Şah damarı tıkanıklığı, felç gibi büyük riskler meydana getirebilecek önemli bir hastalık. Farklı belirtiler üzerinden teşhis konulduğunda mutlaka tedavi edilmesi gerekir, fakat şah damarı tıkanıklığını tespit etmek kolay değil. Tıkanıklık gerçekleştiğinde ise ölüme kadar götürebiliyor. Radyoloji uzmanı Güner Sönmez, şah damarı tıkanıklığı riskini artıran alışkanlıkları madde madde sıralayarak bunlardan uzak durulması uyarısında bulundu. İşte, şah damarı tıkanıklığına karşı yapılması gerekenler
Televizyon programcısı ve yazar Metin Uca, şah damarı tıkanıklığı nedeniyle 17 Kasım 2023 tarihinde 62 yaşında hayatını kaybetti. 62 yaşındaki ünlü ismin ani ölümü sonrası şah damarı tıkanıklığının nedenleri ve tedavisi kamuoyunda merak konusu oldu.
ŞAH DAMARI TIKANIKLIĞI NEDEN OLUR?
Şah damarı tıkanıklığı hakkında açıklamalarda bulunan radyoloji uzmanı Güner Sönmez, şu bilgileri paylaştı:
"Boynun iki yanında karotis dediğimiz, şah damarı adıyla bilinen 2 damar var. Karotis arterler kalpten beyine ve yüze kan taşırlar. Eğer bu damarların içi yağ birikintisi nedeniyle tıkanırsa, karotis damar hastalığı oluşur ve felç (inme) riski artar. İnme sırasında beyin hücreleri oksijen alamadığı için dakikalar içinde ölmeye başlar.
Kanlanmayan beyin bölgesinin büyüklüğüne ve görevine göre felçten, konuşma bozukluğuna, ölüme kadar uzanan ağır bir tablo gelişebilir. Damarı tıkayan kolesterol, kan hücreleri ve yağdan oluşan birikintiye plak diyoruz. Bu sürece de ateroskleroz deniliyor."
Radyoloji Uzmanı Güner Sönmez
ŞAH DAMARI TIKANIKLIĞINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
* Sigara içmemeli
* İdeal kiloyu korumalı
* Düzenli egzersiz yapmalı
* Sağlıklı beslenmeli
* Alkol tüketimini azaltmalı
* Risk grubunda isek düzenli olarak muayene olmalıyız