Uzmanlardan sıcak havada soğuk duş uyarısı

Uzmanlardan sıcak havada soğuk duş uyarısı

Meteoroloji'den gelen yüksek sıcaklık uyarıları gelmeye devam ederken, vatandaşlar serinlemek için farklı yöntemlere başvuruyor. Serinlemek için kullanılan bazı yöntemlerin tehlikeli olabileceğini belirten uzmanlar, alınan soğuk duşun kalp sağlığına zarar verebileceğini belirtti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son tahminlerine göre; yurt genelinde sıcaklıklar mevsim normallerinin 5 ila 10 derece üzerinde seyredecek. Sıcak havalar etkisini gösterirken uzmanlardan uyarılar gelmeye devam ediyor.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, aşırı sıcakların insan yaşamını olumsuz etkilediğini vurguladı.

Sıcak havalarda vücut ısısını dengelemek için çeşitli yöntemler kullanıldığını, bunlardan birinin de soğuk suyla serinlemek olduğunu ifade eden Altay, yaz aylarında soğuk suyla duş almanın vücudun ısı dengesini koruma çabası sırasında damar ve kalp hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.

"BİRDEN SOĞUK SUYA GİRMEK KALP SPAZMLARINA DA NEDEN OLABİLİR"

Altay, soğuk duşun yarardan çok zarar verdiğine dikkat çekerek şu açıklamalarda bulundu:

"Soğuk duşa ya da hızlı bir şekilde soğuk suya girmek vücudu olumsuz etkiliyor. Dolaşım bozukluğu oluyor, damarlar soğuğa bağlı spazma uğruyor. Vücudun dış tabakasındaki damarlarda olan bu durum sonucunda ani kan basıncı dengesizlikleri olabiliyor. Tansiyon düşmesi ve artmasına bağlı bayılmalar yaşanabiliyor. Aynı zamanda kalbin kendi damarlarında da bu olabiliyor. Dolayısıyla birden soğuk suya girmek kalp spazmlarına da neden olabiliyor. Çok sıcak havalarda vücudu serinletmek için soğuk suya giriyoruz ancak bunu alıştırarak yapmak gerekli. Ilık duş almak doğrusu ama soğuk suya girilecekse de bu durum yavaş yavaş olmalı."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN