Sonbaharı hasta değil keyifli geçirin! Uzmanlardan 10 süper besin önerisi: Bunları tüketenin burnu bile akmıyor

Sonbaharı hasta değil keyifli geçirin! Uzmanlardan 10 süper besin önerisi: Bunları tüketenin burnu bile akmıyor

Sonbahar ayının gelmesiyle birlikte birçok kişi grip ve soğuk algınlığından şikayet etmeye başladı. Ancak istenmeyen bu rahatsızlardan korunmak oldukça kolay. Uzmanlardan gelen bu 10 süper besin önerisi ile siz de sonbaharı hasta değil keyifli geçirin…

Soğuk havaların etkisiyle birlikte grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların yaygınlaşması, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekliliğini artırıyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilay Kayım, sonbaharda bağışıklığı güçlendiren 10 besini anlattı. İşte bu dönemde sağlığınızı korumak için tüketmeniz gereken besinler ve dikkat etmeniz gereken noktalar.

1. MANDALİNA

Mandalina, C vitamini ve antioksidanlarla doludur, bağışıklık sistemini virüslerden korur. Ancak asidik yapısı ve yüksek şeker içeriği nedeniyle mide rahatsızlıkları ya da diyabeti olanların dikkatli tüketmesi gerekir. Mandalinayı suyunu sıkmak yerine, posasıyla tüketmek en iyisidir.

2. KABAK ÇEKİRDEĞİ

Zengin vitamin ve mineral içeriğiyle kabak çekirdeği, bağışıklığı güçlendirir. İçindeki triptofan ve magnezyum sayesinde uyku kalitesini artırır. Ancak yüksek kalori içerdiğinden aşırı tüketimden kaçınılmalıdır.

3. KEFİR

Kefir, protein, kalsiyum ve B12 gibi besin öğeleriyle zengin bir içecektir. Bağırsak sağlığını destekleyerek bağışıklığı artırır. Her gün 1 bardak kefir tüketimi önerilir. Meyveli kefirlerden kaçınılmalıdır; evde bir meyve ile karıştırarak da tüketebilirsiniz.

4. PIRASA

Düşük kalori içeren pırasa, zengin vitamin ve mineralleri sayesinde bağışıklığı güçlendirir. Ancak K vitamini içeriği nedeniyle kan sulandırıcı kullananların tüketimini sınırlandırması önerilir.

sonbaharda-tuketilmesi-gereken-besinler-2-001.jpg

5. BALIK

Balık, omega-3 açısından zengindir ve iltihapları azaltarak bağışıklığı destekler. Yetişkinlerin haftada 2-3 kez 250-350 gram balık tüketmesi önerilmektedir. Ancak yüksek civa içeren balıklardan kaçınılmalıdır.

6. YULAF

Yulaf, içerdiği lifler ve beta glukan ile bağışıklığı uyarır. Antioksidan etkisi vardır ve virüslerin geçişini engelleyebilir. Kahvaltınıza ya da ara öğünlerinize yulaf ekleyebilirsiniz.

7. ISPANAK

Tam bir vitamin ve mineral deposu olan ıspanak, bağışıklığı güçlendirirken kilo kontrolüne de yardımcı olur. Yüksek oksalat içeriği nedeniyle böbrek taşı olanların dikkat etmesi gerekir.

8. YEŞİL MERCİMEK

Zengin lif içeriğiyle antibakteriyel özellik gösteren yeşil mercimek, antioksidan kaynağıdır. Sindirim sorunları yaşayanlar, gaz problemini azaltmak için yeşil mercimeği suda bekletebilirler.

sonbaharda-tuketilmesi-gereken-besinler-1.jpg

9. ZENCEFİL

Zencefil, solunum sistemi hastalıklarıyla savaşmada etkilidir. Taze zencefili çay, çorba ve yemeklerde kullanabilirsiniz. Ancak fazla tüketimi yan etkilere yol açabileceğinden dikkatli olunmalıdır.

10. YEŞİL ÇAY

Yeşil çay, güçlü antioksidanları ile vücut hücrelerini korur ve bağışıklığı güçlendirir. Her gün 1 fincan yeşil çay içmek faydalıdır. Ancak kafein hassasiyeti olanların dikkatli olması gerekir.

Sonbahar aylarında bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için bu besinleri düzenli olarak diyetinize dahil etmelisiniz. Ayrıca, yeterli su tüketimi ve fiziksel aktiviteyi de yaşam alışkanlıklarınız arasına eklemeyi unutmayın! Bu basit ama etkili yöntemlerle sağlığınızı koruyabilir ve hastalıklara karşı direncinizi artırabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN