Soğuk havada bu organımız daha fazla çalışıyor! Kış aylarında vücudumuzda yaşanan değişikliklere çok şaşıracaksınız

Soğuk havada bu organımız daha fazla çalışıyor! Kış aylarında vücudumuzda yaşanan değişikliklere çok şaşıracaksınız

Kışın sağlığımıza dikkat etmek ve üşütmemek gerekiyor. kış aylarında mide ve bağırsak problemlerinin artması dolayısıyla beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Peki, kış aylarında vücudumuzda neler değişiyor? Aşırı soğuk hava vücudumuz üzerinde nasıl etkide bulunuyor? Soğuk hava vücudumuzu nasıl etkiliyor? İşte, soğuk havalarda vücudumuzda yaşanan değişiklikler...

İnsan vücudunun yapısı aşırı soğuk iklim koşullarıyla baş etmeye uygun değil. Vücudumuz üşüdüğünde ısısını artıracak çeşitli mekanizmalar devreye girer. Kaslarımız ve dişlerimiz titrer, atalarımızın tüylü geçmişini yansıtacak tarzda tüylerimiz dikilir.

Beynimizde termostat işlevi gören hipotalamus bezi, bu tepkilerin gösterilmesini sağlayarak, en azından bizi ısıtacak bir barınak buluncaya dek, hayati organlarımızı sıcak tutmaya çalışır.

SOĞUK HAVA VÜCUDUMUZU NASIL ETKİLİYOR?

Soğuk havalar bizi kapalı mekanlarda tutma, virüslere ve enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirme eğiliminde. Fakat soğuk hava vücudumuzu birçok şekilde etkileyebilir.

DİL, NORMALDEN DAHA FAZLA ÇALIŞIR

Dondurucu soğuk dudaklarınızın kurumasına neden olur ve dudaklarınızı nemlendirmek için sık sık yalamak istersiniz. Bu alışkanlık size geçici bir rahatlama sağlasa da aslında dudaklarınızın çatlamasına neden olabilir. Tükürük çok çabuk buharlaşır ve dudaklarınızı eskisinden daha kuru bırakır. Ayrıca hassas dudaklarınız için çok sert olan ve onların rahatsız olmasına neden olabilecek birçok enzim içerir. Tüm bu süreçte diliniz hiç çalışmadığı kadar çok çalışır.

DİŞLER DAHA ÇOK ACIR

Diş hassasiyetiniz varsa dışarısı çok soğuk olduğunda keskin, delici bir ağrı yaşayabilirsiniz. Soğuk hava dişin derinliklerindeki sinirlere ulaşarak dişlerinizin ağrımasına neden olabilir. Diş hekimleri, dışarıdayken burnunuzdan nefes almanızı, ağzınızı sıcak tutmak ve hassas dişlerinizi kışın soğuğundan korumak için ağzınıza bir atkı sarmanızı önerir.

KAN ŞEKERİ YÜKSELEBİLİR

Soğuk hava vücudunuzu kan şekeri seviyenizi yükselten stres hormonlarını salgılamaya teşvik eder. Çoğu kişi için sıcaklık düştükçe kan şekeri de artar çünkü hava soğuk olduğunda dışarı çıkıp egzersiz yapma motivasyonumuz azalır. Fiziksel aktivite kan şekerinizi düşürdüğü için doktorlar şeker seviyenizi kontrol altında tutmak için kışın evde egzersiz yapmanızı önerir.

KİLO KAYBI YAŞANABİLİR

Birçok insanın kışın kilo aldığı doğru olsa da, soğuk havalarda vücudun kalori yakması da daha kolay oluyor. Vücudumuz soğuk havaya uyum sağladığında ısı üretir ve ekstra enerji yakar. Soğuğa uyum sağlamak için titrediğimizde aslında ısı üretmek için daha fazla kalori yakarız.

CİLTTE KIRIŞIKLAR ARTAR

Artan kırışıklıklar için tamamen kışı suçlayamayız ancak cildimiz soğuk mevsimde hasara karşı daha savunmasızdır. Soğuk aylarda havadaki nem oranı düştüğü için cilt kurumaya başlar. Yeterince su tutamaz ve bunun sonucunda kurur ve daha fazla kırışmaya yatkın hale gelir.

DAHA KOLAY SUSUZ KALINIR

Kış aylarında nadiren susuyoruz ve çoğu zaman yeterince su içmeyi unutuyoruz. Soğuk havalarda daha az terlediğimiz için yeterince sıvı aldığımızı düşünerek daha az içme eğilimindeyiz. Ancak daha az susadığınızı hissetmek vücudunuzun daha az suya ihtiyaç duyduğu anlamına gelmez ve vücudunuzun günlük ihtiyaç duyduğu doğru miktarda suyu içmeniz önemli.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN