Turşu değil tıbbi malzeme! Canan Karatay en sağlıklı turşuyu açıkladı: Dünyanın en sağlıklı yiyeceği...

Turşu değil tıbbi malzeme! Canan Karatay en sağlıklı turşuyu açıkladı: Dünyanın en sağlıklı yiyeceği...

Prof. Dr. Canan Karatay dünyanın en sağlıklı yiyeceğini açıkladı. Tıbbi malzeme etkisi gösterdiğini belirterek turşuyu işaret etti. İşte en sağlıklı turşu...

Sağlıklı beslenme konusunda açıklamalarıyla ünlü Prof. Dr. Canan Karatay, kış aylarının sağlık deposunu açıkladı. Dünyanın en sağlıklı yiyeceği olarak, en faydalı turşuyu duyurdu. İşte o turşu...

HASTALIĞA KALKAN ETKİSİ GÖSTERİR

Ezber bozan açıklamalarıyla sık sık gündemde yer alan Prof. Dr. Canan Karatay, bu kez en sağlıklı ürünü açıkladı. Karatay, kanser dahil birçok hastalığa karşı kalkan etkisi gösteren turşuyu paylaştı. Dünyanın en sağlıklı yiyeceklerden birisi olduğunu söyleyerek, tıbbi malzeme olarak nitelendirdi. Peki en sağlıklı turşu hangisi? İşte en sağlıklı turşu ve faydaları...

shutterstock-1226943817-433.webp

DÜNYANIN EN ÖNEMLİ TIBBİ MALZEMESİ

Canan Karatay özellikle kış mevsiminde lahana turşusunun tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Dünyanın en önemli tıbbi malzemesi olduğunu söyleyen Karatay lahana turşusunun kalp hastası, alzheimer olmayı önler ve karaciğer yağışını gidererek şekeri düşüreceğini açıkladı.

Ev yapımı turşunun en doğal probiyotik olduğunu belirten Karatay, kış mevsiminde bol bol lahana turşusunun tüketilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle çocukların tüketmesi durumunda hastalığa karşı bir kalkan görevi göreceğini söyleyerek, "Lahananın her türlü yemeğini yiyebilirsiniz. Ama lahananın turşusu dünyanın en önemli tıbbi malzemelerinden biridir. Kanser olmanızı önler, kalp hastası olmanızı önler, Alzheimer olmanızı önler, karaciğerinizin yağını giderir, şekerinizi düzenler.” sözlerini paylaştı.

545927.jpg

LAHANA TURŞUSUNUN FAYDALARI

Lahana turşusunun faydaları ise şu şekilde;

Bağışıklık sistemi ve metabolizma için bol miktarda C vitamini barındırır. B grubundan vitaminler ve A vitaminden oluşan beta - karoten sağlar. A vitamini etkisiyle sağlıklı gözler, cilt ve kemik yapısı sağlar. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan K vitamini içerir. Potasyum, magnezyum, kalsiyum ve sodyum mineralleri bakımından zengindir.

beyaz-lahana-tursusu-7928-1.jpg

EN SAĞLIKLI LAHANA TURŞUSU TARİFİ

En sağlıklı lahana turşusu tarifi için aşağıdaki malzemeleri ve adımları takip edebilirsiniz. Lahana turşusu, probiyotik özellikleri sayesinde sindirim sistemine faydalıdır ve bağışıklık sistemini destekler. Bu tarif, geleneksel yöntemle yapılan, katkı maddesi içermeyen, tamamen doğal ve sağlıklı bir lahana turşusu yapmanıza yardımcı olacaktır.

Sağlıklı Lahana Turşusu Tarifi

Malzemeler:

  • 1 adet orta boy beyaz lahana
  • 1 yemek kaşığı deniz tuzu (veya kaya tuzu)
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker (isteğe bağlı)
  • 2 diş sarımsak (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı kimyon (isteğe bağlı, aromatik tat için)
  • 1 litre su
  • 1 tatlı kaşığı sirke (doğal sirke tercih edebilirsiniz)

Hazırlık Aşamaları:

  1. Lahanayı Hazırlayın:

    • Lahanayı iyice yıkayın. Dış yapraklarını temizledikten sonra, lahanayı ince ince doğrayın. Eğer büyük yapraklar kullanmak istiyorsanız, lahanayı tek parça halinde de kullanabilirsiniz.
  2. Suyu Hazırlayın:

    • 1 litre suyu bir kaba alın. Üzerine tuz ve isteğe bağlı olarak şeker ekleyin. Şeker, turşunun fermente sürecine yardımcı olur, ancak opsiyoneldir.
  3. Sarımsak ve Baharatlar:

    • Eğer sarımsaklı bir turşu istiyorsanız, iki diş sarımsağı soyup ince dilimleyin. Aynı şekilde kimyon da ekleyebilirsiniz. Bu, turşuya ekstra bir aroma katacaktır.
  4. Turşu Kavanozuna Yerleştirme:

    • Doğradığınız lahanayı, temiz bir cam kavanoza yerleştirin. Lahananın sıkışması için hafifçe bastırabilirsiniz. Lahanaların üzerine sarımsak dilimlerini yerleştirin.
  5. Suyun Eklenmesi:

    • Hazırladığınız tuzlu suyu, lahana ve sarımsakların üzerine dökün. Eğer sirke kullanıyorsanız, bir tatlı kaşığı sirkeyi de suya ekleyin. Bu, turşunun asidik seviyesini artırarak fermente sürecini hızlandırır.
  6. Fermentasyon:

    • Kavanozun ağzını sıkıca kapatın ve oda sıcaklığında 3-7 gün arasında fermentasyon sürecine bırakın. Turşunun olgunlaşmaya başladığını göreceksiniz. Eğer daha ekşi bir turşu isterseniz, fermentasyon süresini biraz daha uzatabilirsiniz.
  7. Buzdolabına Kaldırma:

    • Turşunuz olgunlaştıktan sonra buzdolabına kaldırarak daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

İpuçları:

  • Lahana turşusunun daha gevrek olması için, içine birkaç tane körpe asma dalı veya bir parça çavdar ekleyebilirsiniz.
  • Eğer asidik bir tat istemiyorsanız, sirke miktarını azaltabilir veya tamamen çıkarabilirsiniz.

Bu tarif, katkı maddesi içermeyen, doğal ve sağlıklı bir lahana turşusu yapmanıza yardımcı olur. Ayrıca, ev yapımı turşular probiyotik özellikler taşıdığı için sindirim sisteminizin sağlığını destekler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN