Nadir olarak görülen, ciddi bir hastalık olan ve herkes tarafından bilinmeyen menenjit hastalığı, oldukça önemli ve üzerinde durulması gereken detaylar içerir zira bu hastalığa yakalanan bir insanın saatler içinde ölmesi gibi bir risk mevcuttur. Bu sebeple menenjit belirtileri herkesçe bilinmeli, hastalığın erken tanı ve tedavi yöntemleri hakkında daha fazla konuşulmalıdır.
Bir beyin hastalığı olan menenjit hastalığı, omuriklik ve beyin çevresinde bulunan, koruyucu bir görev gören zarların (meninks) ve bu kısımda bulunan sıvının iltihaplanması sonucunda oluşan ve eş zamanlı olarak müdahale gerektirip tedavi edilmesi gerekilen bir hastalık türüdür.
Bu hastalığın en büyük nedenlerinden biri virüslerdir. Yanı sıra mantarlar ve çeşitli bakteriler de buna sebebiyet verebilmektedirler.
MENENJİT HASTALIĞI KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Daha çok yeni doğan ve bir yaş altı bebeklerde görülme olasılığı varken her insanda görülebilme ihtimali olan bu hastalık, yaşı ilerlemiş olan, altmış yaş ve üzeri insanlar arasında da, bir yaş altı çocuklar kadar sık olmasa da, ihtimal olarak görülme düzeyinde artış gösterir.
MENENJİT BELİRTİLERİ NELERDİR?
Menenjit hastalığını diğerlerinden ayırt etmek adına hastalığa dair belli başlı göstergeler mevcuttur. Birçok hastalıkta meydana gelebilecek olağan belirtilerin yanı sıra menenjit hastalığı özelinde, daha öne çıkan belirtilerini de bulmak mümkündür.
Menenjit hastalığı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Ensede sertleşme
Titreme
Yüksek ateş miktari (38 ve daha fazlası)
Hızlı soluk alma-verme
Yüksek şiddette baş ağrısı
Havale
Boyunda Tutulma
Bilinçte Bulanıklık
Eklemler ve kaslarda ağrı
Tepkisiz ruh hali ve sersemlik
Yüksek parlaklıktaki ışıktan kaçma
El ve ayaklarda oluşan soğukluk
Şeklinde sıralanmış olan bu belirtilerin bir arada bulunduğu, birçoğunun gözlemlendiği sırada hasta doğal olarak bilinçli hareket edemez ve hastaya dışarıdan yardım gerekir. Bu noktada hasta, yakınlarınca acil bir biçimde sağlık kuruluşuna götürülüp doktor gözetimine alınmalıdır.
MENENJİT HASTALIĞI TANISI KOYMA
Bu hastalık adına tamı tamına kesin bir tanı koyabilmek adına daha çok laboratuvar testleri uygulanmalıdır. Yanı sıra birebir doktorun fiziksel olarak yaptığı müdahale, bilgisayarlı beyin tomografisi ve kan tahlilleri, lomber ponksiyon gibi tanı ve tedavi yöntemleri hastalığın tam olarak saptanması adına uygulanabilir adımlardandır.
MENENJİT HASTALIĞI TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Bir iki gün gibi basit bir süreçte çözülebildiğinin yanı sıra haftalar alan tedavi sürecinin de olabildiği bu hastalıkta tedavi planı, alanında uzman ve hasta adına herhangi risk bulundurmayacak hekimlerce yapılmalıdır.
Aciliyet gösteren türlerinde hastanede direkt olarak başlatılan antibiyotik tedavisi vardır. Bazı türlerinde de ödem kaplamış beyni temizleyebilmek adına "kortizon tedavisi" yapılması mümkündür. Tüm bu tedavilerin hastane ortamında yapılması gerekliliği de uzmanlar tarafından vurgulanmaktadır.
Tabii yine çoğu hastalık gibi bu hastalık da tanı ve tedavi yöntemleri çerçevesinde ne kadar erken saptanır, müdahale edilirse ardından gelen etkileri o kadar erken ve iz bırakmayacak biçimde silinir, hasta hayatına rahatlıkla devam edebilir.