Sıvı kaybı ölümcül sonuçlara yol açabiliyor! Uzmanlar tek tek uyardı: Sıcak havaların karşısında en az 2,5 litre için

Sıvı kaybı ölümcül sonuçlara yol açabiliyor! Uzmanlar tek tek uyardı: Sıcak havaların karşısında en az 2,5 litre için

Aşırı sıcaklar vücudun sıvı kaybetme süresini hızlandırıyor. Hal böyle olunca sıvı kaybı sonucunda ciddi problemler ortaya çıkıyor. Öyle ki bu problemler ölümcül sonuçlara bile yol açabiliyor. Uzmanlar ise bu konuya ilişkin önemli uyarılarda bulunuyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Doç. Dr. Olgun Deniz, Türkiye'nin sıcak yaz aylarında sağlık sorunlarına karşı uyarılarda bulundu. Deniz, özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı bulunan bireylerin aşırı sıcaklar ve yüksek nem oranı nedeniyle büyük risk altında olduğunu vurguladı. Bu gruptaki bireylerin vücudundaki sıvı kaybının ölümcül sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.

yeni-proje-9.jpg

GÜNDE EN AZ 2,5 LİTRE SU TÜKETİLMELİ

Doç. Dr. Deniz, vücudun yeterli sıvı alımının önemini vurgularken, günlük en az 2,5 litre yani 12-14 su bardağı sıvı tüketilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle susama hissi olmasa bile sıvı tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiğini ifade etti. Sıvı alımında suyun esas olduğunu, ancak çay, kahve ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi alternatiflerin tercih edilmesi gerektiğini ekledi. Ayrıca, alkol ve kafein içeren içeceklerden kaçınılması gerektiğini, çok soğuk ve buzlu içeceklerin ise mide rahatsızlıklarına yol açabileceğini belirtti.

yeni-proje-10.jpg

SICAK ÇARPMASI RİSKİNE KARŞI UYARI

Sıcak havaların sağlık üzerindeki olumsuz etkileri arasında sıcak çarpması öne çıkıyor. Doç. Dr. Deniz, sıcak çarpmasının 41 dereceye kadar çıkan yüksek ateş, halsizlik, bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi ve nabızda yükselme gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini açıkladı. Bu belirtiler varsa, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı. Özellikle yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve açık tenliler bu durumdan daha fazla etkilenebilir ve nörolojik bozukluklar gibi ciddi sağlık sorunları yaşanabilir.

yeni-proje-11.jpg

ÖNERİLER: GÜNEŞTEN KORUNMA VE FİZİKSEL AKTİVİTE

Deniz, aşırı sıcakların etkilerinden korunmak için güneş ışınlarının en dik olduğu öğle saatlerinde dışarı çıkmaktan ve denize girmekten kaçınılmasını tavsiye etti. Ayrıca açık renkli, hafif ve geniş kıyafetler giyilmesi, hava delikli şapkalar, güneş gözlüğü ve güneş kremi kullanılması gerektiğini belirtti. Yoğun fiziksel aktivitelerin sabah ve akşam saatlerine kaydırılması gerektiğini, ağır egzersizlerden ise kaçınılması gerektiğini ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN