İstanbul Kadıköy'de hekimler, 14 Mart Tıp Haftası dolayısıyla taleplerini duyurmak için eylem yaptı. Hekimler, burada yaptıkları basın açıklamasında; şiddetsiz, güvenceli, demokratik çalışma koşulları sağlayan ve halk için ulaşılabilir bir sağlık ortamı talep etti.
Sağlık çalışanları, 14 Mart Tıp Haftası kapsamında Kadıköy'de bulunan Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanesi önünde toplanarak, meydana kadar yürüyüş düzenlendi. Grup, 'Sağlık kurumları ayakta, insanlık hayatta kalsın', 'şiddetsiz, güvenli ve güvenceli ortamda iyi hekimlik yapmak istiyoruz' yazılı pankartlar açarak slogan attı.
Grup üyeleri 'Karanlığa karşı önlüğümüzün beyazını savunuyoruz', 'Herkes bilsin şiddet varsa hizmet yok', 'Kadına şiddet halk sağlığı sorunudur' yazılı dövizler taşıdı. Polis geniş güvenlik önemi alırken grup programda, geçen yıl Kahramanmaraş'ta yaşanan depremlerde ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarında hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
'HALK İÇİN ULAŞILABİLİR SAĞLIK İSTİYORUZ'
Grup adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Dr. Saffet Ercan, şiddetsiz, güvenceli, demokratik çalışma koşullarının sağlanmasını ve halk için ulaşılabilir bir sağlık ortamı istediklerini dile getirdi. Ercan, "Türk Tabipler Birliği'nin sağlıkta şiddete yönelik yasa teklifi kabul edilmelidir. Sağlık emekçilerinin dinlenme koşulları, sağlık hizmetinde hataya sevk etmeyecek şekilde düzenlenmeli dedi. Sağlık çalışanları adına maaş, fiili hizmet süresi zammı, ek gösterge, vergi dilimi üst sınırı gibi konulardaki taleplerini sıralayan Ercan, Muayene süreleri, bilimsel ve nitelikli sağlık hizmetleri gözetilerek düzenlenmelidir" ifadelerini kullandı. Ercan, hekimler olarak 14 Mart'ta 14 taleplerini sıraladı.
Hekimlerin talepleri şöyle:
1.Sağlık ortamına dair düzenlemeler, TTB ve ilgili sağlık emek-meslek örgütlerinin görüşleriyle yapılmalıdır.
2.TTB’nin sağlıkta şiddet yasa teklifi, mekânsal önlem önerileri kabul edilmelidir. Güvenli bir çalışma ortamı sağlanmasında idarecilerin sorumluluğu öncelikli olarak dikkate alınmalıdır.
3.Hekimlerin/sağlık emekçilerinin dinlenme koşulları, sağlık hizmetinde hataya sevk etmeyecek şekilde düzenlenmelidir. Her sağlık kurumunda yeterli sayıda doktor dinlenme odası, kafeterya, emzirme odası, kreş sağlanmalıdır. Nöbet ertesi izin, idarecilerin insafına bırakılmamalıdır.
4.Pandemilerde, pandemiye yol açan hastalık, sağlık emekçileri için illiyet bağı aranmadan meslek hastalığı kabul edilmelidir.
5.Sağlık emekçileri için fiili hizmet süresi zammı 120 gün olmalıdır.
6.Hekimlerde ek gösterge üst sınırı 7600’e yükseltilmelidir.
7.Tüm sağlık emekçilerine, emekliliğe yansıyan, gerçek enflasyona uygun, insanca yaşayabilecekleri tek kalem maaş verilmelidir.
8.Emekli sandığı, SSK, Bağ-Kur emekli aylıkları arasındaki uçurum giderilmeli, tüm emekli hekim aylıkları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalı, tüm hekimler emeklerinin hakkı ölçüsünde emekli ikramiyesi alabilmelidir.
9.Vergide adalet istiyoruz! Vergi dilimi üst sınırı %15 olmalıdır.
10.Muayene süreleri, bilimsel ve nitelikli sağlık hizmeti gözetilerek düzenlenmelidir.
11.Acil servislerde yeşil alan kaldırılmalı, poliklinik hizmeti verilmemelidir.
12.Atamalar bilimsel ölçütlere ve liyakate dayalı olmalıdır.
13.Tıp fakültesi ve tıpta uzmanlık eğitimi kontenjanları, eğitimin niteliği gözetilerek azaltılmalıdır.
14.Koruyucu sağlık sisteminin öncelendiği, güçlü ve bölge tabanlı birinci basamak, basamaklandırılmış ve parasız bir sağlık sistemi inşa edilmelidir.