Normal doğum mu? Sezaryen mı olmalı? Çiftlerimizin gebelik süresi boyunca düşündüğü ve planlar yaptığı bir süreç. Kendi araştırmalarımızla, çevremizden duyduğumuz tecrübelerle aman ben yaptım sen dikkat et söylemleriyle dolu bir serüven. Peki.. bu doğum şekillerinin bize sağladığı avantaj ve dezavantajları nelerdir inceleyelim.
Bebeğimizin gelişiminde bir tehlike arz etmiyorsa normal doğum tercih edilmeli. Doğum anında oluşacak risk ve tehlikleri en aza indirmek açısından önemli. Ayrıca annemizin bu süreçte daha hızlı ve kolay toparlanması yadsınamaz.
NORMAL DOĞUM MU?
Doğumda anne bebeğinin doğmasıyla beraber onu hemen görmesi, dokunması ve emzirmesiyle beraber daha kolay ve daha hızlı duygusal bağ kuruluyor olması muhteşem.
Bazı çiftlerimiz birden doğum başlarsa ne yaparız? Nasıl yetişiriz? Düşünceleriyle baş edemediği için ve duygularını yönetemedikleri için normal doğuma karşı önyargılı olup sezaryen ile doğum yapma kararı almaktadırlar.
NORMAL DOĞUM KARARINDAN SEZARYEN DOĞUMA ZORUNLU GEÇİŞ
Sezaryen Mi Olmalı?
Doğuma yakın zamanlarda bazı planlar suya düşebilir. Çiftler normal doğuma karar verip bebeğimiz o şekilde gelmeyi beklemeyebilir. Hiçbir problem yokken daha sonra beklenmedik sıkıntılar oluşabilir.
Vajinal kanamalar, bebeğin kakasını yapması, kalp ritminin yavaşlaması, bebeğin ilerlemesi durabilir. Bu gibi durumlarla karşı karşıya geldiğimiz zamanlar hemen anne sezaryen alınmalı. Şimdide sezaryen doğum nedir? Avantajları ve dezavantajları nelerdir? Haydi inceleyelim.
SEZARYEN DOĞUM NEDİR?
Sezaryen ameliyatında karın alt bölümünden bir kesiyle rahime ulaşılır. Rahime yapılan bir kesiyle de bebeğe ulaşırız. Ve bebeğimizi dışarı alırız.
SEZARYEN DOĞUM VE AVANTAJLARI
Normal doğumda yaşanılacak riskli durumları sezaryen doğum da yaşamayız.
Bebeğimizin sıkışması, solunum sıkıntısı gibi problemlerle karşılaşmayız.
Sezaryen doğum yapan annelerimiz anatomik bakımından rektum bölgesinde ya da idrar kesesinde herhangi bir hasar olmadığı için idrar yapmada ve dışkılama da bir sorun yaşamazlar
AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI
Sezaryen Doğum yaptıktan sonra annemizin kendine gelmesi, bebeğimizin hazırlanmasını beklerken ilk temas biraz gecikebiliyor. Haliyle anne sütü de biraz gecikebilir.
Ayrıca annenin dikişlerinden dolayı toparlanması zor olduğu için ve enfeksiyon riskinden oluşabilecek iltihap, kanama gibi problemlerle karşılaşmamak için önlem alınmalıdır. Bu yüzden hastaneden taburcu olması birkaç gün kadar zaman alabilmekte. Günlük yaşantısına dönmesi doğumun ne düzeyde gerçekleştiği önemli bir faktör. Bu yüzden annemizin iyileşmesi bir haftayı bulabilmekte.
Sonuç olarak bu serüvene eşlik eden ve gebeliğimizden doğum anımıza kadar bizi en iyi tanıyan doktorumuz gebe ve bebeğimiz için en sağlıklı doğum şeklini belirleyecek ve bizlere en iyi rehber olacaktır.
Çevremizden duyduklarımıza göre karar değiştirmeyelim ve doktor kontrolü harici farklı kararlar ile hareket etmeyelim. Unutmayalım ki günümüz teknolojisi sayesinde tüm imkanlar mevcut ve bir sorun ile karşılaşacak olsak dahi çözümü de bellidir. Bu yüzden doktor kontrolünde ilerleyelim ve sağlıkla bebeğimize kavuşalım.