Ne yediğinize değil saat kaçta yediğinize bakın! Yeni çalışmalar ortaya koydu: Bu saatlerde yemek yemek kilo verdiriyor

Ne yediğinize değil saat kaçta yediğinize bakın! Yeni çalışmalar ortaya koydu: Bu saatlerde yemek yemek kilo verdiriyor

Yeni yapılan araştırmalar, kilo kaybı için en önemli faktörün ne zaman yemek yediğiniz olduğunu ortaya koyuyor. Bond Üniversitesi'nin son çalışması, zaman kısıtlı beslenme yöntemlerinin, klasik kalori kısıtlamasından daha etkili olabileceğini gösterdi. Peki, daha hızlı kilo vermek için hangi saatlerde yemek yemelisiniz?

Kilo verme hedeflerine daha hızlı ulaşmak isteyenlerin dikkatine! Bond Üniversitesi'nin yaptığı büyük bir araştırma, zayıflamak için en önemli faktörün aslında ne yediğinizden çok ne zaman yediğiniz olduğunu gösterdi. Aralıklı oruç veya zaman kısıtlı beslenme yöntemlerinin, kilo kaybı üzerinde olumlu etkiler yaratabileceği bilimsel verilerle desteklendi. Yapılan çalışmalara göre, gün içinde belirli saatlere odaklanarak kilo kaybını hızlandırmak mümkün olabilir.

yeni-proje-1-003.jpg

ZAMAN KISITLAMALI BESLENME: KILO VERMEDE YENİ TREND

Avustralya'daki Bond Üniversitesi'nden yapılan bir araştırma, zaman kısıtlı beslenme (intermittent fasting) yönteminin, kilo kaybı üzerinde geleneksel beslenme düzenlerinden daha fazla etkili olabileceğini ortaya koydu. 2.485 katılımcının yer aldığı 29 klinik deneyi inceleyen araştırmacılar, ne zaman yemek yediğinizin, ne yediğinizden daha büyük bir rol oynadığını vurguladı.

ARALIKLI ORUÇ VE KİLO KAYBI

Aralıklı oruç, yani yemeği belirli saat dilimlerine kısıtlamak, özellikle yüksek vücut kitle indeksine (VKİ) sahip kişilerde daha fazla kilo kaybı sağlıyor. Bond Üniversitesi'nin araştırmasına göre, bu yöntem, Tip 2 diyabet, kalp hastalıkları, inflamasyon ve bağışıklık sistemi fonksiyonları gibi pek çok sağlık faydasıyla da ilişkilendiriliyor. Ancak uzmanlar, bu yöntemle ilgili bazı endişelere de dikkat çekiyor.

yeni-proje-2-003.jpg

SAATİ BELİRLEYİN, KİLO VERİN!

Yapılan çalışmalar, yeme penceresini 8 saatle sınırlayan kişilerin, daha geniş bir yeme aralığına sahip olanlara göre daha fazla kilo kaybettiğini gösteriyor. Örneğin, günde 8 saat yemek yemek, 12 ila 16 saatlik bir yeme aralığına sahip olanlara göre daha etkili bir kilo kaybı sağlıyor. Ancak, uzmanlar bu tür araştırmaların uzun vadeli sonuçlar üzerinde daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.

yeni-proje-3-004.jpg

GECELERİ YEMEK YEMEK KİLO KAYBINA ZARAR VERİYOR

Aralıklı oruç tutmanın bir diğer önemli yönü de akşam saatlerinde yemek yememek. Northwell Huntington Hastanesi’nden Diyetisyen Stephanie Schiff, akşam 6 veya 7’den sonra yemek yememenin vücut için faydalı olacağını söylüyor. "Yemek yerken kortizol seviyeleriniz yükselir, bu da sindirimi zorlaştırır. Akşam saatlerinde yemeyi bırakırsanız, vücudunuz sindirimini tamamlayıp gece uykuya geçişi için gereken melatonin üretmeye başlar," diyor Schiff. Ayrıca, öğünlerinizi daha erken saatte planlamak, metabolizmanızı hızlandırarak gece daha iyi bir uyku almanıza yardımcı olabilir.

DAHA ERKEN YEMEK, DAHA FAZLA KİLO KAYBI

Bond Üniversitesi'nin araştırmasına göre, kalorilerin günün ilerleyen saatlerine değil, daha erken saatlere kaydırılması kilo kaybını artırıyor. Araştırma, gün boyunca daha az öğün yemenin küçük kilo kayıplarıyla ilişkilendirildiğini de vurguluyor. Ancak bu tarz bir beslenme düzeninin etkilerini daha net görmek için daha fazla katılımcı ile uzun süreli çalışmalar yapılması gerektiği ifade ediliyor.

yeni-proje-002.jpg

ZAMAN KISITLAMALI BESLENMEYE GİRMELİ MİYİM?

Stephanie Schiff, aralıklı oruç konusunda temkinli bir yaklaşım sergileyen bir uzmandı, ancak son yıllarda bu yöntemi sıkça önerdiğini belirtiyor. Özellikle akşam saatlerinde daha fazla kalori alımını engelleyerek, kilo kaybını hızlandırmanın mümkün olduğunu belirtiyor. Ancak Schiff, bu tür beslenme düzenlerinin herkes için uygun olmadığını ve kişisel ihtiyaçlara göre uyarlanması gerektiğini de söylüyor.

Aralıklı oruç, büyük öğünlerin ardından hafif atıştırmalıklarla desteklenebilir. Özellikle gün boyunca metabolizma hızını arttırıcı küçük ve sağlıklı atıştırmalıklar, genel sağlığı olumlu yönde etkileyebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN