk kez genç bir Türk pehlivanı Yaşar Erkan olimpiyat şampiyonu olmuş ve bayrağımızı ilk kez birincilik direğine çektirerek İstiklal Marşımızı dinletmişti. Yaşar Erkan’ın bu başarısı Atatürk’ü çok sevindirmiş ve Dolmabahçe Sarayı’ndan Berlin’e gönderdiği telgrafla onu kutlamıştı. Atatürk’ün Yaşar Erkan’a gönderdiği telgraf şöyle:

“Kendin küçüksün ama memleket için çok büyük iş yaptın. Artık ismin Türk spor tarihine geçti. Çok yaşa Yaşar.”

Atatürk’ün sözü, 33 yıl sonra aya ilk ayak basan astronot Neil Armstrong'un, "Benim için küçük ama insanlık için büyük bir adım” sözünü çağrıştırıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN