Sabahları uyanmakta zorlananlar dikkat! Uzman isim ‘uyku apnesi’ diyerek uyardı: Bunları yapan rahat bir uyku çekiyor

Sabahları uyanmakta zorlananlar dikkat! Uzman isim ‘uyku apnesi’ diyerek uyardı: Bunları yapan rahat bir uyku çekiyor

Sabahları uyanmakta zorlanan, uyandığında dinlenmiş hissetmeyen kişiler dikkat! Eğer uykunuzun sağlıksız olduğunu düşünüyorsanız ciddi bir sağlık probleminiz olabilir. Uzman isim kaliteli uyku konusuna dikkati çekerek neler yapılması gerektiği hakkında bilgiler verdi…

Geceleri uyumakta zorlananlar, sabahları uyanmakta zorlananlar ve dinlenmiş hisse etmeyenler bunun yorgunluğa bağlı olduğunu düşünse de aslında altında yatan farklı nedenler olabilir. Vücut sağlığı için önemli bir aşama olan uyku, kişilerin günlük yaşantısına dikkat etmesi gerektiği konular arasında yer alıyor. Lakin birçok insan yorgunluktan ya da stresten kaynaklı olarak sağlıklı uyku çekemiyor. Bu kapsamda önemli açıklamalarda bulunan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Emine Esra Okuyucu, uyku sorununun altında yatan nedenlere değindi.

yeni-proje-26.jpg

SABAHLARI UYANAMIYORSANIZ NEDENİ BU OLABİLİR

Kaliteli bir uykunun önemine ve uyku sorunlarının nedenlerine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Emine Esra Okuyucu, “Sağlıklı bir uyku düzeni hem bedensel hem de ruhsal iyiliğe katkı sağlarken, aynı zamanda iş ve okul yaşamındaki başarıyı da artırıyor. İdeal olan; 10 dakika içinde uykuya geçebilmek ve sabahları yenilenmiş olarak kalkmaktır. Sabah uyanamama sorununun altında uyku apnesi, kalitesiz uyku veya depresyon gibi sebepler olabilir” dedi.

Uzman isim, uykunun insan sağlığı için oldukça önemli bir konu olduğunu ifade ederek yetişkin bir bireyin günde ortalama 6 ila 8 saat arasında uyumaya ihtiyaç duyduğunu söyledi. Sağlıklı yaşamın temelinde uykunun bulunduğunu ifade eden Okuyucu, kişilerin 10 dakika içinde uykuya geçmesi gerektiğini, uyku bölümlerinin olmasının normal olmadığını ve sabahları yataktan yenilenmiş olarak kalkınmasının iyi bir uykunun gereklilikleri arasında yer aldığını ifade etti.

yeni-proje-25.jpg

İYİ UYKU BAŞARIYI DOĞRUDAN ETKİLİYOR

Prof. Dr. Okuyucu, kaliteli bir uyku için şu bilgileri verdi:

“Kişiden kişiye değişmekle beraber, ortalama uyku süresinin 6-7 saat olduğu söylenebilir. Türk insanında bu süre 6,5 saat olarak bulunmuştur. Sağlıklı yaşam için kaliteli ve yeterli uyku şarttır. İyi ve sağlıklı uyku; uykuya geçişin 10 dakika içinde olduğu, uyku bölünmelerinin olmadığı, sabah yataktan yenilenmiş olarak kalktığı durumlar için geçerlidir. Uyku bozuklukları; çok uyuma, az uyuma ve bunlara bağlı farklı uyku bozuklukları başlıkları altında değerlendirilebilir. Nedenleri ise çok farklılık gösterebilir. Örneğin, depresyonda olan biri çok uyuyabileceği gibi hiç uyuyamayabilir. İyi bir uyku; bedenin çalışma temposunu, motivasyonu ve mutluluk indeksini artırır, iş ve okul yaşamındaki başarıya katkı sağlar.”

yeni-proje-27.jpg

UYMA ALIŞKANLIĞINIZA DİKKAT EDİN

Uyku için uyku hijyeninin gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Okuyucu, “Yani uyuduğumuz oda ne çok sıcak ne çok soğuk olmalıdır. Perdeler gün ışığı girmeyecek şekilde kapatılmalıdır. Odanın havadar, ses açısından korunaklı olması idealdir. Uyku odasında cep telefonu, televizyon gibi aletlerin olmaması gerekir. Sağlıklı uyku için kişinin bedensel ve ruhsal olarak dingin olması gerekir. Her gün benzer saatlerde uyuma alışkanlığı edinilmeli, uyku öncesi periyotta uyarıcı olarak kabul edilen kafein ve benzeri yiyecek-içeceklerden uzak durulmalıdır. Akşam öğünü az miktarda ve erken saatte yenilmelidir. Öğlen uykusu, yetişkin bir birey için gerekli değildir. Erişkin bireyde tek fazlı olan uyku doğru olandır. Yaşlılar ve çocuklarda ise günde iki-üç seferlik uyku periyodu normal kabul edilmektedir” ifadelerine yer verdi.

NEDENLERİNDEN BİRİ DEPRESYON OLABİLİR

Uzman isim, “Sabah uyanamama durumunun nedenleri vardır. Mesela, gece sağlıklı uyunmamışsa -örneğin, uyku apne sendromu-, gece uykuya geçiş zamanı ötelenmişse, kişi geç kalkmayı alışkanlık haline getirmişse veya depresyondaysa sabah uyanmakta güçlük yaşayabilir. Bu sorunların nedenlerine çözüm bulunarak sabahları uyanamama durumu ortadan kaldırılabilir” açıklamasını yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN