İngiltere’de yapılan araştırmada Kovid kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından astım hastalarında astım krizi geçirme riskinin iki kat arttığı ortaya çıktı. Araştırmacılar, ülkede tedbirlerin gevşetildiği Mart 2021’de yüzde 1,7 olan astım krizi geçirme oranının, Ocak 2022’de iki kattan fazla artarak, 3,7’ye çıktığını tespit ettiler. Araştırmacılardan Prof. Dr. Adrian Martineau “Maske takmak gelecekte solunum yolu hastalıklarını azaltmaya yardımcı olabilir” dedi.
Kovid kısıtlamalarının gevşetilmesinin astım krizi riskini artırdığı ortaya çıktı. İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmaya göre, kısıtlamaların gevşetilmesinin ardından astım krizi geçirme riskini iki kat artırdı. İngiliz Toraks Derneği toplantısında sonuçları açıklanan araştırma kapsamında İngiltere’deki Queen Mary Üniversitesinden bilim insanları 2 bin 312 astım hastasının verilerini inceledi.
Araştırmacılar, bu kapsamda, kontrol grubundan aylık olarak sosyal etkinlikler, maske kullanımı ve astım belirtilerine dair verileri topladı. Araştırmada, İngiltere’de Kovid kısıtlamalarının gevşetilmeye başladığı Mart 2021’de yüzde 1,7 olan astım krizi geçirme oranının, Ocak 2022’de iki kattan fazla artarak 3,7’ye çıktığı tespit edildi. Queen Mary Üniversitesinde Solunum Enfeksiyonu ve Bağışıklık Profesörü Adrian Martineau, araştırmanın sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “Bu araştırma, Kovid kısıtlamalarının gevşetilmesinin şiddetli astım atakları riskinin artmasıyla aynı zamana denk geldiğini gösteriyor. Çalışmamız gözlemseldi, yani neden-sonuç ilişkisini kanıtlayamaz. Ancak bulgularımız, pandemi sırasında uygulanan maske takmak gibi önlemlerin ileride solunum yolu hastalıklarını azaltmaya yardımcı olabileceği olasılığını artırıyor.”
Makalenin ilk yazarı Dr Florence Tydeman da şunları ekledi: “Ayrıca, çalışmada katılımcılarımızda Kovid-19’un astım krizlerini tetikleme olasılığının diğer solunum yolu enfeksiyonlarından önemli ölçüde daha yüksek olmadığını görmek güven verici.” Kovid-19’un diğer solunum yolu enfeksiyonlarına karşı astım alevlenmeleri riski üzerindeki etkisini karşılaştıran ilk çalışma özelliğinde olan, Kovid kısıtlamaların kaldırılmasının astımı olan kişiler üzerindeki etkisini inceleyen araştırmanın sonuçları Thorax dergisinde yayınlandı. Alevlenmeler veya astım atakları olarak adlandırılan astım semptomlarının ilerleyici kötüleşme dönemleri, astım hastalığı kaynaklı ölümün ana nedeni arasında görülüyor. Dünya çapında 300 milyondan fazla insanı etkileyen astımın semptomları arasında nefes darlığı ve göğüste sıkışmanın yanı sıra hırıltı ve öksürük gibi belirtiler yer alıyor.