Ortodonti uzmanı diş, çene ve ağız düzensizliklerini muayene ederek teşhisi koyan ve tedavisini yapan sağlık personelidir. Ortodonti uzmanları bu alanda ayrı bir eğitimle uzmanlık statüsüne ulaşan diş hekimidir.
Ortodonti kelimesi dilimize Yunancadan gelmiştir. Yunanca ortho düzgün ve odons diş kelimelerinden oluşuyor. Ortodonti anabilim dalı Diş hekimliğinin uzmanlık dalıdır. Dişlerin diş kemikleri üzerinde düzgün yerleştirilmesi ve yüzdeki düzensizlikleri tedavi eden anabilim dalıdır.
Ortodonti bölümü düzgün diş anlamını daha da genişleterek günümüzde sadece dişleri düzeltmekle kalmayıp alt ve orta yüz düzensizliklerini de tedavi ediyor. Ortodonti tedavileri yıl geçtikçe kendi alanında yeni tedavi yöntemleri geliştiriyor.
2000’li yıllardan sonra ortodontiye getirilen uygulamalar; yetişkin hastalara tedavi seçenekleri olmakla beraber, estetik yönden de hastalar için hasta memnuniyeti oluşturmakta ve hastaların konforu ön plana alınarak tedaviler gerçekleştirilir. Yurt dışı çalışmalarında ise ABD’de 2007’li yıllarda diş teli kullanmadan şeffaf plaklarla ortodontik tedaviler uygulanmaya başlamıştır.
Türkiye’de ise şeffaf plak uygulamaları 2010-2011 yıllarında hastalarda uygulanıyor. Ortodonti tedavilerinde oluşturulan yeni yöntemlerle beraber eğitimler verilmesi, insanların tedaviler hakkında doğru bilgi edinilmesi ve deneyimlerin paylaşılması için 2009 yıllında Türk Aligner Derneği kurulmuştur.
Ortodonti uzmanı diş, çene ve ağız düzensizliklerini muayene ederek teşhisi koyan ve tedavisini yapan sağlık personelidir. Ortodonti uzmanları bu alanda ayrı bir eğitimle uzmanlık statüsüne ulaşan diş hekimidir.
ORTODONTİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Ortodonti tedavisi iki şekilde yapılıyor. Bu tedavi şekilleri hareketli ve sabit olmak üzere ikiye ayrılır. Hareketli tedavi seçeneğinde ağız içinde hastanın takıp çıkarabileceği şeffaf plak ya da aparey protezler yapılıyor. Hareketli tedavi yöntemi diş arası boşlukların düzetilmesi veya basit çarpıklıklarda da uygulanabilir.
Sabit tedavide ise dişler üzerinde sabitlenen ve hastanın kendince çıkaramayacağı braket adı verilen parçalar yapıştırılıyor. Bu parçalar özel teller yardımıyla yapıştırılır bu sayede dişler hareket ettirilerek çarpıklıklar düzeltiliyor. Ortodonti bazı çene bozukluklarını da çenelik ve headgear olarak adlandırılan başlıklar sayesinde çenelerin düzeltilmesi işlemi yapılıyor.
ORTODONTİ TEDAVİSİNDE YAŞ SINIRI VAR MIDIR?
Ortodonti tedavisinde diş çapraşıkları her yaşta tedavi ediliyor. Fakat iskelet tedavilerinde ergenlik dönemi tamamlanmadan yapılması gerekiyor. İleri yaşlarda iskelet sorunların tedavisi ortognatik cerrahi adı verilen kapsamlı ameliyatlar ile tedavi ediliyor. İlk ortodontik tedavisi ciddi komplikelere ihtiyaç duyulmaması için 7-8 yaşlarında muayene edilmelidir.
ORTODONTİ TEDAVİSİ HANGİ SORUNLARI KAPSAR?
Ortodonti tedavisi;
Diş aralıkları
Diş çarpıklıkları
Dişin gömülü olması durumu
Dişte eğrilik
Dişte yamukluk
Bozuk çene gelişimi gibi dişsel ve çene sorunlarını kapsar.
ORTODONTİ TEDAVİLERİ NE KADAR SÜRER?
Ortodonti tedavi süresi her hastada farklılık gösterebilir. Bu farklılık hastanın kendisine ve hekimine de bağlıdır. Genel olarak ortodonti tedavisi uzun bir tedavi sürecini kapsayabilir. Kimi sorunlar tek aşamalı tedavi ile düzelebiliyorken bazı sorunlar iki aşama ve daha fazla aşamadan oluşabiliyor. Sorunlara göre tedavi süreci birkaç aylık tedavi olurken sorunun türüne göre 1.5- 2 yılı bulabilen hastalar olabiliyor.
DEVLET HASTANESİNDE ORTODONTİ TEDAVİSİ VAR MI?
Devlet hastanesinde ortodonti bölümleri vardır. Devletin diş hastanelerinde sağlık güvencesiyle tedavi yapılıyor.