24 Haziran seçimlerinde geçerli oy nasıl olur? Sandıkta oyumu nasıl kullanacağım? Oy kullanırken nelere dikkat edilmeli? Milyonlarca seçmen sandığa gitmeden önce bu başlıklarla internet üzerinden arama yapıyor.Haberimizde bütyün bu soruların yanıtını ayrıntılı bir şekilde bulabilirsiniz. Bütün bu soruların yanıtlarını içeren Sandıkta oyumu nasıl kullanacağım? rehberini sizler için hazırladık...
Sandıkta oyumu nasıl kullanacağım? 24 Haziran seçimlerinde geçerli oy nasıl olur? soruları seçmenler tarafından sıkça soruluyor ve internette araştırılıyor. Türkiye bugün sandık başına gitti. Oy verme işlemi sabah 08'de başladı akşam 17'ye kadar devam edecek. Seçmenler hem cumhurbaşkanlığı hem de meclis için oy kullanılacak. Peki oy kullanırken nelere dikkat edilmeli? 24 Haziran seçimlerinde geçerli oy nasıl olur? Sandıkta oyumu nasıl kullanacağım? sorularının yanıtını merak ediyorsanız detaylar haberimizde...
Türkiye cumhurbaşkanını ve 600 milletvekilini seçiyor. Ancak pusulaya mühür basarken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var. 24 Haziran seçimlerinde geçerli oy nasıl olur? Sandıkta oyumu nasıl kullanacağım? 24 Haziran 2018 seçimlerinde nasıl oy kullanılacak? Oy pusulasına mühür basarken nelere dikkate edilmeli? Hangi durumlarda oylar geçersiz sayılacak? İşte detaylar...
Vatandaşların ilk kez ittifak ve Cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullanacağı seçimler için YSK önemli uyarılar yaptı. İşte oy kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar
Cumhurbaşkanı seçerken verdiğimiz oyun geçersiz olmaması, mührümüzün oy verdiğiniz adayın dışında bir başka adayın sütununa bulaşmaması lazım. Türkiye bu seçimde bir ilki yaşıyor. 1 zarf iki pusula var. İttifaklara, ittifaklar içindeki partilere veya ittifaklar dışında kalan partilere oy verirken daha dikkatli olmak gerekiyor.
Milletvekili seçerken pusuladaki millet ittifakında yer alan üç partiye mühür basarsak ve aynı zamanda ittifak bölümüne mühür basarsak, pusula geçerli olacak. Oy ittifakın hanesine yazılacak. Bir diğer ihtimalde Cumhur İttifakı üzerinden gösterecek olursak, AK Parti'ye oy veren bir seçmen, AK Parti'nin buluğunduğu sütuna birden fazla mühür basarsa o oy geçerli olacak ve AK Parti'nin hanesine yazılacak.
Seçimde Millet İttifakı'na oy vermek isteyen bir vatandaş, örneğin CHP ve Saadet Partisi'nin tam ortasına mührü basarsa o oy partilere değil ittifaka gidecek. Cumhur İttifakı'nda yer alan MHP'ye oy vermek isteyen bir kişinin mührü hem ittifak hem MHP sütünunda yer alırsa, o oy MHP'ye yazılacak.
MÜHÜR BAŞKA BİR SÜTUNA BULAŞMAMALI
Ne Millet İttifakı, ne Cumhur İttifakı'nda yer almayan üç parti var. Örneğin seçimde oyunu HÜDAPAR'a veren bir seçmenin mührü HÜDAPAR sütununun dışına taşarsa ancak Vatan Partisi'nin sütununa bulaşmamışsa o oy geçerli olacak ve HÜDAPAR'ın hanesine yazılacak.
Mührün başka parti veya ittifak sütunlarına bulaşması durumunda ise oy geçersiz sayılacak. Seçimde hem Milet İttifakı hem de Cumhur İttifakı'na mühür vurulması halinde o pusula geçersiz sayılacak. Verdiğmiz oyun geçersiz sayılmaması için bastığımız mühür rakip iki partiyi kapsamamalı.
Örneğin MHP'ye oy vermek isteyen bir seçmenin mührü eğer HÜDAPAR sütununa bulaşırsa o oy geçersiz sayılacak. oyların hesaplanması da partilerin ittifak içinde aldığı oylara bağlı... sadece ittifaka verilen oylar partilerin aldığı oy oranlarına göre bölüştürülüyor.