Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Rıdvan Dumlu, üç günlük ateş, halsizlik, baş ağrısı ve lenf bezlerinde şişkinliğin maymun çiçeği virüsünün habercisi olduğunu söyledi. Dumlu, hastalığın kuluçka süresinin 14 gün olduğunu ve temas yoluyla bulaştığını aktararak korunma yöntemleri hakkında bilgiler verdi.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Rıdvan Dumlu, maymun çiçeği virüsünün belirtileri, bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
ATEŞ, HALSİZLİK, BAŞ AĞRISI, LENF BEZLERİNDE ŞİŞKİNLİK...
Dumlu, üç günlük ateş, lenf bezlerinde şişkinlik, halsizlik ve baş ağrısı gibi belirtilerin maymun çiçeği virüsüne işaret edebileceğini belirterek, bu tür semptomların görülmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı.
Dumlu, "Maymun çiçeği virüsü, hem insanlarda hem de hayvanlarda görülebilen bir hastalık. Genellikle temas yoluyla bulaşıyor ve ilk olarak 1970’lerde Afrika’da tanımlandı. 2022 yılına kadar bu virüs genellikle Afrika’da endemik olarak görülürken, Dünya Sağlık Örgütü 2022 yılında bunun bir salgın haline geldiğini bildirdi. Belli oranda salgın farklı ülkelerde görülmeye devam etti. 12 Ağustos 2022 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü bir uyarı raporu yayınladı. Raporda, Afrika’da görülen vakaların arttığını, diğer ülkelerde de vakaların artabileceği yönünde uyarılarda bulunuldu" dedi.
'KULUÇKA SÜRESİ ORTALAMA 14 GÜN'
Virüsün bulaşma yollarını açıklayan Dr. Dumlu, "Maymun çiçeği virüsü, hastayla doğrudan temas, hastanın kıyafetleriyle temas veya cansız yüzeylere dokunma yoluyla bulaşabiliyor. Hastalık genellikle 5 ila 21 günlük kuluçka süresine sahip. Ortalama olarak 14 gün diye kabul edebiliriz. Bunun sonunda 1 ila 3 günlük ateş, lenf bezlerinde şişkinlik, halsizlik ve baş ağrısının da yer aldığı dönem bulunuyor. Bu süre geçtikten sonra 2 ila 4 hafta süren döküntü dönemi başlıyor. Daha sonra bu lezyonlar kabuklanarak hasta iyileşme sürecine geçiyor. Genellikle kendiliğinden iyileşebilen bir hastalıktır. Ancak bu hastalığın da ağır seyrettiği risk gurupları bulunuyor. Özellikle bağışıklık sorunu yaşayan kişilerde süreç ağır seyredebiliyor. Bu hasta grupları da genel olarak antiviral tedavi yöntemiyle tedavi edilmektedir" diye konuştu.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ NELER?
Maymun çiçeği virüsünden korunmanın mümkün olduğunu belirten Dr. Dumlu, "Temas yoluyla bulaşma riskine karşı yoğun ve kalabalık ortamlardan kaçınmalı, ellerimizi sık sık yıkamalı veya alkol bazlı dezenfektanlarla temizlemeliyiz. Hastalığın belirtilerini bilmek ve bu belirtilerle karşılaştığımızda mutlaka tıbbi kontrollerimizi yaptırmak da korunma açısından önemlidir" ifadelerini kullandı.