Nane yemeyen naneyi yer! İbrahim Saraçoğlu araştırdı, nane yemek nelere iyi geliyor?

Nane yemeyen naneyi yer! İbrahim Saraçoğlu araştırdı, nane yemek nelere iyi geliyor?

Mutfakların en çok kullanılan baharatı nane, yemeklere aroma katılması için sık sık tercih edilir. Lakin sağlığa olan faydaları konusunda bilinmeyen yanları bulunuyor. Peki nane yemek ne işe yarıyor? Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu anlattı. İşte konuya ilişkin detaylar…

Osmanlı mutfağında da sık sık kullanılan nane, günümüzde de vazgeçilmez baharatlardan biridir. Salatalarda, yemeklerde, çorbalarda kullanılan nane aynı zamanda çay olarak da tüketiliyor. Nanenin kullanımına ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, "Nane Osmanlı mutfağının olmazsa olmaz bir yeşilliğidir. Akdeniz bölgesi insanlarının salatalarında eksik etmediği bir bitkidir. Tatlıdan salataya, kısırdan dolmaya kadar hemen her yerde kullanılır. Nane, çay olarak, ülkemizin çoğu yöresinde keyifle içilir” diyor.

yeni-proje-1-003.jpg

FAZLA GÜNEŞ IŞIĞINA MARUZ KALDIYSANIZ BUNU DENEYİN

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, nanenin özellikle de radyasyona ve fazla güneş ışığına maruz kalan kişiler için önemli olduğunu söylüyor. Uzman isim, “Radyasyona ve fazla güneş ışığına maruz kalanlar naneyi bol tüketmeli. Yaz aylarını kuvvetli güneş ışığı altında geçirenlere, cep telefonuyla fazla konuşanlara, röntgen ve MR cihazlarıyla sürekli çalışanlara taze nane tüketmelerini tavsiye ediyorum” açıklamasında bulundu.

yeni-proje-2-004.jpg

RADYOTERAPİ ALANLAR DA KULLANMALI

Uzman isim, naneyi kullanması gereken kişiler için şunları söylüyor:

“Radyoterapi almış veya almakta olan hastalara özellikle taze nane tüketmelerini öneriyorum. Bir ay boyunca öğünlerinde 7 ila 8 gram taze nane tüketmeleri aldıkları ışının neden olduğu zararların ortadan kaldırılmasında mükemmel bir yardımcı. Nanenin aynı zamanda zengin demir kaynağı olması, anemi şikâyetiyle karşı karşıya kalan bu hastaların hızla direnç kazanmasında da etkili olabilir.”

yeni-proje-3-003.jpg

KADINLARIN İMDANINA YETİŞİYOR

Saraçoğlu, "Nane östrojen hormon seviyesi düşük olan kadınların imdadına yetişir. Östrojen hormon seviyesini yükseltmek gerekiyorsa nane bu anlamda bulunmaz bir nimet. Menopoz döneminde östrojen hormon seviyesi düşüklüğüne bağlı olarak kadınların vazgeçmemesi gereken bir bitkidir” diyor.

yeni-proje-4-001.jpg

BU KİŞİLER NANE KULLANIRKEN DİKKAT ETSİN

Naneyi kullanmaması gerekenlere ilişkin de açıklamalarda bulunan Saraçoğlu, "Meme CA (meme kanseri) hastasıysanız ve hekiminiz östrojen hormonunu baskılayıcı ilaç vermişse, nane tüketiminden kesin uzak durunuz. Patalog, biyopsi amaçlı alınan parça üzerinde hormon reseptörü (östrojen ve/veya progesteron) tespit etmişse, nane tüketiminden uzak durmak gerekir. Çünkü nane tüketimi östrojen hormonu artışını doğrudan tetikliyor” bilgisini verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN