Yıllardır bilinen bir gerçek var ki o da su tüketiminin insan sağlığı için oldukça önemli olduğu. Lakin her konuda olduğu gibi bunda da aşırıya kaçmak sizi sağlığınızdan edebilir. Uzman isim bu kapsamda su tüketimine ilişkin önemli uyarılarda bulundu. İşte konuya ilişkin detaylar…
Denizli Özel Tekden Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Mehmet Acımış, bol su tüketiminin herkes için geçerli olmadığını bazı durumlarda insanların sağlığını tehlikeye attığını açıkladı. Aşırı ve gereksiz su tüketimi sonucunda zehirlenme ya da ölümle sonuçlanan vakalar olduğunu belirten uzman isim önemli bilgiler aktardı.
BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Fazla su tüketiminin su zehirlenmesine yol açabileceğini söyleyen Acımış, kas krampları, kaslarda ağrı güçsüzlük, bitkinlik, bulantı, kusma ve baş ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterdiğini açıkladı. Uzman isim, konuyla alakalı olarak şunları dile getirdi:
“Su ihtiyacınız yaşınıza, kilonuza, cinsiyetinize, fiziksel aktivitenize ve hava durumuna göre değişir. Ortalama olarak yetişkin bir insanın günde 2-3 litre su içmesi yeterlidir. Tüketilen su miktarı kadar, tüketildiği zaman aralığı da önemlidir. Böbrekler saatte yaklaşık olarak 0.8 ile 1 litre arasında suyu işlemden geçirmektedir. Dolayısıyla bu miktarın üstüne çıkmak rahatsızlık verebilir. Kandaki sodyum seviyesi düşmeye başladıkça, vücut sıvıları hücrenin dışından içeri doğru hareket eder. Bunun sonucunda ise hücrelerde şişme meydana gelir. Beynimiz dışında birçok organ bu şişmeyi tolere edebilir. Hücrelerin şişmesi ile birlikte kişinin sağlığı riske girer. Aşırı miktarda su, çok kısa bir süre zamanda içildiğinde, beyin şişerek kafatasına baskı uygulamaya başlar. Baş ağrısı, sersemlik, solunum sıkıntısı, bilinç bulanıklığı, huzursuzluk ve sinirlilik ilerleyen dönemde nöbetlerle, komayla veya nihayetinde ölümle sonuçlanır.”
SONU ÖLÜM OLABİLİR
Birçok nedenden dolayı kişilerin fazla su tüketme isteğine büründüğünü anlatan Acımış, ishal, kusma, tuzlu ya da baharatlı yiyecekler tüketmek, yanık, kan kaybı, yoğun terlemeye yol açan yorucu egzersiz, maraton koşanlar, şeker yüksekliği, alkol tüketim, su diyeti ve takıntılı su içme davranışı gibi durumlarda sonucun iç açıcı olmadığını ifade etti.
Uzm. Dr. Mehmet Acımış, cümlelerini şöyle bitirdi:
“Aşırı su tüketimi, zehirlenmeye yol açabilir. Zayıflamak uğruna fazla su içmek ölümcül olabilir. Su azlığı kadar, aşırı su tüketimi de hayatı tehdit edebilir. Ayrıca susuzluk hissinizi takip edin ve susadığınızda su için. Yaklaşık olarak saatte 2 litre su içmek, kısa bir sürede 3-4 litre su içmek, su kaybı fazla olmadığı halde günlük 6-7 litre ve üzeri su tüketenlerde, idrar söktürücü bazı antideprasan ilaç kullananlar risk altında olabilir. Normalde tuzsuz beslenmesi gereken siroz, böbrek, kalp ve tansiyon hastalığı olan kişilerin fazla su tüketmesi sonucu su zehirlenmesi olabilir. Özellikle yaz aylarında su tüketim alışkanları da değişmektedir. Bol su içmek, herkes için uygun değil. İhtiyaç duyduğunda su içmesi ve doktorunun önerisi dışında günde 3 litreden fazla sıvı tüketilmemesi gerekir.”