Sadece yaz aylarında kullananlar pişman olacak! Doğru bilinen yanlışı uzmanı açıkladı: Güneş ışığı katarakt yapabilir

Sadece yaz aylarında kullananlar pişman olacak! Doğru bilinen yanlışı uzmanı açıkladı: Güneş ışığı katarakt yapabilir

Birçok kişi güneş gözlüğünü genellikle yaz mevsiminde kullanmayı tercih ediyor. Bu konuda önemli açıklamalar yapan uzman isim, aslında bu bilginin bir yanlış olduğunu savundu. Öyle ki güneş gözlüğü kullanımına dikkat edilmediği takdirde gözde katarak oluşabileceğine dikkati çekti. İşte konuya ilişkin detaylar…

İstanbul Atlas Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Optisyenlik Programı Öğretim Görevlisi, Optisyen İlkay Altunsoy, güneş gözlüğü kullanımında mevsimin fark etmediğini ve dört mevsimde de güneş gözlüğü kullanılması gerektiğini söyledi. Öte yandan gözlük seçerken kişinin 100 ölçülerine uygun tercihler yapması gerektiğini vurgulayan uzman isim, özellikle kaşların çerçevenin içine alınması ve şakaklara doğru uzanan kalın saplı çerçeveler ile tam koruma sağlanması gerektiğini belirtti.

yeni-proje-1.jpg

UV IŞINLARININ GÖZ SAĞLIĞINA ETKİLERİ

Ultraviyole (UV) ışınlarının göz sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirten İlkay Altunsoy, “Özellikle gözümüzün görüp algılamadığı fakat güneş ışığı bileşeni olarak hem cildimiz hem de göz sağlığımız açısından zararlı etkileri olan UV ışınlarından korunmamız esastır. Gözün UV’den zarar görmesi, güneş ışığında bulunan zararlı elektromanyetik dalgaların gözün çeşitli tabakalarından geçip hücrelere zarar vermesi ile başlar. Nasıl ki cildimizi korumak için güneş koruyucu kremler kullanıyorsak göz sağlığımızı korumak için de UV korumalı camı olan güneş gözlüğü kullanmak oldukça önemlidir” diye konuştu.

yeni-proje-2-001.jpg

KATARAKT RİSKİ VAR

UV ışınlarının, uzun vadede göze zarar vererek göz merceğinin şeffaflığını kaybedip katarakt gelişmesi riskini arttırdığını belirten Altunsoy, “Bunun yanı sıra göz çevresinde kırışıklık, sarkma ve lekelenme gibi foto yaşlanma riski de artmış olur. Görme sinirlerine verdiği hasar ise halk arasında ‘sarı nokta’ hastalığı olarak bilinen makula dejenerasyonu olarak karşımıza çıkar ve tedavisi zor ve meşakkatlidir” dedi.

GÖZDE GÜNEŞ YANIĞI OLUŞABİLİR

Gözün sadece yaz aylarında değil, kış mevsiminde de korunmasının önemli olduğunu vurgulayan İlkay Altunsoy, “En çok UV’ye maruz kalınan karlı, buzlu ve parlak zeminli ortamlarda ise gözün en dış tabakası olan kornea zarar görerek ‘fotokeratit’ yani güneş yanığı oluşur ve ağrılı, geçici bir körlük meydana gelir” uyarısında bulundu.

yeni-proje-3-001.jpg

DÖRT MEVSİM GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KULLANIN

Uzman isim, güneş gözlüğünün sürekli kullanılması gerektiğine dikkati çekerek şunları söyledi:

“Avrupa Birliği Standartları koruma basamaklarına uygun güneş camı rengi seçilmelidir. 0, 1, 2, 3, 4 en açık renkten en koyu renge kadar kategorilenmiş güneş camları renkleri mecvuttur. Mevsime göre bu kategoriden güneş camı rengi seçilip gözleri UV’nin zararlı etkilerden korumak gerekir. Yani sadece yaz mevsiminde değil, dört mevsim uygun renk güneş camı kullanarak tam koruma sağlanmalıdır. Bunlardan 4. kategori güneş camı yüzde 95 görünen ışığı engellediği ve yüzde 5 gözlere ışık gelmesini sağladığı için motorlu araç kullanıcıları için uygun değildir ve yasaktır.”

yeni-proje-4-001.jpg

KALİTELİ GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ SEÇİN

Güneş gözlüğü seçerken kaliteli olmasının önemli olduğunu söyleyen Altunsoy, “Kullanılacak güneş gözlüğünün kaliteli olduğundan emin olunmalıdır. Çünkü kalitesiz ve uygun bir optik müesseseden alınmayan güneş gözlükleri hiç güneş gözlüğü takmamaktan daha tehlikelidir. Bu ürünler göze takıldığında cam rengi koyu olduğu için gözlerimizi kısmayarak ve göz bebeğimiz küçülmeyerek doğal koruma sağlanmamış olur ve UV direk gözün içine girerek hücrelere zarar verir” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN