15 Temmuz sonrası TSK’daki pilotların büyük çoğunluğun tutuklanması ve ihraç edilmesi sonrası oluşan personel açığına acil önlem aranıyor. Milli Savunma Bakanlığı, sivil havacılıktaki eski subayları ‘hizmet alımı’ modeliyle göreve çağırmayı planlıyor.
ÖZEL HABER: HİLAL ÖZTÜRK
Darbe girişimi sonrası F-16 pilotlarının büyük bir çoğunluğunun FETÖ suçlamasıyla tutuklanması, sayıyı NATO standartlarının altına düşürdü. Milli Savunma Bakanlığı ihtiyacı karşılayacak acil önlemleri devreye soktu. Özendirici olması için maaş takviyesi yapıldı ancak istenilen sayıya ulaşılamadı. Bakanlık, açığı kapatmak için yürüttüğü çalışmayı taslak haline getirdi. Karar’ın bakanlık kaynaklarından aldığı bilgilere göre, çözüm olarak “hizmet alımı” modeli üzerinde duruluyor. TSK’dan istifa ederek THY veya özel hava yolu şirketlerine geçen pilotlara hizmet alımı karşılığı görev çağrısı yapılması planlanıyor. MSB taslağında istifa eden pilotların zorunlu olarak göreve çağrılacağına ilişkin iddialar da yalanlandı. Bir MSB yetkilisi “Karşılığı ödenerek hizmet alımı olabilir. Ancak, gelmeyi kabul etmeyenleri zorunlu olarak çağırmak gibi bir durum olamaz. Milli bir görev dayatılamaz” dedi. Pilot açığı konusunda TSK’dan istifa edenlerin öncelikli görülme nedenini de açıklayan yetkili “Askeri pilotluk yapmayanları F-16 gibi savaş uçaklarına adapte etmek oldukça güç. En uygun çözümün bulunması için çalışmalar sürdürülüyor” diye konuştu.
220 BİN GENÇ ASKER OLMAK İSTİYOR
Darbe girişiminden sonra askeri okulların kapatılmasının ardından TSK’nın personel açığının sağlanması amacıyla 31 Temmuz 2016’da kurulan Milli Savunma Üniversitesi’ne yoğun ilgi var. Harp okulları ile astsubay meslek yüksek okullarının birinci sınıfına öğrenci alımına ilişkin 19 Nisan’da başlayan süreçte 220 bin 614 öğrenci başvuruda bulundu. Başvuruların 119 bin 23’ü harp okulları için gerçekleştirilirken bunlardan 35 bin 768’ini kız öğrenciler oluşturdu. 25 Mayıs’ta sona erecek başvuru süresinin ardından adaylar, YGS puanlarına göre sınavlara çağrılacak.