Bilim insanları, tarihi hâlâ keşfedilmekte olan 'homo juluensis' adında yeni bir insan türü bulmuş olabileceklerini açıkladı. İşte detaylar...
ABD'de Hawaii Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Antropoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Christopher J. Bae ve ekibi, yeni bir insan türü bulmuş olabileceklerini açıkladı.
Araştırmacılar, Doğu Asya'da geniş kafatasları ve devasa dişlere sahip 16 bireyin kalıntılarını buldular.
Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırmada, geç orta ve erken geç pleistosen döneminde (yaklaşık 300 bin ile 50 bin yıl önce) bir arada yaşayan insan türüne 'homo juluensis' adı verildi.
KAFALARI DAHA BÜYÜK
Haberturk'te yer alan habere göre, yapılan ölçümlerde yeni türün kafasının, neandertaller ve homo sapiensten daha büyük olduğu belirtildi.
Ancak Bae, daha büyük kafatasının 'daha yüksek zeka' anlamına gelmeyeceğini de vurguladı.
DENİSOVANLARLA BENZER ÖZELLİKTELER
Araştırmacılar, fosilleri neandertaller ve denisovanlarla karşılaştırdılar.
Elde ettikleri bulgular bu fosillerin, yaklaşık 40 bin yıl önce Avrupa ve Asya'da var olan neandertallerle bağlantılı olmadığını düşündürdü.
Ancak homo juluensisin, diş özellikleri bakımından denisovanlarla benzerlikler taşıdığına dikkat çektiler.
ATLARI AVLAYARAK BESLENMİŞLER
Çalışmada homo juluensis'in yaklaşık 300 bin yıl önce Doğu Asya'da yaşadığı, küçük gruplar halinde atları avladığı, taş aletler yaptığı ve hayatta kalmak için muhtemelen hayvan postlarını işlediği kaydedildi.
Homo juluensisin, iklim değişikliği sırasında, buzul dönemi ve kuru hava koşullarının hakim olduğu bir dönemde yaşadığı belirtildi.
Öte yandan türün yaklaşık 50 bin yıl önce ortadan kaybolduğu öne sürüldü.
HAVA OLAYLARI NEDENİYLE YOK OLMUŞ OLABİLİRLER
Türün, küçük gruplar halinde yaşamaları ve çetin hava olayları nedeniyle savunmasız kaldıkları ve yok oldukları düşünülüyor.
Prof. Dr. Christopher J. Bae ve araştırma ekibi, Çin, Kore, Japonya ve Güneydoğu Asya'dan elde edilen bu antik insan fosillerini sınıflandırmak ve anlamak için daha net bir sistem oluşturdu.
Prof. Dr. Christopher J. Bae, "Bu projeye birkaç yıl önce başladık ancak yeni bir hominin (insan atası) türü önerebileceğimizi ve ardından Asya'daki hominin fosillerini farklı gruplara ayırabileceğimizi beklemiyorduk" dedi.
Çalışmanın eski insanlar hakkında daha fazla boşluğu doldurması bakımından çok önemli olduğu kaydedildi.