Artvin’de heyelan üstüne heyelan: Hopa-Borçka karayolu ulaşıma kapandı

Artvin’de heyelan üstüne heyelan: Hopa-Borçka karayolu ulaşıma kapandı

Artvin'deki kar yağışının ardından Hopa-Borçka karayolunda meydana gelen heyelan nedeniyle yol ulaşıma kapandı. TMMOB Artvin İKK Temsilcisi Tolga Odabaş, "Sahil yolundaki heyelan riskli bölgeler biliniyor, levhalar asılmış, ancak önlem ve hazırlık aşamaları ihmal ediliyor" dedi.

Artvin’in Arhavi ilçesinde 8 Aralık’ta meydana gelen heyelan, bölgedeki ulaşımı aksatırken Giresun’dan Batum’a gitmekte olan bir araçta bulunan dört kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı.

HOPA-BORÇKA KARAYOLU ULAŞIMA KAPANDI

Son olarak Hopa-Borçka karayolunda meydana gelen başka bir heyelan, bölgedeki risklerin ne kadar ciddi olduğunu yeniden ortaya koydu. Borçka ilçesine bağlı Demirciler köyü yakınlarında yamaçtan kopan toprak ve kaya parçaları karayoluna düştü. Olay sırasında yolda araç bulunmaması büyük bir facianın önüne geçti. Karayolları ekipleri bölgeyi trafiğe açmak için çalışmalarını sürdürürken, uzmanlar bu tür olayların tekrar yaşanabileceğine dikkat çekiyor.

TMMOB TEMSİLCİSİ: "ÖNLEM VE HAZIRLIK AŞAMALARI İHMAL EDİLİYOR"

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Artvin İl Koordinasyon Kurulu Temsilcisi Tolga Odabaş, yaşanan heyelanlara ilişkin yaptığı açıklamada, Karadeniz Sahil Yolu Projesi'nin başlangıcından itibaren eleştirildiğini hatırlattı. Projenin 2007 yılında tamamlandığını belirten Odabaş, “Karadeniz Sahil Yolu’ndaki heyelan riski, son yaşanan Arhavi heyelanıyla tekrar gündeme geldi. Bu bölgede afet riski olduğu biliniyor, ancak yeterli önlem alınmıyor" dedi.

Odabaş, afetle mücadelede dört aşamadan ikisinin—önlem ve hazırlık—ihmal edildiğini belirtti:

“Önlem ve hazırlık yapılmadığında, geriye müdahale ve iyileştirme kalıyor. Bu durum krize davetiye çıkarıyor. Teknoloji, bu tür olayları önceden tespit etmeye imkan tanıyor. Neden teknolojiden faydalanmıyoruz?”

POTANSİYEL TEHLİKE: ÇAYLIK ALANLAR VE DİK ŞEVLER

Heyelan bölgesindeki hava fotoğraflarını inceleyen Odabaş, çaylık alanların ve dik şevlerin potansiyel tehlike taşıdığına dikkat çekti. Daha önce de benzer olayların yaşandığını hatırlatan Odabaş, “2015’te Hopa’daki sel felaketinde, heyelan nedeniyle vatandaşların çaylıklarına ve evlerine toprak yığınları düşmüştü. Bu tür riskler biliniyor, ancak yeterli adımlar atılmıyor” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN