Bu iki yaş, yaşlanma sürecinin zirve noktaları! En belirgin değişimler bu iki yaşta meydana geliyor

Bu iki yaş, yaşlanma sürecinin zirve noktaları! En belirgin değişimler bu iki yaşta meydana geliyor

Bilim insanları, yaşlanma sürecinin vücutta iki önemli dönemde belirgin değişikliklere neden olduğunu tespit etti. İşte, yaşlanma sürecinin zirve noktaları...

ABD'de Stanford Üniversitesi'nden bilim insanları, insan vücudundaki yaşlanma sürecinin iki kritik dönemde, 44 ve 60 yaşlarda önemli değişiklikler gösterdiğini keşfetti. Bu yaşlarda vücuttaki moleküler düzeyde belirgin dönüşümler yaşanıyor. Araştırma, yaşlanmanın bedende kademeli bir şekilde değil, ani bir şekilde gerçekleşebileceğini ortaya koyuyor.

Nature Aging dergisinde yayımlanan çalışmanın yazarlarından Genetik Profesörü Michael Snyder, "Zamanla kademeli olarak değil, çarpıcı değişimler yaşıyoruz. 40'ların ortası ve 60'ların başı moleküler değişimlerin zirve yaptığı kritik dönemlerdir" dedi.

108 KATILIMCIDAN ÖRNEK ALINDI

Tvnota'da yer alan habere göre, araştırma ekibi, 25 ile 75 yaşları arasında 108 katılımcıdan alınan kan ve biyolojik örneklerle 135 binden fazla molekül ve mikrobu inceledi. Bu analiz sonucunda, RNA, proteinler, metabolitler ve mikrobiyomdaki yaşa bağlı değişiklikler haritalandı.

Elde edilen veriler, bu moleküllerin yüzde 81'inin 44 ve 60 yaşlarında belirgin değişimlere uğradığını gösterdi. Bu moleküler değişiklikler, metabolizma, kardiyovasküler sağlık, bağışıklık fonksiyonu ve cilt ile kas sağlığı gibi önemli alanlarla bağlantılıydı.

YENİ OLASIKLIKLAR TARTIŞILIYOR

Araştırmacılar, kalp damar hastalıkları veya Alzheimer gibi yaşa bağlı hastalıkların neden yavaşça değil de ani bir şekilde ortaya çıktığını bu bulgularla açıklığa kavuşturduklarını ifade etti. Şu anda bu yaşlarda erken müdahalelerle yaşlanmaya bağlı sorunların azaltılabileceği olasılıkları üzerinde tartışmalar yürütülüyor.

40'lı yaşlarda kolesterol birikimini azaltmak için statin tedavilerine başlanabileceği ve 60'lı yaşlarda ise su tüketimini artırmak ve bağışıklık fonksiyonunu desteklemek için ek gıdalar ve takviyeler kullanılabileceği aktarıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN