Sihirli ayna robot bebek...

Sihirli ayna robot bebek...

ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki korkunç yangınlar devam ederken pek de uzak olmayan Nevada Eyaleti’nde yer alan Las Vegas’ta dünyanın en büyük teknoloji fuarı düzenlendi; CES (Consumer Electronics Show). Her yıl Ocak ayında tüketiciler için en yeni teknolojik ürünlerin tanıtıldığı fuar ilk kez 1967’de düzenlenmiş. Bu yıl 4500’den fazla firmanın katıldığı fuarın yıldızları arasında robotlar ve yapay zeka vardı tabii ki...

Bir kısmı günlük hayatımıza kısa süre sonra girecek olan yeni ürünlere şöyle bir bakalım istedim.

GÜLAY ERDEMLİ

Samsung, bilgisayarlardan televizyonlara buzdolaplarından bulaşık makinelerine kadar ev aletlerini tek bir akıllı ağ üzerinden birbirine bağlayan ev yapay zekasını tanıttı. Ev yapay zekası bir film izlerken uyuyakaldığınızı anlayacak ve ışıkları kapatacak. Ya da saçınızı mı kuruttunuz? Makine kapandığında robot süpürgeyi yerleri temizlemesi için banyoya gönderecek. Firmanın yeni Frame Pro TV’sinin de televizyon izleme alışkanlığını değiştireceği iddia ediliyor. TV’deki ‘click to searc’ yapay zeka uygulamasının pek çok kullanım alanı var. Örneğin ekranda bir reklam ya da dizide iştahınızı açan bir yemek mi gördünüz, sadece bir düğmeye basıp TV’ye bağlı olan yapay zekadan yemeğin tarifini bulmasını isteyebiliyorsunuz.

Ayna ayna söyle bana… Hah işte beklediğimiz gün geldi. Micro LED ‘güzellik aynası’ yapay zekayı kullanarak yüzünüzü tarıyor, kırışıklıkları, gözenekleri ve kızarıklıkları analiz ediyor. Aynadaki onay işareti grafiği cildinizdeki iyi olan yerleri gösterirken, kırmızı ünlem işareti dikkat etmeniz gereken cilt sorunlarını işaret ediyor.

CES bu yıl ‘iyi robot yaptı!’ En ilgi çekenlerinden biri nesnelere tutunabilen, etrafına bakmak için başını çevirebilen Mirumi adlı tüylü bir robottu. Yukai Engineering tarafından tanıtılan robot bir bebek gibi davranıyor. İster çantanıza takın, isterseniz bileğinize. Mirumu, sokakta dolaşırken yanınızda ya da arkanızda birinin olduğunu hissedip başını ona döndürüyor, bazen gülümsüyor bazen de yüzünü ekşitiyor. Neye mi yarıyor? Sadece eğlence!

Bir başka robot Enchanted Tools’dan. Robotun yaşlı bakımına yardımcı olması, otel ya da restoranlarda müşteri hizmetleri alanında çalışması amaçlanıyor. Turuncu pek şirin bir şey…

Yaşları ya da sağlık sorunları nedeniyle evde evcil hayvan bakamayacak durumda olan ancak bir arkadaş edinmenin rahatlığını isteyenler için hiper gerçekçi robotları geliştiren firma Tombot Inc.

John Deere ise tam otonom traktörler, çim biçme makineleri ve damperli kamyonları tanıttı.

Bir de akıllı gözlük var; Solos AirGo… Solos’un çerçevesinde Open AI’ın ChatGPT’si var. BU da kullanıcıların yapay zeka arkadaşlarıyla sohbet etmelerine, sorularının cevaplarını söylemesine olarak tanıyor. Çerçevede müzik ve podcast’leri çalabilen hoparlörler de var.

Sağlık teknolojileriEli Health, kortizol ve progesteron seviyesini ölçebilen, evde test sistemi Hormometer’i tanıttı. Sonuçları öğrenmek için kartuşu bir dakika ağzınızda tutuyorsunuz ve telefonunuzun kamerasıyla renk yoğunluğu ve şekillere göre testin sonuçlarını okuyabiliyorsunuz. Yapay zeka destekli glikoz izleme cihazları, diyabet hastaları için gerçek zamanlı verilerle hastalığın takibini kolaylaştırıyor.

Başta söylediğim gibi binlerce yeni teknoloji ürünü tanıtıldı, ben sadece genel havayı anlatmaya çalıştım. Önümüzdeki haftalarda pek çok yeni teknoloji ürününü detaylıca anlatmaya çalışacağım.

BİR DE ‘AJANLIK’ YAPIYORLAR!

Geçen yıl konuşmaya başlamıştık ama hayatımıza bu kadar hızlı gireceklerini tahmin etmiyorduk. Son haftalarda Google, Microsoft, Anthropic ve OpenAI gibi yapay zeka geliştiren dev firmalar ‘Yapay Zeka Ajanları’ olarak adlandırılan yeni nesil dijital yardımcıların insanların yapay zekayla etkileşimini tamamen değiştireceğini açıklayıp duruyorlar. Bu gelişme, yapay zekanın bir sonraki büyük sıçraması olarak değerlendiriliyor

2025 yılında sektörün odak noktası haline gelmesi beklenen teknoloji ilk etapta çevrimiçi alışveriş ve veri girişi gibi sıradan görevleri otomatikleştireceği ve sonunda insanların saatlerini alabilecek karmaşık işleri yapay zeka ajanlarının halledeceği iddia ediliyor.

Yapay zeka ajanları, çevrelerini algılayabilen, verileri işleyebilen ve belirli hedeflere ulaşmak için bağımsız olarak kararlar alıp eylemler gerçekleştirebilen otonom yazılım sistemleri. Bu ajanların, makine öğrenimi ve doğal dil işleme gibi ileri teknolojileri kullanarak, insan müdahalesi olmadan karmaşık görevleri yerine getireceği söyleniyor. Bu modeller sizin adınıza birçok işi halledebilecek, şirketlerin sanal çalışanları olarak hizmet verebileceklermiş! OpenAI’ın CEO’su Sam Altman, ekim ayındaki bir etkinlikte şöyle demişti: “AI ajanları dünyanın çalışma biçiminde kısa bir süre içinde çok önemli bir değişikliğe neden olacak. Bir ayda yapılan işler bir saat içinde tamamlanabilecek.” Yapay zeka ajanları online alışveriş, doktor randevusu alma ya da e-postaları okuyup cevap verme gibi görevleri yerine getirebilmeleri için eğitiliyor. Tabi bu yazdıklarım sadece birkaç örnek… Amaç daha büyük işleri halletmeleri!

Durumla ilgili pek çok soru işareti var aslında ama en önemlisi güvenlik endişeleri. Özellikle de ‘prompt injection’ (kullanıcı tarafından oluşturulan girdilerin kötü niyetli tarafların talimatlarını izlemeye yönlendirilmesi) tehlikesi konuşuluyor. Örneğin, bir AI ajanından çevrimiçi alışveriş yapmasını istediğinizde, ajan talimatları yanlış yorumlayabilir ve tehlikeli bir web sitesine girerek kredi kartı bilgilerinizi ifşa edebilir. Teknolojiyi geliştirenler bile bunun olasılık dahilinde olduğunu kabul ediyor. Yapay zeka ve siber güvenlik uzmanları bu teknolojinin, insanların dijital yaşamlarıyla ilgili çok fazla bilgiyi şirketlere ifşa etmesini gerektireceğini ve bunun da potansiyel olarak yeni gizlilik ve güvenlik sorunlarına yol açacağı konusunda uyarıyor.

OpenAI gibi şirketler bu tür güvenlik açıklarını ortadan kaldırmak için çalışsa da AI ajanlarının hızla ticarileştirilmesi güvenlik ve etik konularında endişeleri artırıyor.

Ancak korkalım ya da korkmayalım yapay zeka ajanlarıyla bir vadede tanışmak zorunda kalacağız.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN